Sida 1 av 2

Jag tycker vi och Ubuntu Sverige skall kräva...

Postat: 07 mar 2009, 05:07
av Rob
att man skall kunna köpa bärbar dator utan operativsystem.
Funderar på att göra en t-shirt med texten Kräv att få köpa bärbar dator utan operativsystem.
8)
http://hem.bredband.net/robbanux

Re: Jag tycker vi och Ubuntu Sverige skall kräva...

Postat: 07 mar 2009, 11:45
av Ulsak
jättebra formulering!
Vi har tidigare för en debatt om bundling ( dvs att MS WIndows följer med per automatik i datorköp). Det finns inget bra svenskt ord för det. Kanske man ska vara så rak och beskrivande som du anger?

Re: Jag tycker vi och Ubuntu Sverige skall kräva...

Postat: 07 mar 2009, 18:09
av Rob
Jag hade turen i våras att kunna köpa en bärbar HP 530 för 2995:- på Dustinhome och innan med windows vista homebasic kostade den 3995:- 4495:- .
Jag ser dock inga sådana erbjudande någonstans? Jag ser också när det gäller netbooks att dom säljer dom med Win Xp nu som standard och dom kostar 4000:- och uppåt!! En netbook med Xandros Linux(Gratis op) kostade 1990:- ! och då kunde man lägga in Ubuntu själv.

Det är för jävligt att man skall tvingas köpa en netbook med Win och behöva lägga 2000:- på ett gammalt op som Win Xp!!!

Nu förespår dom också att netbooken kommer att försvinna om ett år! Det är väl inte så konstigt.Dom bygger ju bara netbooken för dåtiden och inte för framtiden.

Vad skall man med en netbook som har 160 GB hårddisk när man kan köra Linux Ubuntu lätt på en Flashdisk 16GB!

160GB är bara till för att Win skall kunna suga ut det sista av WinXP och tvinga bort Linux-Netbooken från marknaden

O0

Re: Jag tycker vi och Ubuntu Sverige skall kräva...

Postat: 07 mar 2009, 18:16
av eyerouge
Rob skrev:Jag hade turen i våras att kunna köpa en bärbar HP 530 för 2995:- på Dustinhome och innan med windows vista homebasic kostade den 3995:- 4495:- .
Jag ser dock inga sådana erbjudande någonstans? Jag ser också när det gäller netbooks att dom säljer dom med Win Xp nu som standard och dom kostar 4000:- och uppåt!! En netbook med Xandros Linux(Gratis op) kostade 1990:- ! och då kunde man lägga in Ubuntu själv
I regel är det oftast snarare tvärtom: Datorer som kommer med Win är oftast billigare än sådana som kommer utan OS eller med Linux. Åtminstone är det min erfarenhet att det verkar förhålla sig så i majoriteten av fall jag sett och kunnat göra en tillräckligt riktig jämförelse. Förklaringen verkar vara storleken på återförsäljarna samt eventuellt att MS har med ett finger i spelet.

Detta har diskuterats i t.ex. http://ubuntu-se.org/phpBB3/viewtopic.p ... re#p265219

Re: Jag tycker vi och Ubuntu Sverige skall kräva...

Postat: 07 mar 2009, 19:50
av Rob
Vaaa!!! Nu måste du fått allt om bakfoten. Du menar i så fall om man plockar ihop en dator själv, att det är dyrare och inte en bärbar.
En Bärbar Aspire one med Xandros Linux, 16Gb kostade 1990:- på netonnet.Den är nu borta och ersatt av en dubbel så dyr med Win XP.

Dessutom så handlar det väl inte "i regel brukar!" !!Skulle jag inte ha fattat det!

Jag snackar om framtiden och inte om dåtiden. MS har ett monopol ,som gör att det nu inte finns Netbooks att köpa med Linux och nu är dom också dubbelt så dyra. Försvara inte Win för då tycker jag att du är i fel forum.

>:D

Re: Jag tycker vi och Ubuntu Sverige skall kräva...

Postat: 07 mar 2009, 20:17
av Hylas
Ta det lugnt Rob :) Det är även min uppfattning att ibland är datorer billigare för att Windoze är installerat. Jag har sett det mer än en gång. Köper man in stora kvantiteter så kan man pressa priserna mer. Dessutom fan vet vilka villkor som ställs på återförsäljarna för att få bra priser.

Re: Jag tycker vi och Ubuntu Sverige skall kräva...

