Sida 1 av 1

Installera Ubuntu med egna partitioner

Postat: 28 jul 2013, 11:41
av sakkakakka
Hej! Jag har använt Ubuntu sen 04, men har aldrig gjort så mkt mer än att just använda det.
Jag har (till och från) haft en disk för Win och en för Ubuntu just för att kunna ha spela utan att behöva svära åt att jag inte får spelen att fungera i Ubuntu.
Jag har i stort sett inte grävt något i Ubuntu alls och har varit nöjd med att det bara fungerar.
Det var också ett bra tag sen jag var med i något forum för att försöka luska fram information till hur man kringgår problem. Ubuntu fungerar trotts allt förjävla bra utan pill. :)
Sista halvåret har jag knappt suttit vid datorn alls, men det skall bli lite ändring på det nu.

Härom veckan ville Ubuntu inte starta upp och jag valde då att backa upp och installera om.
När detta var klart så hade Grub blivit defekt och jag kunde inte få igång något OS alls, om jag inte startade datorn med en Super Grub Disk.

Efter att jag suttit med mina frågetäcken hängande, så har jag insett att det är dags att lära sig detta fina OS, lite mer på djupet.

Till en början skulle jag vilja veta hur jag kan partitionera upp disken vid en installation.
Jag skulle vilja ha en separat /home för att slippa göra backa upp när man klantat sig och datorn måste installeras om.
Att få info om hur man partitionerar upp är inte så svårt att hitta, men däremot vet jag inte hur stora respektive partition bör vara för att det skall bli rätt.

Jag använder mig av 12.04 LTS 64 och byter inte förens nästa LTS.
Jag har 2st 1TB diskar för Win, samt Ubuntu.
I datorn sitter det dessutom 8GB ram.

Ursäkta den långa inledningen. :)

Re: Installera Ubuntu med egna partitioner

Postat: 28 jul 2013, 11:56
av Osprey
Det står redan om det på flera ställen här på forumet och det finns en del olika teorier och uppfattningar om det, men generellt:
  • Skapa en root-partition på 25GB. Det är mycket mer än vad som egentligen behövs, men då har du gott om plats för att lägga in program. Själv kör jag 30GB just nu och det är använt till 60% och då är det en hel del extra program installerade plus Gnome, KDE, LXDE, XFCE etc...
  • Skapa en swap-partition på 2GB. Egentligen lär du inte behöva så mycket när du har 8GB ram i datorn, men det är alltid bra att ha för säkerhets skull. Jag kör själv 8GB ram och vid något enstaka tillfälle har faktiskt swappen använts.
  • Resten kan bli /home, om du nu inte vill dela upp det extra för t.ex filmer, musik etc. Däremot finns det i det här fallet ingen (bra) anledning att ha /boot i en separat partition.

Re: Installera Ubuntu med egna partitioner

Postat: 28 jul 2013, 13:08
av sakkakakka
Tack för ditt svar. Har sökt lite men inte hittat just den informationen som jag är ute efter. Med en ny tråd så kan jag ju alltid ställa följdfrågor också.. nått som kommer här. :)

Sitter just nu med installationen och undrar hur resten skall gå till.

Skall jag börja göra en Primär - Växlingsutrymme på 2000MB
Vidare till en Primär - ext4 / på 30000MB
Samt vräka på med en Primär - ext4 /home på resterande utrymme?

Har lite svårt att greppa vad skillnade mellan Primär och Logisk är. Logisk-partition är nått mer märkvädrigt som jag inte behöver bry mig om alls va?

-Edit-
Spelar kanske ordningen någon roll, när det gäller skapandet utav partitioner?

-Edit-
Verkar som om att det gick vägen när jag gjorde som jag skrev ovan.. åvan.. tidigare.

