Dockland, det finns inget OS som har stöd för ALLT out of the box. Inte ens mainstream Windows eller OSX som körs på utvalda hårdvaror. Det samma gäller Linux Distributioner. Som jag tidigare poängterat när det kommer till stöd för diverse tekniska lösningar är Linux kärnan unikum. Allt ifrån dess hårdvarustöd, till sättet att arbeta och hur ofta det faktiskt släpps en ny version gör Linux-kärnan unik. Finns ingen motsvarighet.
Linux distributioner har väldigt smart val generellt sätt när det kommer till förinstallerade program och verktyg. Det krävs inte många minuter innan man har allt man behöver. Vilket man inte kan säga om Windows, med en liten undantag för Windows 7. Dock tar det fortfarande längre tid att installera/formatera Windows och underhålla Windows än Linux distributioner.
Så vad är då "användarvänlighet"? Ja, du har berört en av punkterna dvs hårdvarustöd. Jag tycker personligen "användarvänlighet" är fel val, mer "nybörjarvänlighet". Då "användarvänlighet" betyder olika för olika människor. Låt gå, vi använder den definitionen du har tänkt.
1.
Hårdvarustöd -
Det finns hårdvara Linux helt enkelt ännu inte har stöd för "out of the box". En del av det som tillhör den här kategorin går att komma runt, men det krävs handpålägg och förmågan att förstå how-to.
Det finns hårdvaran linux snart kommer kunna stödja "out-of-the-box" och det är bland annat hybridteknik och framförallt Optimus. Det är just "hybridkort" som för linux användare krävt extra handpålägg för att det ens ska fungera. En hel del av detta har ändras i x-servern, kärnan och med hjälp av stängda drivrutiner.
Det finns hårdvaran som Linux-kärnan fortfarande stödjer som Microsoft valt att ej stödja med nyare Windows utgåvor. För många hårdvaror därute har Linux väldigt bra "out of the box" upplevelse.
Det som jag berört, går det applicera på Windows produkter? Självklart. Det är endast naivt att tro att Windows stödjer allt "out of the box". Det är fortfarande vanligt med cd-skivor och besöka vendor-hemsidor för få hårdvarustöd att fungera under Windows. Det finns hårdvaran som Windows (XP/VISTA/7) fungerat uruselt på. Ett exempel är Brother DCP - 7030 som överhypade Windows 7 ej stödjer out of the box. Även om Windows 7 påstår att den gör det, då den påstår att rätt drivrutiner och allt är installerade. Enda sättet för mig var avinstallera de drivrutiner som Windows 7 rekommendera, dra ut Internet kabeln och dra ner drivrutiner från Vendor-sida. Slutligen överföra det till USB och sedan installera från USB. Är inte det väldigt omständigt och var ligger "användarvänligheten" i det?
Var ligger "användarvänligheten" att tex en simpel sak som webkameror som jag har och mina päron har ett uruselt stöd i Windows, men stöds "out-of-the-box" under Linux? Det är helt enkelt så att hårdvarustöd kommer alltid variera i "användarvänlighet" för samtliga OS. Enda sättet ha 100 % kontroll är om man stänger in användare totalt som Apple har gjort. Då kan du garantera att det "bara fungera". För andra system kommer hårdvarustödet alltid ge olika användarupplevelser. Windows har precis som Linux på skrivbordsfronten sina styrkor och svagheter i hårdvarustöd.
2.
De flesta stora Linux distributioner är minst lika "användarvänliga" om inte snäppet bättre än Windows när det kommer till "installation". En som formaterat XP under Windows klarar av formatera Linux distributioner (generellt, det finns de Linux Distributioner som är svårare. Det finns användare som tilltalas av den totala kontroll över ett OS.) med förbundna ögon. Dessutom att man kan köra "live-session" från cd/dvd/usb gör Linux unikt. Något sådant finns ej motsvarighet till i Windows. Det är nu med Windows 8 det sägs att man faktiskt kommer kunna installera Windows 8 från ett usb. Vilket Linux Distributioner har kunnat stödja under åratal.
3.
De användare som tolkar "användarvänlighet" i ordet "total frihet/kontroll" kan få det med Linux. Du kan som användare bestämma hurdan ditt OS kommer fungera. Den friheten att göra ett OS till sitt, finns ej motsvarighet i Windows världen. Där har farbror Bill Gates och hans likasinnande redan "tänkt åt en" vad man ska tycka. För mig flexibilitet är i många avseenden en indikation på "användarvänlighet". Det bör inte finnas ett sätt att tänka. Därför har jag svårt för Windows och ännu svårare för OSX.
4.
Dom populäraste Linux distributionerna kommer med från start väldigt klokt valda program och verktyg. Det krävs som jag tidigare påpekat inte många minuter tills allt är klart. Det finns också Linux distributioner som verkligen är "bloatad" med allt vad en användare kan tänkas önska och ej. Kan vi säga samma sak om Windows?
5.
Linux distributioner slår Windows i fingrarna fortfarande i "användarvänlighet" när det kommer till installation av program. Man behöver inte vara raketforskare för begripa sig på tex Ubuntus programcentral. Sedan på vilket sätt en distribution vill tillhandahålla uppdateringar skiljer. Även den lyxen finns i Linux världen. Man kan välja rullande utgåva, semi-rullande utgåva eller som Ubuntu har det. Välj det som passar dig och luta dig tillbaks. Juste det är nu med Windows 8 och Metro-tramset som Windows ska satsa på sin "App Store". "App Store" anpassad åt Metro-sk-ten. Programcentral vilket Linux distributioner har haft det under åratal.
6.
Underhålla ett OS. Windows är fortfarande en mardröm med allt ifrån defragmenteringsverktyg, antivirus, anti-trojan/spyware, registerstädning/hantering och ett OS som med tiden blir sirap. Har Linux distributioner samma problem? Den tiden man lägger på sådant kan man under Linux lägga på annat. Kanske lära sig förstå diverse how-to för den vars hårdvara ej stöds out of the box

.
Sammanfattning:
Kort och gott betyder "användarvänlighet" olika för olika personer. Vilket det också bör vara. Det gör inte Linux "mindre" användarvänlig jämfört med de kommersiella OS;en som Windows eller OSX.
Däremot det du påpekar är en helt annan femma. För att Linux på skrivbord ska bli mainstream så behöver den komma förinstallerad. Vilket jag delvis kan instämma. Microsoft har påtvingat den här strategin på marknaden. Vilket ej borde få ske. Nu kommer "djävulens advoktater" påpeka att det faktiskt finns burkar som man kan få med Linux förinstallerad eller "tom". En sådan "burk" blir ironisk nog dyrare än en med Windows på. Har du frågat dig själv varför? Microsoft har "hjärntvättad" människor nu i årtionden med hur man ska tänka. Dom har lyckats bra. Du är faktiskt resultat av Microsofts framgångsrika marknadsstrategi.
Jag kan förstå varför, Pavel höjer på ögonbrynen när han läser dina inlägg. För det gör även, ja.