Postat: 07 mar 2009, 21:21
av eyerouge
Rob skrev:Du menar i så fall om man plockar ihop en dator själv, att det är dyrare och inte en bärbar.
Jag menar generellt, och i synnerhet de bärbara. Färdigbyggda datorer.
Rob skrev:En Bärbar Aspire one med Xandros Linux, 16Gb kostade 1990:- på netonnet.Den är nu borta och ersatt av en dubbel så dyr med Win XP.
Man kan inte dra någon slutsats utifrån att den är "ersatt" med en dubbelt så dyr XP-dator eftersom man, för att jämförelsen ska vara riktig, måste ta hänsyn till om det är samma hårdvara eller likvärdig, om det är i samma segment o.s.v. Att en produkt ersätts i hyllan av en annan hos återförsäljaren innebär som bekant inte att produkterna är likvärdiga eller identiska även om man bortser från OS:et. Detta påpekas bl.a. i tråden jag länkade till.

Det skulle kunna vara som så att du har helt rätt: Att det är en jämförbar dator hos net on net som numera säljs dubbelt så dyrt och att det är ett undantag från "regeln" om att Winmaskiner generellt sett är billigare att köpa för medelsvensson än Linuxdito. Å andra sidan har det eventuellt förflutit en del tid mellan datorerna och att jämföra priserna idag med period x gör det hela mer invecklat p.g.a. hur marknaderna och priserna rör sig, vilket är en faktor i sig själv som talar för att du bör jämföra datorer i nutid med varandra.
Rob skrev:Dessutom så handlar det väl inte "i regel brukar!" !!Skulle jag inte ha fattat det!
Jag uttalade mig inte om din förståelse(förmåga), men nu när du tar upp det: Ja, det är möjligt att du inte förstått en sak. Likaså gällande allt jag skrivit - det är möjligt att jag har fel i min verklighetskildring, men uppriktigt talat betvivlar jag det bl.a. eftersom flera i forumet verkar bekräfta än förkasta det jag tror är fallet.

Det i sig är i och för sig inget kriterium för sanning, så låt oss istället säga så här: Kan du hitta några försäljare som säljer maskiner med Linux på och sedan jämföra priset på deras maskiner med motsvarande jämförbara maskiner som säljs hos t.ex. Siba, Elgiganten o.s.v som kommer med Windows förinstallerat?

Sist jag medvetet gjorde en sådan jämförelse visade det sig att det oftast lönar sig att köpa en maskin med Windows på och helt enkelt sätta in Linux själv på den istället för att köpa från Linuxåterförsäljarna. Om du däremot visar för oss i forumet att det inte alls är på det sättet generellt sett kommer jag givetvis få skäl att ändra min uppfattning.
Jag snackar om framtiden och inte om dåtiden. MS har ett monopol ,som gör att det nu inte finns Netbooks att köpa med Linux och nu är dom också dubbelt så dyra. Försvara inte Win för då tycker jag att du är i fel forum.
Jag förstår inte riktigt vad du vill ha sagt med det där eller på vilket sätt det är relevant för mitt svar på det ursprungliga inlägget. Jag har t.ex. inte uttalat mig om Windows som system (och även om jag gjort så är väl det knappast förbjudet i sammanhanget). Det jag försökte påpeka var att det inte nödvändigtvis blir billigare datorer för att de kommer utan OS eller med Linux på. Det är något som verkar vara fallet för tillfället, rent allmänt på marknaden.

Re: Jag tycker vi och Ubuntu Sverige skall kräva...

Postat: 08 mar 2009, 20:42
av Rob
Bärbara datorer är billigare att köpa om man köper dom utan op.Jag köpte min HP 530 utan op och efter att ha tjatat på Dustinhome att jag inte ville ha Windows förinstallerat, så sjönk priset på den från (med Windows) 4495:- till (Utan op) 2995:-

Är det då inte bevisat att:
Man kan köpa en bärbar med Windows, som i vanliga fall kostar mellan ca:- 2000:-(Fullversion) till ca:1000:-(OEM version) för 2995:- och windows 1500:- =4495:-

eller samma bärbara för 2995:- (utan op) och friheten att installera vilken op man vill och i mitt fall Linux Ubuntu.

Jag vill bara att vi som vill ha Linux skall kräva att få ett pris på en bärbar/netbook utan Windows.

