Sida 1 av 1

Nybörjarhjälp: Windows Vista + Ubuntu Linux

Postat: 28 sep 2008, 01:18
av Monocerotis
Tjena!
Den här tråden utgör min debut på det här forumet! :) Innan jag säger något mer så vill bara säga först att jag har läst hela Ubuntu installationsguiden som Ycc skrev. Tack för den informationen Ycc! Jag önskar bara att den var mindre upprepande och att den hade lite bättre struktur. Mängden information är okej, liksom svårighetsgraden på texten. Jag har dock fortfarande flera funderingar kring Linux och Ubuntu som jag vill ta upp här.

Det som förde mig hit är först och främst det att jag planerar att installera just Ubuntu distributionen av Linux på min dator. Först och främst ska jag ge er en kort beskrivning av min dator.

Datorspecifikation
Processor: Intel Core2Duo E4500
Moderkort: Gigabyte GA-X38-DQ6
Primärminne: Corsair TWIN2X4096-6400C5DHX
Sekundärminne: 2 stycken Seagate Barracuda 7200.11 ST3500320AS
Grafikkort: Asus EAH2400 Pro
Nätaggregat: Corsair HX520
OS: Windows Vista Home Premium Svensk 32-bit (med tillhörande 64-bit skiva)

Som man kanske kan utläsa av det som står så har jag byggt datorn själv. Jag har valt att investera mest pengar i ett flexibelt moderkort som kan hålla länge och mycket minne för både permanent lagring och primärminne (arbetsminne) för körning av tunga och kanske framförallt många program. Jag spelar inga spel alls, jag har slutat spela spel för länge sedan nu, har vuxit ifrån det. Därför bestämde jag att jag inte behövde investera några astronomiska summor i grafikkort. Jag förstår inte alls folk som lägger 4000 - 8000 kr på grafikkort. Det tycker jag är helt sjukt. Jag har valt att inte köpa någon dyr processor eftersom jag planerar att köpa en Quadcore när de sjunker i pris. Så den E4500 som jag har är en tillfällig lösning, men den presterar faktiskt otroligt bra tycker jag. Det kanske är bara jag som tycker att det är mycket med tanke på vilken dator jag har haft innan.

Min tidigare dator var en Toshiba Equium 3300M med Pentium 3, 128 MB SD-RAM standardminne från Hitachi, och en WD Caviar hårddisk på 15 GB, och något billigt moderkort från GVC med VIA styrkretsar och integrerad S3 Graphics grafik. Jag har dock uppgraderat den genom åren, bl.a. med 2 stycken Maxtor Diamond Max Plus 8 40 GB hårddiskar, 3 stycken 256 MB TwinMOS minnesmoduler, m.m. Jag hade den i 7 år och den har överlevt 3 generationer Windows system. Vem sa att man idag måste byta sin dator varje år för att den ska fungera tillfredsställande bra? Det tycker jag är helt fel, byter man dator varje år eller så så måste man antingen vara dum i huvudet, ha för mycket pengar, eller i värsta fall vara dum och ha för mycket pengar. Den här datorn som jag har nu planerar jag att ha i minst 10 år (är byggd i december 2007). När den inte orkar hänga med Windows längre så ska jag uppgradera den med Linux eller motsvarande operativsystem.

För att klara av övergången från Windows till Linux så måste jag kunna använda och hantera Linux. Oavsett om och när jag övergår helt från Windows till Linux så har jag alltid velat lära mig Linux som ett led i att lära mig ännu mer om datorer och programvara. Jag tycker dessutom om ideologin bakom fri programvara och öppen källkod. Jag har t.ex. sedan lång tid tillbaka slutat att använda Internet Explorer för webbläsning, först använde jag Opera, och sedan en tid tillbaka använder jag Firefox.

Jag har hört mycket positivt om Ubuntu Linux på olika kanaler på Internet och även snubblat över en av informationsbladen om Ubuntu på stadsbiblioteket. Så jag har bestämt mig för att börja med Ubuntu. Den enda erfarenhet jag har av Linux sedan tidigare är att jag en gång har installerat den gamla RedHat (innan det blev Fedora) bara skojs skull för att testa det lite, men jag tog sedan bort det av någon anledning i samma skede. Men jag är mycket tekniskt bevandrad och jag tycker att jag är redo för Linux nu.

Här näst skulle jag vilja lista några program och övrig hårdvara som jag behöver kunna använda dagligen.

