BlueeAYess skrev:Då kan Ubuntu 8.10 64 bit få 100 GB för bra funktion.Tillsammans med Myth Tv.
Media-partitionen 400 GB med ntfs-3g
50 GB till kommande Linux OS
100 GB till Win XP
350 GB blir över till Win 7
Nej jag spelar inte .
Spelar du inte känns det där ärligt talat lite overkill
- XP klarar sig fint med 15 GB på laptopen här, och har då det som behövs för att använda den för att skriva och surfa på, och spela ett par äldre spel. Sambon som spelar mycket har ca 100 GB till XP på sin dator.
- Min / för Ubuntu är på 10 GB och jag har använt 4 av dem, men min dator används för samma sak som laptopen: att skriva och surfa på. jag vet inte om 64-bitarsversionen tar mer plats, eller hur stor plats Myth Tv tar, men några 90 GB mer än vad jag har lär inte behövas

15 GB kan nog bli lagom.
- Annan GNU/Linuxdistribution kan inte ta så mycket mer plats än Ubuntu.
- Windows 7 utan spel... 30-40 GB kanske?
- Och så swap. Ska du inte använda viloläge och din dator har gott om RAM att jobba med kan den vara rätt liten. Ska du använda viloläge behöver den vara lite större än RAM. Det ska gå att göra sig av med swap helt och hållet också.
Nu tillkommer ju de personliga filerna samt mediafilerna. Många olika operativsystem på samma dator gör detta lite krångligt, men det kan fungera hyfsat ändå. Någon får gärna rätta mig om jag har fel, men det här med rättigheter för ntfs i Linux är väl mer eller mindre omöjligt att ställa in? alla användare kan läsa och skriva i de mapparna på den partitionen väl? I så fall:
- En ntfs-partition för mediafiler och anant smått och gott.
- För Linuxarna fixar du en ext3-partition för gemensam /home, hur stor beror på nedanstående.
Är du enda användare på båda Linuxarna kan du utan större problem lägga de båda Windows personliga filer på samma partition som mediafilerna och använda dessa mappar att spara allt sådant i istället för Linuxarnas /home. Med andra ord kan den sistnämnda göras rätt liten. Se bara till att ställa in rättigheterna ordentligt i Windows om någon av dem har fler användare än dig.
Är det fler än du som ska använda något av Linuxarna men du är ensam i de båda Windows är nog det lättaste att du helt enkelt struntar i att flytta Windows personliga mappar, du installerar en vettig drivrutin för att läsa och skriva till ext3 och sparar dina grejer i Linuxarnas /home istället, och följdaktligen måste den vara lite större. Jag har alltid klarat mig på 10-20 GB, men då har jag varit noga med att alla bilder och videor och så som utan problem går att visa för andra sparas på partitionen med övriga mediafiler, i min hemmapp ligger de bara innan de blivit sorterade eller om de verkligen är privata.
Har du flera användare i både Windows och Linux kan det bli värre, har du tur kan du med drivrutin installerad sätta rättigheter på mappar på ext3-partitioner i Windows, och då gör du bara som jag skrev alldeles nyss, fast du ser till att ställa in rättigheterna också. Går inte det är det nog bäst med en separat partition för Windows personliga filer - en som inte monteras automatiskt i Linux - och sedan får du montera den när det är något du vill komma åt därifrån eller lägga dit, och andra användare får väl helt gå omvägen via ett USB-minne eller tillfälligt lägga filen eller mappen de ska flytta på en plats där även andra kommer åt den.
Är ext3-drivaren såpass bra att du kan ställa in rättigheter från Windows är det smidigast att lägga mediafilerna direkt på /home dessutom, fast inte i några av användarnas hemmappar utan bredvid dem.
Så 6-8 partitioner totalt borde väl bli lagom.
Edit: separat /home vill man ha för det är inte bara ens personliga bilder, dokument mm som sparas där utan även alla ens personliga inställningar för de program man har installerade, teman mm. Så har man vissa tillägg och bokmärken i Firefox i ett Linux har man dem i det andra också om man låter /home vara gemensam. Även om man bara har ett Linux installerat är det väldigt smidigt med separat /home om man skulle behöva installera om systemet.