Lycka till.
Ser det hemskt ut, så är det nog rätt att göra om allt och, förhoppningsvis, det mesta rätt.
Jag hade stora problem med min installation i somras. Åtskilliga gånger tvingades jag till nyinstallationer med ty åtföljande programinstallationer och allt sådant. Tidsödande. Trist.
Efter många sådana rensningar kom jag underfund om att orsaken till mina problem sannolikt låg i en installation av ett enstaka tillägg som jag kontinuerligt bar med mig, från installation till installation. Förmodligen via aptoncd, i mitt fall.
Kontenta:
Precis som med vanlig backup, så är det viktigt att man -oavsett val av hjälpmedel, aptoncd, partimage, OEM-spegling, att välja en rätt tidpunkt för att spara sin konfiguration. När allt är nytt och basen man valt, känns rätt. Spara.
I takt med att man förändrar systemet, gör man nya ISO-filer av det som uppdaterats. Likartat filnamn, kanske med datumtillägg.
Den dag man haft otur och fått något som inte längre lirar som det skall, är det skönt att kunna välja en sparad konfiguration från en tidpunkt man vet att allt var som det skulle vara.
(Jag kör Sbackup på motsvarande sätt (finns även det i Synaptic)).
Då kan det vara läge att bränna skivan med en tidigare sparad ISO-fil och köra om.
Fördelen med Linux är ju också, att så länge man håller sig till (i vårt fall, Ubuntus programutbud) verifierade program, slipper vi den typ av konflikter som gärna uppstår i M$-produkter, där användaren ohämmat kan och får ladda ned vad som helst, var som helst ifrån.
Eventuella konflikter med redan installerade program kan då orsaka systemfall i win-systemet.
I Linux talar systemet om när man
riskerar konflikter mellan program. Valet blir då användarens, vilket av alternativen man skall använda. Systemet tvingar fram ett avgörande för bara ett av valen.
Helt klart en stor styrka för Linux.
Att man sedan kan installera tillägg som kanske inte är helt ok för den egna konfigurationen i övrigt, kan ändock bli ett problem. Så hade nog jag det. Men nu är det fixat. (Vad det var, är jag osäker på . .

).
Ha det gott, lycka till.