I mitt fall så sparade jag iallafall 1500:- för att jag slapp/blev tvingad att köpa windows.

Det måste väl vara bra. Kräv ni likadant,tycker jag .
Det blir billigare idag att göra så,även hur det har sett ut.

Att köpa en bärbar/netbook med windows på och sedan installera linux verkar ju helt sjukt.Varför skall man betala för windows?

Det är som att köpa korv och bröd men bara vilja ha brödet för, man är vegeterian.Varför betala för korven!

???

Sen har jag, som andra människor kört windows sedan begynnelsen och varit tvunget till det men, nu slipper jag det.
Jag fattar inte varför man kör windows om man inte har någon specifik programvara som kräver windows!
Men det är väl som allt annat, det går slentrian i det mesta.
Tack för Ubuntu och Linux.

Jag hatar inte Windows(men virus) men vem behöver windows nu när Ubuntu är så bra? ;D

Re: Jag tycker vi och Ubuntu Sverige skall kräva...

Postat: 08 mar 2009, 21:41
av charlietux
sälj xp cd till någon för typ 600.

Re: Jag tycker vi och Ubuntu Sverige skall kräva...

Postat: 08 mar 2009, 23:23
av eyerouge
Rob skrev:Bärbara datorer är billigare att köpa om man köper dom utan op.Jag köpte min HP 530 utan op och efter att ha tjatat på Dustinhome att jag inte ville ha Windows förinstallerat, så sjönk priset på den från (med Windows) 4495:- till (Utan op) 2995:-
Nej, bärbara datorer är inte billigare att köpa utan OS. Den du köpte blev billigare. Generellt sett är datorer utan OS eller med Linux på i regel lika dyra eller dyrare rent av. Detta framgår om du jämför några återförsäljares utbud.

Att det sedan finns ett fåtal fall där man kan pruta ner priset och börja specialbeställa varor som egentligen inte utannonserats av återförsäljaren är en helt annan diskussion, som förvisso kan kopplas till ursprungsinläggets krav på OS-fri dator. Det jag tror är viktigt att hålla i åtanke är att det redan finns OS-fria datorer och/eller sådana med Linux på, och, vid en jämförelse verkar de generellt sett dyrare än dito med Windows från konkurrerande återförsäljare.

Nu hade du turen att kunna förhandla ner priser 1500 kr p.g.a att du tog bort Windows. Detta är för min del både glädjande och överraskande, och förhoppningsvis är det något som Dustin kommer fortsätta gå med på även om tusentals användare efterfrågar samma deal som du fick. Denna enskilda förhandling som inte är något som Dustin officiellt sett erbjuder sina kunder har oftast, tyvärr, inte en formell motsvarighet på marknaden. Där är det oftare mer lönsamt att konsumera en dator som är bundlad med Win. Detta kan givetvis komma att förändras i framtiden beroende på hur jobbiga folk är och hur man tänker tvinga företagen att vara mer tilmötesgående.
Att köpa en bärbar/netbook med windows på och sedan installera linux verkar ju helt sjukt.Varför skall man betala för windows?
Det är som att köpa korv och bröd men bara vilja ha brödet för, man är vegeterian.Varför betala för korven!
Nu råkar jag vara vegan, så jag gillar din analogi och instämmer givetvis. I den ursprungliga texten så framgick det emellertid ingenting alls om att du tyckte man skulle bojkotta Microsoft eller av vilka skäl. Du ville helt enkelt att man ska kräva att få en OS-fri dator. Detta kravet är redan infriat: Du kan köpa OS-fria datorer av vissa återförsäljare. Och du kan köpa sådana med Ubuntu på också av andra. Det sorgliga är att den stora massan användare, medelsvensson, snarare kräver en dator med ett OS på och det OS:et kommer gärna få vara det som den personen kan bäst, d.v.s, för de flesta i Sverige, MS Windows. Som du själv skriver:
Sen har jag, som andra människor kört windows sedan begynnelsen och varit tvunget till det
Deras "tvång" har bestått av okunskap om att det finns andra val och även av andra faktorer. Jag vill dock inte fördjupa mig ytterligare i den diskussionen eftersom det är off topic egentligen.

Re: Jag tycker vi och Ubuntu Sverige skall kräva...

Postat: 08 mar 2009, 23:34
av Urban Anjar
Två exempel, tyvärr inte så exakta vid denna sena timme...