Re: Installera Ubuntu med egna partitioner

Postat: 28 jul 2013, 20:16
av Osprey
Det finns tre olika typer av partitioner:
  • Primär, vilket bland annat innebär att den ligger som "en egen del direkt på disken". Windows brukar kräva denna typ av partition för en installation, men Linux gör det däremot inte. En disk med en DOS partitionstabell (det vanliga) kan ha max fyra (4) primära partitioner.
    Logisk, innebär att partitionen inte ligger "direkt på disken", utan istället inne i en utökad partition. Skillnaden mot en primär är i princip bara att en logisk partition har ingen egen identitet direkt på disken, utan den ligger så att säga lagrad inne i en utökad partition.
    Utökad, är en typ av partition som bara är till för att lagra andra partitioner. De partitioner som lagras i den är sådana som kallas logiska.
Rent tekniskt gick det nog till så att när DOS partitionstabeller skapades så bestämde man att ingen kommer förmodligen någonsin att behöva mer än fyra partitioner, så därför begränsade man det till detta. Värt att nämnas är också att vi den tid detta kom till så var minnen och diskar väldigt mycket mindre än idag och varenda byte var värdefull.

Att man nöjde sig med fyra partitioner har säkert också att göra med den nära koppling som finns mellan DOS och Windows. Windows har aldrig använt partitioner på samma sätt som Linux och har inte alls samma behov av det eftersom det inte skapar möjligheter på samma sätt som i Linux.

Till slut så uppstod behovet av fler partitioner, t.ex när man vill ha mer än en installation av Linux på en och samma disk. Att förändra DOS partitionstabell då hade inte varit helt lyckat eftersom det hade blivit problem med gamla diskar. Istället införde man en Utökad partition som i praktiken är en Primär partition med en egen partitionstabell och dom därför i sin tur kan rymma ett antal (jättemånga) logiska partitioner.

Windows är som sagt var beroende av att installeras i en primär partition, men för Linux går det precis exakt lika bra med en logisk partition.

Om du bara ska installera Linux på en disk så bör du ha minst tre partitioner (root, swap, home), men vill du dessutom ha Windows så behöver du ytterligare en eller två ((recovery), windows). Isåfall handlar det alltså om mellan 3 och 5 partitioner.

Att ha en utökad partition redan från början (eller utrymme för en (=högst 3 primära)) är väldigt bra eftersom det ger dig möjlighet att skapa i princip hur många partitioner du vill om behov skulle uppstå. Det är t.ex alltid trevligt med utrymme för en Linuxinstallation till, om lusten att prova någon annan dist skulle dyka upp... ;)

Re: Installera Ubuntu med egna partitioner

Postat: 28 jul 2013, 20:32
av sakkakakka
Se där ja. Då har jag verkligen lärt mig nått nytt! Jag var glad över att installationen fungerade som den skulle, men nu vet jag till och med varför. :)
Då är det väl bara att göra en Logisk root-partition om jag känner för att testa på nått annat alltså. Hade jag inte haft en egen disk för Win, så hade jag nog svurit mig hes av att det inte fungerat.

Men de Logiska partitionerna är alltså inte beroende utav det Primära heller då eller?
Går det att enbart använda sig utav Logiska då det verkar vara bättre?

Re: Installera Ubuntu med egna partitioner

Postat: 28 jul 2013, 22:03
av Osprey
För att göra en logisk partition måste du först göra en utökad som du kan lägga den logiska i. Den utökade kan vara lika stor som den logiska, eller betydligt större så att du har plats för fler logiska partitioner i den.

Logiska partitioner är inte bättre än primära på något sätt, de är snarare helt likvärdiga och ska man nu välja någon som är iallafall liite bättre så är det den primära, men endast för att det går att installera Windows i den också, vilket inte går i den logiska. (fast om det är bra eller dåligt att inte kunna installera Windows avgör var och en själv... ;D)

Ofta gör man (iallafall jag) nog så att först skapar man primära partitioner så långt det går (3st.) men sedan när den fjärde ska skapas så väljer man en utökad istället och lägger en logisk i den.

Att ändra storlek på partitionerna så att man får plats med en logisk till i den utökade är jättelätt. Men har man inte skapat en utökad partition när man behövde den fjärde, utan istället använt en primär - så är det ett himla jobb och pusslande att göra om den primära partitionen till en logisk och lägga in den i en utökad. Främst därför att det fria utrymme man behöver för att åstadkomma det är minst lika stort som den partition man vill lägga in där och det utrymmet har man ofta inte...

Re: Installera Ubuntu med egna partitioner

Postat: 31 aug 2013, 22:09
av Henrik Jansson
Varför ska man ha en root och en home partition? Det går ju att installera ubuntu på en partition. Vad är fördelen?
Jag har ubuntu på 2 datorer. Den ena har root och home. Den andra har allt på en. Jag har än så länge inte märkt av nån fördel eller nackdel.

