Kanske inte gäller alla, men för mig har det mest varit problem med LibreOffice. Har funderat på att byta tillbaka till OpenOffice.org (eller Apache OpenOffice heter det väl nu) efter alla problem, men har inte gjort det än, så jag vet ju inte om det skulle bli bättre av det. Enligt min erfarenhet är det mest problem med det LibreOffice som finns i förråden, det har jag alltid varit tvungen att avinstallera för att undvika allmänt vansinne.
Hur som helst, du har laddat ner ett antal komprimerade filer, tre stycken brukar det vara: En för själva programmet, en för svenska i menyer och liknande och en för svensk hjälptext.
Jag brukar lägga dem på skrivbordet, sedan extrahera dem alla där.
Högerklicka på den största (den som är själv programmet), välj Öppna i terminal, om det alternativet finns med. Öppna annars en terminal manuellt och ta dig dit:
Kod: Markera allt
cd ~/Skrivbord/<vad nu själva mappen heter>/DEBS
För att få stavningen rätt kan du använda TAB(↹)-tangenten efter att ha skrivit in de första bokstäverna, så skriver den resten av filnamnet automatiskt.
För att se vilka filer och mappar som finns där du just hamnat, skriver du bara
Då ser du att det bland annat finns en mapp för skrivbordsintegration, men vänta lite med den…
Först vill du installera alla de deb-filer som ligger i DEBS. Enklast är att bara skriva:
Man behöver inte skriva ”*.deb”; punkt behandlas inte på annat sätt än alla andra tecken i filnamn – sådant kan man hålla på med i de mer pajasbetonade operativsystemen.
Alla deb-filer installeras nu. När det är klart installerar vi skrivbordsintegrationen (ikoner och sådant käckt):
eller vad mappen nu heter. För att slippa bry sig om det exakta namnet räcker det att trycka TAB (↹) efter ”cd ” och sedan Enter (↵):
Eftersom det bara finns en mapp blir det ju den som väljs.
Där finns en enda deb-fil. Installeras som förut, men eftersom inga andra filer eller mappar finns där räcker det med:
Återigen, det finns ingen som helst anledning att fåna sig med ”*.*”.
Det skadar dock inte att skriva som innan:
Samma sak gör du med de två övriga mapparna du nyss extraherade. DEBS-mapparna i dessa innehåller dock inget annat än deb-filer, så där räcker det med:
Eftersom du redan kört detta kommando räcker det dock att trycka ↑ (”backa ett kommando i historiken”) tills kommandot visas (↓ tar dig framåt i historiken, om du skulle råka ”gå förbi” kommandot) .
Eller ”Ctrl+r dp↵”borde räcka – Ctrl+r söker baklänges i historiken efter rader som innehåller de tecken (i följd) du därefter trycker.
Så, där har vi lite tips om lite allt möjligt på en gång, hoppas det inte bara var förvirrande…
Vill du veta lite mer om de olika kommandona, kan du använda ”man” eller ”info”, exempelvis:
eller
Det kan bli mycket text att skrolla. Man kan gå framåt och bakåt i texten på olika sätt, tror man kan få mer information om det med
om inte annat…
Mellanslag skrollar en sida och q tar dig ut (quit). Mer än så behöver man inte veta för att klara sig hjälpligt.