Sida 1 av 1
I startgroparna för att ta steget över...
Postat: 13 feb 2009, 12:57
av Ausir
Jag är på G att byta OS på kontorsdatorn hemma och har självklart lite frågor innan jag plockar bort pyttemjuk. Jag tänkte ta steget fullt ut och inte fega med dubbla boots, live-cd eller liknande. På så sätt måste jag engagera mig och lösa problemen som uppstår.
Datorn används i princip bara till att betala räkningar (BankId), surfning, torrents, synkning/laddning av iPhone, lite bildbehandling och lite OpenOffice, samt som film/musik-server till en HTPC och en Squeezebox.
HTPC'n kör WinXP och kommer antagligen att fortsätta göra det för att Mediaportal är ett riktigt bra mediacenter. XBMC finns iofs till Linux men det saknar stöd för TV. Uppstår det problem för HTPC-burken att hitta shares på kontorsdatorn? Jag strömmar ofta SD-material trådlöst från kontorsdatorn för att spara plats på HTPCn till HD-material.
Min fru betalar räkningarna med Nexus Personal hos Handelsbanken. Är det korrekt uppfattat att det numera fungerar med BankId hos Handelsbanken om man skippar AdBlockPro?
När man installerar (K/X/)Ubuntu, kan man formatera och partitionera om en disk? Jag har en 180Gb disk som för tillfället består av tre partitioner, C: för OS, D: för program och E: för filer. (E: är i princip tömd och överförd till en annan disk som sitter i samma dator.) Jag har ingen direkt koll på hur Linux fungerar med partitioner, usr/home/ etc. Min tanke är att slå ihop partitionerna och använda hela disken till OS och program. Behöver jag mer plats för filer så finns det plats för fler diskar i lådan.
Jag synkar inte min iPhone eller mina iPods speciellt ofta, däremot så laddar jag telefonen nästan dagligen. Den laddar ju genom USB-porten.Är det här ett problem i Ubuntu? Funkar iTunes i Wine, eller ska man använda något annat, Rythmbox?
KDE vs Gnome vs Xfce Är det något man behöver engagera sig i, eller är det bäst att börja med Ubuntu och sen lägga till/byta till KDE/Xfce?
Vilka olika strömsparfunktioner finns? Jag ser gärna att jag på ett lätt sätt kan få datorn att gå ner i hibernate eller liknande efter 20 minuters avsaknad av användarinput, utan att för den delen avbryta en filmvisning eller liknande. Eller att släcka skärmen.
Tacksam för hjälp,
nu ska jag ner och snickra i vardagsrummet igen...
Re: I startgroparna för att ta steget över...
Postat: 13 feb 2009, 14:05
av Broder Tuck
Du skriver:
Jag är på G att byta OS på kontorsdatorn hemma och har självklart lite frågor innan jag plockar bort pyttemjuk. Jag tänkte ta steget fullt ut och inte fega med dubbla boots, live-cd eller liknande. På så sätt måste jag engagera mig och lösa problemen som uppstår.
Självfallet skall du göra som du själv vill.
Men OM nu något skulle (börja) strula för dig med Ubuntu, hur skönt skulle det inte vara, om du hade kvar en "livlina" till något som du fortfarande kanske känner dig "mer säker" med? Du har inget att förlora, i vart fall. Det är inte att
. . . och inte fega . . att dualboota. Snarare att
väl och genomtänkt "se om sitt hus".
Hos mig finns två varianter av MS-win. De finns kvar på ett par burkar, förutom flera Linuxdistar, men jag startar det kanske som mest ett par gånger per år. Har inte längre några antivirus-prenumerationer, så något "surfande" blir det aldrig från det operativet. . . .
Jag citerar mig själv från denna tråd:
http://ubuntu-se.org/phpBB3/viewtopic.p ... 44#p287925
Mitt råd till dig blir: så länge som du sitter och tvekar, - kör dualboot.
Då har du alltid alternativa möjligheter. Den känsla det kan ge dig, av "säkerhet", gör också att du vågar ta ut svängarna mer, i Linux.
I takt med att tiden för antivirusprogrammen för windowsoperativet rinner ut, kan det vara läge att fundera igen. BankID-problematiken är nyligen offentliggjord som att "vara på väg" att lösas. Men det är fortfarande rykande färskt och alla banker är ännu inte med, inte heller har de banker som är med, hunnit att få ett, fullt ut prövat och testat, slututförande.
Simma lugnt. Tiden för open source kommer. Allt är dock inte ännu på plats, så att säga.
Som jag avlutade det inlägget, så avslutar jag till Dig, Lycka till, med vad du nu än bestämmer dig för.
Tukken
Re: I startgroparna för att ta steget över...
Postat: 13 feb 2009, 16:54
av micke_nordin
Jag tar de frågor som jag känner att jag kan säga nått om.
Ausir skrev:
När man installerar (K/X/)Ubuntu, kan man formatera och partitionera om en disk?
Ja det går bra, vid installationen kan du välja två olika versioner av guidad partitionering (ta hela disken, eller ta ledigt utrymme) eller manuell partitionering där du kan göra väldigt mycket finlir.
Ausir skrev:
Jag synkar inte min iPhone eller mina iPods speciellt ofta, däremot så laddar jag telefonen nästan dagligen. Den laddar ju genom USB-porten.Är det här ett problem i Ubuntu?
Det tror jag inte, att USB kontakten skickar ut ström är en hårdvarufråga, men du kan ju för säkerhets skull starta med att boota upp från live-cdn och testa allt som du undrar över utan att du behöver göra några skarpa förändringar.
