Då du har en 64-bitsprocessor finns idag knappast anledning att köra något annat än ett 64 bitars operativsystem. Undantaget skulle vara om du har ont om arbetsminne – sådär 2 gigabyte eller mindre – då det kan vara bättre med 32 bitar för operativsystemet. (Eftersom 64-bitskod tar mer plats än 32-bitskod kan den i värsta fall rent av köras långsammare då det är ont om minne.)
pata66 skrev:Jag körde Gnome och trivdes med det tidigare.
Det är idag stor skillnad på Gnome och Gnome. Efter att ha gjort Gnome till den absolut populäraste grafiska miljön på Linux, så bestämde sig Gnome-utvecklarna för att kasta det mesta av den i papperskorgen och börja på ny kula inför Gnome 3. Det var i den vevan som Canonical/Ubuntu skapade Unity, som ett alternativt skal ovanpå Gnome 3. (Då utvecklingen av Gnome 2 lades ned hade de i princip valet att antingen köpa det helt nya Gnome 3-konceptet med hull och hår, eller också köra sitt eget spår; de valde alltså det senare.)
Varianten
Ubuntu GNOME innehåller just "rent" Gnome 3, komplett med dess officiella skal. (Efter att nyligen ha kört det en del har jag kommit fram till att jag personligen tycker sämre om det än om Unity.)
Liksom Gunnar gissar jag dock att det Gnome du syftar på är Gnome 2, eller det gamla Gnome. Och då kan som sagt
Mate, som ingår i
Ubuntu MATE, kanske vara värt att prova. Mate
är nämligen Gnome 2 (även om de av varumärkesskäl inte kan kalla det det). D.v.s. Mate-folket plockade helt enkelt upp Gnome 2-koden ur den papperskorg dit Gnome-utvecklarna slängt den (källkoden är ju fri och öppen), och har sedan vidareutvecklat den.
För den som kör standard-Ubuntu med Unity finns annars också lättviktsalternativet
Gnome Flashback (det jag själv mest kör). Går liksom Unity som skal ovanpå Gnome 3, men liknar Gnome 2 med fritt konfigurerbara paneler. Installerar man det så kan man därefter från inloggningsskärmen, genom att klicka på den grafiska symbolen efter användarnamnet, välja grafisk miljö – Unity eller Gnome Flashback. I
Edubuntu är Gnome Flashback, jämte Unity, förinstallerat. (Kör man Edubuntu live kan man logga ut och sedan logga in igen med användarnamnet "edubuntu" och tomt lösenord.) Tyvärr är dock Edubuntu på väg att läggas ned, och sista utgåva av den är 14.04. Möjligheten att själv installera Gnome Flashback i standard-Ubuntu finns naturligtvis kvar. (Paketet som då ska installeras heter
gnome-session-flashback.)
Då vi talar Gnome, ska väl, för fullständighetens skull, också nämnas
Cinnamon – som Linux Mint-utvecklarna grenat av från Gnome 3 men som har drag inspirerade av Gnome 2. (Cinnamon provas förmodligen enklast i Linux Mint; finns inte i någon officiell Ubuntu-variant även om det ska gå att installera i Ubuntu; har inte provat att göra det själv dock.) Samt
Budgie vilket är en ny miljö som, om jag fattat rätt, liksom Unity körs ovanpå Gnome 3. Även om
Ubuntu Budgie nu har uppnått officiell status som Ubuntu-variant finns dock ännu ingen riktig utgåva av det (bara det Budgie-Remix på vilket Ubuntu Budgie kommer att bygga).
Kort sagt, det beslut som Gnome-utvecklarna tog inför Gnome 3 fick till resultat att den enkla enhetligheten – ett enda Gnome, den populäraste miljön på Linux – nu har ersatts av en förvirrande myriad av olika Gnome eller miljöer baserade på Gnome.
________________________________________
Därutöver finns naturligtvis fortfarande miljöer som inte alls är Gnome:
Xfce (i
Xubuntu, och även i
Ubuntu Studio samt
Mythbuntu),
LXDE (i
Lubuntu) samt, inte minst,
KDE Plasma (i
Kubuntu).
KDE Plasma skiljer sig från de övriga genom att bygga på Qt i stället för GTK+ för de grundläggande grafiska komponenterna. Ett byte från GTK+ till Qt är dock på gång även för LXDE. I botten ligger såvitt jag förstår ett missnöje med utvecklingen av GTK+ som har varit mycket nära knuten till den av Gnome (3).
________________________________________
Liksom Gunnar rekommenderar jag körningar från USB-sticka (alternativt DVD) för en idé om hur de olika miljöerna kan se ut och fungera.