Urban Anjar skrev:Vissa netbooks finns samma modell med Linux eller Windows och nog katten är linuxvarianterna
billigare. Dock ibland är det ofta olika modeller som försvårar schysst jämförelse.
Det där stämmer, har själv gjort jämförelser bl.a. hos Zepto då det begav sig. Problemet är snarare när man jämför
olika försäljar emed varandra. T.ex. Zepto med Elgiganten eller motsvarande. Då
verkar det ofta vara som att "jämförbara". åtminstone rent siffermässigt när det kommer till hur mycket ram, gb, osv osv man får för pengarna, är billigare
även om de kommer med Windows.
Som det talades om i tråden jag länkade till ovan någonstans är det givetvis svårt att jämföra olika datorer, fabrikat o.s.v. med varandra och helt fel att inbilla sig att man får "samma dator" oavsett vilket köp man gör. Det man däremot kan göra är försöka sätta sig in i hur den genomsnittliga köparen kommer bete sig:
Den kommer t.ex. kolla om det finns x ram i båda, y gb hd i båda, grafikminne z, om man får en cdrom i båda fallen, och i bästa fall om det är samma fabrikat på processorn och samma klockfrekvens o.s.v.
Även om jämförelserna är trubbiga
kan man helt klart avgöra huruvida datorerna åtminstone ligger i samma marknadssegment genom att se på deras specifikationer. I synnerhet om man gör lite efterforskning på hårdvaran. Det Zepto m.fl.
till synes dyrare försäljare säljer är inte nödvändigtvis alltid jättebra eller värt pengarna, på samma sätt som
allt från Elgiganten och Siba m.fl. inte alltid lär vara skit.
Det är kanske inte är märkligt att
en och exakt samma dator från en återförsäljare blir billigare utan OS eller med Linux än med t.ex. Vista eller XP. Det ifrågasätts inte. Det som är rätt mystiskt och som drevs i den gamla tråden är att många har fått intrycket, till och med
efter att man justerat för olikheter mellan modellerna, att det ofta lönar sig (på kort sikt och direkt i plånboken) att köpa en dator med Win på från en återförsäljare än en annan med Linux på från en helt annan.
Det vore dock kul om vi kunde samarbeta med att göra någon slags kartläggning av det här, kanske även som en återkommande grej som man kunde ha en gång vart sjätte månad eller liknande, och se vad man når för slutsatser.
Edit: Jämförde nyss
Elgigantens pris på en bärbar Acer eMachine med Vista med en återförsäljare i Lettland som säljer samma dator (så vitt jag förstått)
med Linux på. Elgigantens kostar 4990kr och den Lettiska 4 956,79 SEK enligt dagens kurs på Forex. M.a.o. i princip samma pris. Hos OnOff verkar
samma dator kosta 4169 kr inkl. frakten, och inklusive Win Vista.
Problemet med min jämförelse ovan är att det inte är inom samma land, vilket gör den näst intill irrelevant. Vi bör fokusera på samma land och helst av allt på samma modeller, men, från olika återförsäljare. Det kommer då framgå, tror jag, något i stil med att ju större återförsäljarna är desto mer kan de priskonkurrera, och, det är i regel de stora som säljer med Win på... vilket delvis förklarar det magiska sambandet.
Låt oss kolla på en zepto istället:
15.4" WXGA (1280x800)
Intel® Celeron™ M585 - 2,16GHz - 1MB Cache
1 GB (1x1GB) DDR2 PC6400 800MHZ
80GB 5400rpm SATA Hårddisk
Inget trådlöst nätverk
DVD-RW / CD-RW
Titan B15
Miljöavgift
Sis Mirage 3+ 256MB (Delat)
Keyboard Titan SE B15
Titan B15 - Manual (UK, DE, SPA, FR, IT)
Inget operativsystem
= 5.070,70 KR inkl. moms
Alltså, om jag förstår detta rätt: En kärna, 1 gb ram, ingen wifi, integrerad grafik och inget OS. 5 070 kr. Resten av texten må förklara delar av priset, men det är i princip trams som ingen reguljär konsument kommer bry sig om eller förstå innebörden av.
Nu, en "motsvarighet" hos Dell:
Intel® Pentium® T4200-processor med dubbla kärnor (2,0 GHz, 800 MHz, 1 MB cache)
Äkta Windows Vista® Home Premium SP1 - Swedish
2 048 MB 800 MHz DDR2 SDRAM-minne med dubbla kanaler [2 x 1 024]
160 GB (5 400 v/min) SATA-hårddisk
= 5 490:- (Inklusive moms och frakt)
Ännu en från Dell, måhända intressantare i sammanhanget:
Inspiron 15
Intel® Celeron®-processor 585 (2,16 GHz, 1 MB L2-cache, 667MHz)
Äkta Windows Vista® Home Premium SP1 - svenska
1 024 MB 533 MHz DDR2 SDRAM-minne med dubbla kanaler
160 GB seriell ATA-hårddisk (5 400 RPM)
Integrerat Intel® Graphics Media Accelerator-grafikkort med 4 500 MHD
DVD +/- RW-enhet (läser/skriver till CD och DVD)
Dell Wireless 1397-minikort (802.11 b/g)
= 4690,00 kr
* * *
Som ni ser är det riktigt svårt att begripa sig på allt det här just för att där är så många variabler som skiljer de olika modellerna. Det hade krävts hundratals timmar att utvärdera vartenda en separat komponent från varje dator för att göra en korrekt bedömning. Däremot krävs det kanske inte lika mycket för att inse att det för lekmän, dit jag själv räknar mig, är både ointressant och omöjligt att göra en sådan korrekt jämförelse. När de gör jämförelser kommer de snarare luta åt att
de a) vill ha ett OS på sin nyköpta dator så de slipper strula med att lägga in ett och b) det bör vara Win eftersom de är vana vid det samt c) efter att ha snokat på olika sidor och sett på olika siffror kommer de antagligen dra slutsatsen att en dator från en återförsäljare som skeppar iväg den med Linux inte alls kommer vara billigare i de flesta fallen än en från en annan återförsäljare som sålde en "motsvarande" med Win.
Frågan är hur det egentligen förhåller sig. Är allt detta bara
intryck eller kan det verkligen tänkas ligga något storföretagsrelaterat bakom prisförklaringarna från olika återförsäljare? Jag tror det förhåller sig så, men blir mer än gärna motbevisad genom den föreslagna kartläggningen. Jag tror dock att vårt största problem är att det finns extremt få fall där vi kommer finna en och samma modell med eller utan OS, Win eller Linux på, från olika återförsäljare. Det ensamt gör en kartläggning helt omöjlig och felaktig - trots allt kan den inte se ut som min ovan om man ska få ett svar man kan nöja sig med.
Jag föreslår alltså inte att min "jämförelse" ovan visar något mer än just det intrycket jag talat om tidigare och hur invecklat det kan bli om man inte jämför samma modell. De enda två sakerna som ska variera är återförsäljaren och OS:et (om något alls d.v.s.). Modellen måste vara samma, landet likaså, och även sättet den köps på (internet vs affär).