ubot skrev:Jag tvivlar på att iFån har mer open source-programvara än Android-telefonerna om man enbart ser till mjukvara och inte hårdvara men det är möjligt att du har rätt. Men OM Android har mer Open Source programvara så tycker jag att man ska välja Android-telefoner före iFån. Om inte annat så är det ju bra med konkurrens varför man kanske borde gynna andra företag än Apple genom att köpa en telefon från en annan tillverkare än Apple om inte annat.
Har aldrig sagt att det är mer, det är sannolikt mindre, men i vilken ratio vet jag inte. Oavsett vilket är det imo rätt fjantigt att göra bedömningen utifrån mängden öppen kod i systemet räknat i procent mätt á la ett vågskålstänkande och en gramskala...
Jag tycker man först och främst skall köpa telefon utifrån sitt behov. Har du behov för något endast en Windows Mobile 7-telefon kan erbjuda så tycker jag inte det är något snack, köp en. Samma gäller för övriga OS då.
Om du inte är tekniskt lagd alls och vill ha den mest lättanvända telefonen med mest funktionalitet så köp en Iphone. Är du lite mer datavan och vill ha fler möjligheter, köp en Android. I detta läge finns inte WinMo7 på skalan ens.
Om det behovsbiten täcks av båda systemen när valen står mellan en Iphone och en Androidtelefon så utgå ifrån vad du vill ha. Där leder Android stort med utbudet av telefoner och prisklasser.
Iphone 4 vs. HTC Desire HD är dock ett sjukt jobbigt val, hehe...
Är du av typen som kommer att jailbreaka, köra apt-get i 'terminal' (appen) eller använda sshfs för att montera Iphonen's rootfilsystem på skrivbordet alternativt av typen som moddar en egen ROM till din Androidlur, då vet du vad du vill ha och spenderar bara tid i onödan på att läsa den här dyngan...
När det kommer till hårdvara så går det såklart att prata om fördelar och nackdelar med patent och patentens giltighetstid och drar man det till sin spets så hamnar man i en Open Source-liknande diskussion om hur hårdvara får patenteras m.m. Jag vet inte om det är positivt eller negativt med patent på teknik i det stora hela. Vi tar ju för givet att teknik får patenteras men hur världen skulle se ut utan patent är svårt att föreställa sig. Det är lite som med upphovsrätt. Många ser upphovsrätten som självklar men det är den ju inte för fem öre. Det är lagar som går att ändra och vart det hela slutar har nog ingen egentligen någon susning om.
Inte ens RMS anser upphovsrätt är fel, det är formen. Man har rätt att få cred, men synsättet att kunna låsa funktionalitet på det sättet man kan inom mjukvara är skadligt för utvecklingen. Och det är därifrån jag utgår i mina åsikter nedan, baserade på min logik och uppfattning om hur verkligheten fungerar.
Man bör få patentera teknik, men inte funktion. Om ett tekniskt patent omöjliggör en annan teknisk lösning för samma funktion så skall det inte godkännas.
Så mjukvarupatent är jag emot då det i princip per automatik bryter mot ovanstående. Hårdvarupatent är jag för, men under kortare tider än idag. 5-10 år, max.
Upphovsrätt i allmänhet - t.ex. sett till Musik och Film, är mer komplicerad, spec. sett till den digitala tidsålder vi lever i. Jag är iaf emot den nuvarande formen av upphovsrätt för musik/film/TV men har ingen patentlösning på en ersättning. En sak är säker dock, 50-årig upphovsrätt är imo vansinne. 3-5 år, max - och kanske t.o.m. mindre. Och då avser jag
digital spridning, inte kommersiellt användande där man kan sätta 10-25 år, kanske mer.
Medicintekniska patent är svåraste frågan av alla. En medicin som kan rädda 10.000.000 afrikaner ifrån att dö i AIDS för inte kosta så detta inte kan genomföras, det är brott mot mänskligheten. Dock är det fel att stjäla vad det kostat utvecklaren att ta fram det. Där behövs en annan lösning, t.ex. att FN eller liknande organisation globalt ansvarar för att köpa upp dylika patent, lagstadgat efter att utvecklaren får hyfsat betalt och inte kan vägra.
Och till sist en av få saker som man bör få skydda; Varumärken. Så länge folk grupperar sig och kallar sig något, använder en grafisk symbol som kännetecken, så är det imo en självklarhet.
Kontentan är att vi inte kan basera en filosofi på teori, den måste vara verklighetsförankrad. Stängd kod och mjukvarupatent (som den fungerar idag) bromsar utvecklingen. Hårdvarupatent genererar konkurrens vilket främjar utvecklingen. Folk måste ha rätt att tjäna pengar men utifrån vad folk är villiga att betala för produkten eller tjänsten. Och alla bedömningar utgår ifrån vad som gynnar flest. Det är för mig 'ubuntu' enl. ordets betydelse. /end rant