Ausir skrev:
KDE vs Gnome vs Xfce Är det något man behöver engagera sig i, eller är det bäst att börja med Ubuntu och sen lägga till/byta till KDE/Xfce?
Det går jättebra att göra så, du kan installera
kubuntu-desktop eller
xubuntu-deskop via pakethanteraren synaptic eller kommadoraden väldigt lätt, sedan byter du skrivbordsmiljö via inloggningsskärmen, du kan alltså köra alla tre skrivbordsmiljöer samtidigt om du vill (eller fyra egentligen, nu finns även lxde). Därtill finns många, många alternativa fönsterhanterare du kan testa om du vill, standalone, eller i kombination med någon av dessa miljöer. Men börja med vanliga Ubuntu-desktop, den gillar jag mycket.
Ausir skrev:
Vilka olika strömsparfunktioner finns? Jag ser gärna att jag på ett lätt sätt kan få datorn att gå ner i hibernate eller liknande efter 20 minuters avsaknad av användarinput, utan att för den delen avbryta en filmvisning eller liknande. Eller att släcka skärmen.
Det
borde funka, dock har det sedan länge funnits en bugg i kärnan som skapat stora problem för en del med viloläge/vänteläge som dock ska vara löst nu. Jag vet dock inte om den kärnversionen letat sig in i Ubuntu ännu. Börja med att boota upp via live-cdn, då kan du själv se hur allt funkar innan du behöver göra ändringar.
/Micke
Re: I startgroparna för att ta steget över...
Postat: 13 feb 2009, 19:34
av Ausir
Tack för svaren. En live-cd är på g, så fort jag hittar en tom cd-skiva. Det var inte igår man använde cd...
Re: I startgroparna för att ta steget över...
Postat: 14 feb 2009, 00:14
av David Andersson
Ausir skrev:Jag är på G att byta OS på kontorsdatorn hemma
Ausir skrev:Vilka olika strömsparfunktioner finns? Jag ser gärna att jag på ett lätt sätt kan få datorn att gå ner i hibernate eller liknande efter 20 minuters avsaknad av användarinput, utan att för den delen avbryta en filmvisning eller liknande. Eller att släcka skärmen.
Om det är en
stationär dator så kallas det "skärmsläckare" att den börjar visa skojiga mönster efter x minuter och släcker skärmen efter y minuter. Bara skärmen, inte datorn. En stationär dator brukar inte gå i hibernate. De vanliga mediaspelarna kan ställas in så att skärmsläckaren
inte aktiveras när man ser på film.
Ausir skrev:Min tanke är att slå ihop partitionerna och använda hela disken till OS och program. Behöver jag mer plats för filer så finns det plats för fler diskar i lådan.
Jag skulle rekommendera tre partitioner. Root (/), home (/home) och swap. Genom att ha
separat home så underlättas 1) att byta till en annan linux om du skulle vilja det, 2) installera en ny version av Ubuntu om t.ex den automatiska uppgraderingen inte gick bra.
Beroende på var du har för hårdvara så kan olika linux-distar fungera olika bra. Om du skulle få oöverstigliga problem med K/X/Ubuntu så blir vi inte ledsna om du går över till Mandriva eller andra distar som också är kända för att ha bra hårdvarustöd och vara användarvänliga.
Re: I startgroparna för att ta steget över...
Postat: 14 feb 2009, 10:19
av janne-5011
jag har rätt nyligen gått över.JAg tänkte som du och det är bättre stänga vägen tillbax.

och mina råd skulle nog se ut så här:
1. kolla vilket grafikort och skärm du har innan du installerar och ta reda på hur du ska få det att funka.har du tur funkar det utan vidare åtgärd men för säkerhets skull kolla. Det är inte kul att som nybörjare hitta sig själv gloendes på en skärm och en prompt på svart bakgrund

.det går inte heller lita på live-cd utan ibland stular det ändå vid den riktiga installationen.
Google och tex detta forum är dina vänner
2.har du trådlöst kan du förvänta dig lite pyssel. Börja med att använda det trådbundna och fixa det trådlösa sen du fått resten att funka.
3. när du väl fått det att rulla på känns det ff
ovant man gör saker annorlunda,filsystemet hittar man inte i etc.
försök hittta en sida där dom vanligaste kommandona finns: cd ls,rm,mv,cp,chmod osv.Lär dig dom utantill.
Re: I startgroparna för att ta steget över...
Postat: 14 feb 2009, 19:37
av Ausir
Live-cdn funkade iallafall. Nu har jag inte gjort något med den, bara surfat lite. Kör trådbundet.
Några unix-kommandon kan jag. Jag gick en kurs på högskolan på det glada 90-talet...
Jag hittade iofs också mina shares på HTPCn, kändes lite konstigt att de flyttades över till skrivbordet när jag dubbelklickade på de. Eller en länk till dom.
Tack för tipset om att kolla upp grafikkortet och skärmen, ska göra det snarast innan jag går live med installationen.
Re: I startgroparna för att ta steget över...
Postat: 14 feb 2009, 19:54
av toxic76
Att ladda batteriet din iphone eller ipod via usb ska funka. Det ska inte spela in någon roll vilket system du kör då dom tar el
direkt från usb porten.. Itunes fungerar med wine däremot så fungerar det inte att föra över mp3 filer
till din ipod..Rythmbox är bättre för det ändamålet.. gtkpod finns också och har bland annat stöd för omslagshantering cd covers alltså
den ska även klara video fast jag har inte lyckats föra över några mp4 filer till min ipod med gtkpod