Sida 1 av 1

Kubuntu

Postat: 01 jul 2012, 00:03
av nilst2012
Installerade Kubuntu 12.04. Äntligen fungerade det. Tidigare releaser vart ganska buggiga och kraschade ofta. Denna är stabil.

Kom till att avinstallera Neopmuk Backup, vilket jag trodde enbart var ett backup program och inte hela %&¤%#¤ systemet.

Hur kan man låta en användare avinstallera viktiga systemkomponenter UTAN att ens slänga upp en varning innan avinstallationen verkligen påbörjas. Annars får man ju inte gör ett %/&¤&% dugg som användare i Kubuntu... Du har inte behörighet till........... - är det vanliga man får veta, ända tills man måste ändra sin användares behörighetsnivå.

Bortkastade timmar pga av detta. Lägger hela skulden på de som utvecklar Kubuntu. Kan man inte varana när viktiga komponenter har valts för avinstallation så ska man inte vara utvecklare iheller. Förbaskade amatörer !!!!

Finns det något System Restore i Kubuntu ? Typ det i Windows ? Eller det är bara att börja om från scratch igen ?

Och hur tusan ändrar man enbart DNS:en utan att fibbla en hel dag i konsollen ? Man kan ändra uppgifterna, men när man sedan kollar igen står det på defaultinställningen igen ! Det är ju trams att man inte ska kunna ändra detta på ett simpelt sätt....

Det finns en orsak till att Linux aldrig kommer att slå på desktop datorerna - det är för krångligt för nybörjare att handskas med....grrrrrrrrrrrr....

Re: Kubuntu

Postat: 01 jul 2012, 09:46
av ubot
Hur kan man låta en användare avinstallera viktiga systemkomponenter UTAN att ens slänga upp en varning innan avinstallationen verkligen påbörjas. Annars får man ju inte gör ett %/&¤&% dugg som användare i Kubuntu...
Du ger dig användare samma rättigheter som root med kommandot sudo. Det innebår att du har rätt att göra vad du vill i hela systemet. Utan sudo går det knappast att ställa till med någon större skada i systemet men med sudo gör det det. Du kanske har underskattat innebörden av att ha root-rättigheter i ditt system? Jag tror att många hade klagat om dom hade fått varningar hela tiden när dom kör systemet med root-rättigheter. Du ska helt enkelt ha rätt att sabba hela ditt system om du använder sudo framför ett kommando.
Och hur tusan ändrar man enbart DNS:en utan att fibbla en hel dag i konsollen ? Man kan ändra uppgifterna, men när man sedan kollar igen står det på defaultinställningen igen ! Det är ju trams att man inte ska kunna ändra detta på ett simpelt sätt....
Läs under "Name Resolution" här: https://help.ubuntu.com/10.04/servergui ... ation.html
Jag håller med dig om att det hade kunnat vara enklare att ändra inställningarna för DNS i Ubuntu. Här är i.a.f. en länk som jag tycker beskriver hur DNS fungerar i Ubuntu/Kubuntu 12.04 på ett bra sätt: http://www.stgraber.org/2012/02/24/dns-in-ubuntu-12-04/

Re: Kubuntu

Postat: 01 jul 2012, 11:20
av Pavel
Om man har råkat avinstallera något som även tog bort andra saker är ett enkelt sätt att få tillbaka dessa att installera om Kubuntus metapaket:

Kod: Markera allt

sudo apt-get install kubuntu-desktop
Då installeras alla standardpaket och systemet fungerar som det ska.

Man får upp listor på vilka andra paket som tas bort då man avinstallerar saker. Det är bra att läsa listorna. Om något vill ta bort 50 andra paket är det (oftast) en dålig idé att avinstallera det. Kubuntu är extra känsligt mot detta eftersom KDE har mycket gemensamma bibliotek.

I Linux har man fullständig makt att krossa sitt system, vilket kan vara lärorikt, roligt och skrämmande.

Re: Kubuntu

Postat: 02 jul 2012, 21:52
av David Andersson
nilst2012 skrev: Kom till att avinstallera Neopmuk Backup, vilket jag trodde enbart var ett backup program och inte hela %&¤%#¤ systemet.
Paketet du avinstallerade heter egentligen "kde-runtime-data". De flesta kde-program har beroenden till det paketet och måste avinstalleras innan, och det görs automatiskt. Med Synaptic och apt-get frågar den "dessa paket kommer också att tas bort, vill du fortsätta?". Jag tycker som du att det är en brist i Software Center att den döljer beroenden till andra paket, men jag antar att det är nåt man valt att offra för att få det väldigt enkelt. Användare ska inte behöva lära sig vad "beroenden" är.

Det egentliga felet tycker jag är att paketet "kde-runtime-data" presenterar sig med namnet "Nepomuk Backup". Det verkar vara direkt missvisande. (Undertexten "Shared data files for the KDE base runtime module" är bättre.)

(Jämför paketet "gnome-desktop3-data" som de flesta gnome-program är beroende av. Den presenteras som "Common files for GNOME desktop apps", vilket är begripligare.)
nilst2012 skrev: Finns det något System Restore i Kubuntu ? Typ det i Windows ? Eller det är bara att börja om från scratch igen ?
Installera "kubuntu-desktop" som Pavel föreslår. (Det kan du göra med Software Center, Synaptic eller apt-get). Den installerar alla program som ingår som default i Kubuntu. Om du i efterhand har installerat andra KDE-program (som "kphotoalbum" eller "kdenlive") så får du installera om dem manuellt. Eller se nästa stycke.

I filen /var/log/apt/history.log kan man se vilka paket som installerats, tagits bort, eller uppdaterats, vid olika tidpunkter. (För äldre händelser se /var/log/apt/history.log.1.gz, ...2.gz, osv). Leta efter "Remove: " vid tidpunkten för olyckan. Där listas alla paket som togs bort (med versionsnummer inom parentes efter). Installera alla paket igen så är du tillbaka precis där du var. Det kan du göra med Software Center, Synaptic eller apt-get, men i detta fall verkar apt-get enklast eftersom du kan ange alla paktnamn efter varandra i samma terminalkommando, och klippa och klistara namnen från loggen till kommandot.

Kod: Markera allt

sudo apt-get install kde-runtime-data <och alla andra paket som togs bort enligt loggen>
Du kan till och med göra ett kommando som klipper och klistrar från loggen till apt-get automatiskt:

Kod: Markera allt

cat /var/log/apt/history.log | awk '/Start-Date: 2012-07-01/,/End-Date/' | awk '/Remove:/ && /kde-runtime-data/' | sed -e 's/Remove://;s/([^()]*),*//g' | xargs echo sudo apt-get install
(Byt ut till rätt datum, byt "cat" till "zcat" om filnamnet slutar med .gz, och ta bort "echo" när kommandot ser okej ut och du vill utföra installationen.)

Om man vill spara ett snapshot av vilka paket som är installerade kan man använda dpkg eller apt-mark enligt http://askubuntu.com/questions/101931/r ... selections

(Obs. Man kan inte återställa paket i en version av Ubuntu som var sparade på detta sätt i en annan version av Ubuntu. T.ex. mellan 11.10 och 12.04.)
nilst2012 skrev: Det finns en orsak till att Linux aldrig kommer att slå på desktop datorerna - det är för krångligt för nybörjare att handskas med....grrrrrrrrrrrr....
Kanske lite krångligare än Mac, men absolut mycket enklare än Windows. Det är Windows som aldrig kommer att slå på skrivbordet.