Köpte dator för dotterns räknig för ett och ett halvt år sedan ungefär på Zepto. Den var betydligt
billigare utan Windows. De tog väl 800 ungefär för simplaste vista-varianten.

Vissa netbooks finns samma modell med Linux eller Windows och nog katten är linuxvarianterna
billigare. Dock ibland är det ofta olika modeller som försvårar schysst jämförelse.

Re: Jag tycker vi och Ubuntu Sverige skall kräva...

Postat: 09 mar 2009, 01:42
av eyerouge
Urban Anjar skrev:Vissa netbooks finns samma modell med Linux eller Windows och nog katten är linuxvarianterna
billigare. Dock ibland är det ofta olika modeller som försvårar schysst jämförelse.
Det där stämmer, har själv gjort jämförelser bl.a. hos Zepto då det begav sig. Problemet är snarare när man jämför olika försäljar emed varandra. T.ex. Zepto med Elgiganten eller motsvarande. Då verkar det ofta vara som att "jämförbara". åtminstone rent siffermässigt när det kommer till hur mycket ram, gb, osv osv man får för pengarna, är billigare även om de kommer med Windows.

Som det talades om i tråden jag länkade till ovan någonstans är det givetvis svårt att jämföra olika datorer, fabrikat o.s.v. med varandra och helt fel att inbilla sig att man får "samma dator" oavsett vilket köp man gör. Det man däremot kan göra är försöka sätta sig in i hur den genomsnittliga köparen kommer bete sig: Den kommer t.ex. kolla om det finns x ram i båda, y gb hd i båda, grafikminne z, om man får en cdrom i båda fallen, och i bästa fall om det är samma fabrikat på processorn och samma klockfrekvens o.s.v.

Även om jämförelserna är trubbiga kan man helt klart avgöra huruvida datorerna åtminstone ligger i samma marknadssegment genom att se på deras specifikationer. I synnerhet om man gör lite efterforskning på hårdvaran. Det Zepto m.fl. till synes dyrare försäljare säljer är inte nödvändigtvis alltid jättebra eller värt pengarna, på samma sätt som allt från Elgiganten och Siba m.fl. inte alltid lär vara skit.

Det är kanske inte är märkligt att en och exakt samma dator från en återförsäljare blir billigare utan OS eller med Linux än med t.ex. Vista eller XP. Det ifrågasätts inte. Det som är rätt mystiskt och som drevs i den gamla tråden är att många har fått intrycket, till och med efter att man justerat för olikheter mellan modellerna, att det ofta lönar sig (på kort sikt och direkt i plånboken) att köpa en dator med Win på från en återförsäljare än en annan med Linux på från en helt annan.

Det vore dock kul om vi kunde samarbeta med att göra någon slags kartläggning av det här, kanske även som en återkommande grej som man kunde ha en gång vart sjätte månad eller liknande, och se vad man når för slutsatser. :)

Edit: Jämförde nyss Elgigantens pris på en bärbar Acer eMachine med Vista med en återförsäljare i Lettland som säljer samma dator (så vitt jag förstått) med Linux på. Elgigantens kostar 4990kr och den Lettiska 4 956,79 SEK enligt dagens kurs på Forex. M.a.o. i princip samma pris. Hos OnOff verkar samma dator kosta 4169 kr inkl. frakten, och inklusive Win Vista.

Problemet med min jämförelse ovan är att det inte är inom samma land, vilket gör den näst intill irrelevant. Vi bör fokusera på samma land och helst av allt på samma modeller, men, från olika återförsäljare. Det kommer då framgå, tror jag, något i stil med att ju större återförsäljarna är desto mer kan de priskonkurrera, och, det är i regel de stora som säljer med Win på... vilket delvis förklarar det magiska sambandet.

Låt oss kolla på en zepto istället:

15.4" WXGA (1280x800)
Intel® Celeron™ M585 - 2,16GHz - 1MB Cache
1 GB (1x1GB) DDR2 PC6400 800MHZ
80GB 5400rpm SATA Hårddisk
Inget trådlöst nätverk
DVD-RW / CD-RW
Titan B15
Miljöavgift
Sis Mirage 3+ 256MB (Delat)
Keyboard Titan SE B15
Titan B15 - Manual (UK, DE, SPA, FR, IT)
Inget operativsystem

= 5.070,70 KR inkl. moms

Alltså, om jag förstår detta rätt: En kärna, 1 gb ram, ingen wifi, integrerad grafik och inget OS. 5 070 kr. Resten av texten må förklara delar av priset, men det är i princip trams som ingen reguljär konsument kommer bry sig om eller förstå innebörden av.

