Jag har ytterligare en synvinkel på debatten. Denna är dock mera könsneutral.
Alla kommer vi antagligen ihåg första gången vi bytte till linux.
För mig var det på eget bevåg utan någon hjälp från någon kompis. Hade gått i flera månader och läst om linux på olika sajter. Även testat att köra ett och annat men bytte snabbt tillbaka.
Men tillslut vågade jag byta helt, och detta var av en enda anledning, jag fick firefox att funka.
Med hjälp utav internet kunde jag sedan lösa de flesta problemen jag stötte på.
Det finns vissa nyckelfaktorer när man skall byta till linux. Faktorer som gäller båda könen.
Huvudtemat för dessa är användarvänlighet. Nu rycker många på ögonbrynen och anar microsoftpropaganda, men det är snarare tvärt om. Vill man få över vanliga användare så måste man se till att det de behöver datorn till funkar, och dessutom enkelt. Tjejer och killar är som tidigare nämnts fortfarande tämligen determinerade i sina könsroller. Och det faktum att killar dominerar inom datorvärlden.
Men just i könsrollerna ligger problemet. Tjejer är oftast mer sociala, de flesta gillar därför inte att sätta sig instängd i ett rum några dar för att få linux att funka. De känner dessutom inte särskillt många (om ens någon) kvinnlig användare, och väldigt få "intressanta" manliga användare.
för att i huvud taget ta första steget till att byta så måste intresset finnas, men hur skall detta intresse kunna väckas om det inte diskuteras i umgängeskretsen?
Första steget (vilket ubuntu mer och mer tagit) är att erbjuda ett fungerande os som fungerar out of the box.
Man vill kunna vara på internet (ipv6 buggen

), man vill kunna chatta (instalera amsn), Man vill kunna lyssna på musik (oftast mp3 vilket inte är inkluderat, tex xmms). Dessutom skall den vara användarvänlig, För både i dom yngre åldrarna då man pluggar som i dom äldre då man genomför administrativa uppgifter, så måste linux vara kompatibelt med windows, framförallt då openoffice. Alla vet vi att man för det första måste formatera disketten i rätt filformat. Därefter så måste man oftast när man suttit flera timmar med ett arbete kontrollera det och fixa formateringen när man fört över det till windows.
Allt detta extra arbete gör att det inte blir attraktivt o byta,
Även om vi kommer med argumenten om virus, säkerhet mm så återstår de fakrum att människan är lat.
På företaget är det någon annan som sköter säkerheten och hemma orkar de inte bry sig så mkt, de väger tiden det tar o fixa allt, få alla dokument att bli rätt mm mot några virus, som de för det första antagligen inte vet särskillt mkt om.
Så mina konkreta förslag:
1, För att locka fler kvinnor och windowsanvändare i allmänhet är att för det första förinstalera xmms och amsn. Dessutom fixa ipv6 buggen (internett måste fungera av automatik)
Och dessutom vidareutveckling av openoffice. Nu vet jag att detta strider lite mot ubuntus policy om öppna format med mp3 mm. Men man kan istället, när man gör installationsskivan lägga en enkel steg för steg manual om hur man instalerar allt man behöver.
2. När allt detta är klart så kommer den svåra biten, och den ligger på oss själva. Försöka övertala, hjälpa till med instalation, försöka öka förståelsen och långsiktig bearbetning mm.
Kan man få ett os som har alla funktioner man behöver, går att använda tillsammans med windows. Och dessutom är vida överlägset i både säkerhet som enkelhet i skrivbordsmiljö. Så är det ju ganskas självklart att de byter, om de får den hjälp de behöver med att instalera och fixa det.
Därför borde vi som vill kämpa för ubuntu inte bara dela ut skivor och försöka övertala våra kompisar (såväl som främlibngar). Utan även hjälpa till med instalationen.
ps. Är även mkt medveten om spelbiten men väljer att inte komentera denna.