Så det här med ext 2, ext 3 osv.. vad ska man välja? varför?

Re: Installera Ubuntu med egna partitioner

Postat: 31 aug 2013, 23:05
av Osprey
Fördelen med att ha en root och en home är att när du har det så kan du installera om operativsystemet hur ofta eller mycket du vill, utan att det påverkar någonting av "användarmiljön".

Mycket användbart t.ex vid följande tillfällen:
  • Om man har installerat något program eller så som gjort att andra saker slutat fungera så kan man snabbt och lätt installera om systemet. Och /home påverkas inte om det ligger i en separat partition.
  • Om något börjar fungera dåligt eller konstigt t.ex på grund av att man skruvat på för många inställningar, så kan man lätt installera om och återställa allting. Och /home påverkas inte om det ligger i en separat partition.
  • När det kommer en ny release av operativsystemet (Ubuntu), så får man ofta ett bättre och snabbare system om man gör en nyinstallation istället för en uppgradering och att snabbt och enkelt göra detta kan man bara göra om man har en separat /home.
  • Om du har flera Linuxinstallationer i systemet, så kan du använda samma /home. Detta medför dock vissa risker om du t.ex kör olika versioner av Gnome i de olika installataionerna, de kan så att säga stöka till inställningarna för varandra då. Att köra t.ex Gnome i den ena installationen och KDE i en annan är dock inga problem alls, eftersom inställningarna finns på olika ställen.
Detta är bara några exempel på när man vinner på att ha det i skilda partitioner, men det finns många fler t.ex när det gäller backup och så...

[Edit] När det gäller filsystemet ext så ska du normalt sett välja ext4 numera, eftersom ext4 är en vidareutveckling av ext3, som är en vidareutveckling av ext2 etc...

Re: Installera Ubuntu med egna partitioner

Postat: 31 aug 2013, 23:23
av Henrik Jansson
ok, tackar för svaret!
Men kan man ändra storleken på root och home senare? Eller kan man lägga program och sånt som annars borde vare i root i home istället om det blir fullt i root, eller tvärtom?

Re: Installera Ubuntu med egna partitioner

Postat: 01 sep 2013, 09:01
av Osprey
Storleken på /home kan du ändra på om du loggar in som root och alltså inte har din hemmamapp under /home. För att ändra root måste du däremot starta upp från en Live-CD eller ännu hellre från GParted Live och då kan du för den delen med fördel ändra på /home också. Anledningen till att det är bättre att starta med GParted Live än en vanlig Live-CD är att den är mycket snabbare när det gäller att ändra storlek på partitioner (den är ju specialiserad för det).

Det går inte att lägga några program i /home istället för root ("/") om det blir fullt i /root. Om man jämför med Windows, så skulle det vara som att lägga program i "Documents and Settings". Däremot står det ju dig fritt att lagra vad som helst som borde legat i din hemmamapp under root, det är ju så sett bara att skapa en mapp och lägga grejorna där.

Re: Installera Ubuntu med egna partitioner

Postat: 01 sep 2013, 13:35
av Henrik Jansson
Aha, ok. Då är det med andra ord bättre att göra lite för stor root än för liten.
Jag ska dela upp en partition på 180 Gb på en bärbar dator till Xubuntu.
Bortåt 40 Gb borde väl räcka till root. Jag ska inte ha så många program på den. Men om jag lägger in virtualbox och kör något operativsystem i det, ligger det i root eller home då?

Re: Installera Ubuntu med egna partitioner

Postat: 01 sep 2013, 14:23
av Osprey
Det räcker väldigt bra med 40 Gb för root. Ett grundsystem för root klarar sig bra med 5 Gb och ett "fullsmetat" med massor av program klarar sig lätt med 20 Gb...

Om du installerar Virtualbox så hamnar själva programmet under root, men de virtuella system du skapar hamnar normalt sett under din hammamapp (dvs. under /home/<username>). Det är dock väldigt lätt att flytta dem och lägga dem var du vill...

[Edit] Själv kör jag förresten med en root på 80 Gb där 31 Gb är använt, men då ligger där lite annat också. Home partitionen är 1,1 Tb men det är bara för att det finns såpass med plats på disken.