Nu, en "motsvarighet" hos Dell:

Intel® Pentium® T4200-processor med dubbla kärnor (2,0 GHz, 800 MHz, 1 MB cache)
Äkta Windows Vista® Home Premium SP1 - Swedish
2 048 MB 800 MHz DDR2 SDRAM-minne med dubbla kanaler [2 x 1 024]
160 GB (5 400 v/min) SATA-hårddisk

= 5 490:- (Inklusive moms och frakt)

Ännu en från Dell, måhända intressantare i sammanhanget:

Inspiron 15
Intel® Celeron®-processor 585 (2,16 GHz, 1 MB L2-cache, 667MHz)
Äkta Windows Vista® Home Premium SP1 - svenska
1 024 MB 533 MHz DDR2 SDRAM-minne med dubbla kanaler
160 GB seriell ATA-hårddisk (5 400 RPM)
Integrerat Intel® Graphics Media Accelerator-grafikkort med 4 500 MHD
DVD +/- RW-enhet (läser/skriver till CD och DVD)
Dell Wireless 1397-minikort (802.11 b/g)

= 4690,00 kr

* * *
Som ni ser är det riktigt svårt att begripa sig på allt det här just för att där är så många variabler som skiljer de olika modellerna. Det hade krävts hundratals timmar att utvärdera vartenda en separat komponent från varje dator för att göra en korrekt bedömning. Däremot krävs det kanske inte lika mycket för att inse att det för lekmän, dit jag själv räknar mig, är både ointressant och omöjligt att göra en sådan korrekt jämförelse. När de gör jämförelser kommer de snarare luta åt att de a) vill ha ett OS på sin nyköpta dator så de slipper strula med att lägga in ett och b) det bör vara Win eftersom de är vana vid det samt c) efter att ha snokat på olika sidor och sett på olika siffror kommer de antagligen dra slutsatsen att en dator från en återförsäljare som skeppar iväg den med Linux inte alls kommer vara billigare i de flesta fallen än en från en annan återförsäljare som sålde en "motsvarande" med Win.

Frågan är hur det egentligen förhåller sig. Är allt detta bara intryck eller kan det verkligen tänkas ligga något storföretagsrelaterat bakom prisförklaringarna från olika återförsäljare? Jag tror det förhåller sig så, men blir mer än gärna motbevisad genom den föreslagna kartläggningen. Jag tror dock att vårt största problem är att det finns extremt få fall där vi kommer finna en och samma modell med eller utan OS, Win eller Linux på, från olika återförsäljare. Det ensamt gör en kartläggning helt omöjlig och felaktig - trots allt kan den inte se ut som min ovan om man ska få ett svar man kan nöja sig med.

Jag föreslår alltså inte att min "jämförelse" ovan visar något mer än just det intrycket jag talat om tidigare och hur invecklat det kan bli om man inte jämför samma modell. De enda två sakerna som ska variera är återförsäljaren och OS:et (om något alls d.v.s.). Modellen måste vara samma, landet likaså, och även sättet den köps på (internet vs affär).

Re: Jag tycker vi och Ubuntu Sverige skall kräva...

Postat: 09 mar 2009, 03:18
av Harlekin33
Här kan ni jämföra priser..det är bara att bocka i rutorna och välja mellan Windows el. Linux eller inget OS alls:

http://www.liontech.se/ProductFinder.aspx?q=c:36159

Re: Jag tycker vi och Ubuntu Sverige skall kräva...

Postat: 09 mar 2009, 09:18
av Jarulf
charlietux skrev:sälj xp cd till någon för typ 600.
Det är nog mer principen än priset som är problemet.

Re: Jag tycker vi och Ubuntu Sverige skall kräva...

Postat: 09 mar 2009, 12:45
av Harlekin33
På datorbutiken finns en liknande sida där man kan bygga ihop sin egen dator och antingen välja utan OS eller med.

Re: Jag tycker vi och Ubuntu Sverige skall kräva...

Postat: 09 mar 2009, 12:53
av eyerouge
Harlekin33 skrev:På datorbutiken finns en liknande sida där man kan bygga ihop sin egen dator och antingen välja utan OS eller med.
Där "sparar" man mellan 1500 och 2600 kr beroende på vilket vista man väljer bort. Detta är ju emellertid internt hos en enda återförsäljare, och inte mellan olika försäljare, för samma dator men med Win på ena och inget - eller än bättre - Linux på andra.

Re: Jag tycker vi och Ubuntu Sverige skall kräva...

Postat: 09 mar 2009, 12:56
av Hund
Harlekin33 skrev:På datorbutiken finns en liknande sida där man kan bygga ihop sin egen dator och antingen välja utan OS eller med.
Även Dustin Home och Komplett erbjuder datorpaket utan OS. :)

Re: Jag tycker vi och Ubuntu Sverige skall kräva...

Postat: 12 mar 2009, 00:40
av Inhuman Soul
Hund skrev:
Harlekin33 skrev:På datorbutiken finns en liknande sida där man kan bygga ihop sin egen dator och antingen välja utan OS eller med.
Även Dustin Home och Komplett erbjuder datorpaket utan OS. :)
Att köpa en stationär dator utan Windows är inget större problem.
Det är mycket värre med bärbara datorer (vilket var det tråden handlade om från början :P).

Re: Jag tycker vi och Ubuntu Sverige skall kräva...

Postat: 12 mar 2009, 15:50
av farmfield
eyerouge skrev:I regel är det oftast snarare tvärtom: Datorer som kommer med Win är oftast billigare än sådana som kommer utan OS eller med Linux. Åtminstone är det min erfarenhet att det verkar förhålla sig så i majoriteten av fall jag sett och kunnat göra en tillräckligt riktig jämförelse. Förklaringen verkar vara storleken på återförsäljarna samt eventuellt att MS har med ett finger i spelet.
Priserna hänger bara ihop med volymerna. Enl. vad jag har kunnat läsa mig till på nätet så betalar (även dom stora som) HP, Dell & co. ca $50/€50 för en Windows-licens. Windows XP är säkert något billigare. Men det är ändå såna pengar vi pratar om.

Sen så finns det andra 'vinster' för dom stora bolagen i form av besparingar, t.ex. att Microsoft betalar en del av annonskostnaden när Windows nämns, när dom presenterar produkterna på hemsidan med (t.ex.) "Dell rekommenderar Windows Vista", när dom publicerar saker som "Windows Vista Approved"-loggan o.s.v... Intel & mjukvaruföretagen gör såklart likadant.

Edit:

Aah, och jag håller med om att det här med 'Netbooks' går åt 'fel' håll. Trodde också tanken var att leverera billiga maskiner. Sen tror jag att det är en jättemiss av marknaden att inte ha släppt 'surfplattor' (typ Ipod Touch/Iphone*) med 8-10" skärm, inbyggt 3G o.s.v...

Jag förespråkade den idén redan för 10 år sen, för...
  • internet hade kommit till den punkten att det var riktigt kul att surfa

    man kunde numera wappa på mobilen, alltså ta emot/skicka data mobilt :o

    jag jobbade en hel led med informationskiosker och designade GUI's för pekskärmar (typ för företagshotell & mässor)

    bärbara datorer hade kommit till den punkten att blivit 'bärbara på riktigt'
Dom grejerna ihop gjorde att jag såg konceptet med 'surfplatta' som ett logiskt steg - men 10 år senare så har jag fortfarande inte en sån... Blä.

* Och pratar då generiskt, inte att Apple skall bygga en utan vem som helst och gärna med GNU/Linux eller minst GNU/Linux.kompatibel... Och Jag anar att det är just en surfplatta som Apple kommer släppa istället för en netbook - som det ryktas om. För då slipper dom släppa en 'dyr' netbook utan kan istället släppa nåt 'nytt' och rida på succén med Ipod Touch/Iphone... (även fast det ju inte är nytt alls även om dom kommer få kred för det ändå, så blir det säkert ::) )

Re: Jag tycker vi och Ubuntu Sverige skall kräva...

Postat: 12 mar 2009, 17:01
av micke_nordin
En av anledningarna till att vissa datorer kan vara billigare med windows än utan, är väl också att vissa företag betalar för att få sin mjukvara förinstallerad på datorerna. Detta kan t.ex. gälla google som betalar för att få sin toolbar förinstallerad och liknande (de pröjsar ju förövrigt även Mozilla för att få in sökrutan i ff). Det är naturligtvis också förklaringen till att man får så mycket skit redan från start i en windowsdator.

/Micke