Viktig kringutrustning och Windows program
Canon Pixma IP4000
Canon CanoScan LiDE60
Logitech MX3200 Laser
Nokia N73 (Nokia PC Suite)
Adobe Creative Suite
Microsoft Office Enterprise
Buzan's iMindMap
Daemon Tools
WinRAR
Windows Media player
Live Messenger (man måste ju hålla kontakten med Windows vänner ;))

1. Framförallt, finns det fungerande Linux drivrutiner till skrivaren, skannern, tangentbord och mus ovan?

2. Finns det något inbyggt stöd för Bluetooth i Ubuntu, och hur kan jag med Bluetooth ansluta och synkronisera min Nokia N73?

3. Några av de program som jag har skrivit ovan går säkert att ersätta med något alternativt men motsvarande program, om det inte finns några Linux versioner för dessa. De viktigaste programmen för mig i Office Enterprise paketet är Outlook, Word, Excell, Power Point, och Access. Outlook kan jag tänka mig ersätta med Thunderbird. För de övriga finns det OpenOffice har jag hört. Program som Groove och OneNote är också användbara men inte helt nödvändiga för mitt arbete. Men finns det någon ersättning för dem?

4. Adobe Creative Suite, eller åtminstone Photoshop ska kunna ersättas av GIMP har jag hört. Men antagligen finns det inte någon ersättning för hela programpaketet?

5. Om inte, finns det någon ersättning för Adobe Acrobat Professional så att man kan skriva ut och/eller skapa PDF filer? Det programmet använder jag kontinuerligt och behöver kunna skapa PDF filer.

6. Buzan's iMindMap är ett program för ritning av tankekartor, även den använder jag ofta i skolarbetet. Finns det någon ersättning?

7. Daemon Tools behöver nog ingen närmare förklaring än att det är en populär virtuell CD/DVD ROM läsare. Jag antar att det finns en Linux version av den men är inte helt säker.

8. Klarar Ubuntu RAR arkiv utan WinRAR?

9. Windows Media player då, min musikaliska mecka. Jag brukade använda Winamp och Foobar förut lite till och från genom åren men har ständigt återvänt till att använda Windows Media player, vet inte riktigt varför. Det var nog sedan 8 eller 9 series släpptes som hade inbyggt bibliotek och en massa kul funktioner rätt under skalet, det var nog sedan dess som jag fattade tycke för den igen. Så för den delen söker jag efter ett mer komplett program som Real player och Windows media player med bibliotek m.m. men som ändå är enkelt och minimalistiskt till utseende och konstruktion. Det ska klara av att spela upp både ljud och video precis som de program jag nämnt (inte enbart ljud som vissa). Jag har tittat lite närmare på Songbird men jag tyckte att det var lite overkill och var rejält grafiskt tungt, om inte värre än iTunes. VLC vet jag klarar av mycket, och oftast utan några extra codecs så som DivX. Men den saknar bibliotek och liknande vilket jag tycker är synd. Jag brukar bara använda den för engångsuppspelning av filer som andra spelare misslyckas att spela upp. Vad man än matar den med så spottar den nästan alltid ut ett gott resultat. Men några andra förslag?

10. Windows Messenger, MSN Messenger, Windows Live Messenger, Live Messenger... ja, ni vet vad man säger: kärt barn har många namn. Jag behöver en välfungerande ersättning till Live Messenger. Det borde nog inte bli något problem att hitta, har sett tidigare att det finns såna program som klarar av flera olika IM protokoll, bl.a. MSN protokollet. Men just nu kommer jag inte på ett enda... nej, det är stopp i skallen tyvärr... tror att det ska finnas en som heter Miranda har jag för mig... kan vara rätt? Vilka andra finns det som klarar av MSN?

11. Är man dum om man tror att program som Wine klarar av att emulera vilket Windows program som helst? Inte för att jag behöver spela dataspel, men kan vara tryggt att veta att den klarar av det mesta i Windows väg.

Installation och konfiguration av Ubuntu

Nu tänkte jag till sist ställa några mer eller mindre allmänna frågor om installation och konfiguration av Ubuntu.

Jag har en äkta licens på en fullversion av Windows Vista Home Premium 32-bit. Jag har läst någonstans att endast Vista Ultimate ger stöd för dualboot. Men det kanske endast gäller om man vill installera två stycken Windows på samma dator (t.ex. XP och Vista), och inte när man kombinerar Windows Vista med något annat system som Linux eller BSD. Jag utgår från att det går att kombinera Windows Vista med Linux. Så jag skulle under en period vilja använda både Ubuntu och Windows parallellt med varandra.

På datorn har jag två 500 GB hårddiskar som jag nämnde i början. Jag har också en av mina gamla Maxtor 40 GB som jag har min musik på. En av de stora diskarna har jag ca 20 GB Backup filer, och ca 380 GB arkivfiler, resterande 60 GB är ledigt. På den andra stora disken har jag förstås Windows Vista och det är den som jag skulle vilja installera Ubuntu på. Så här ser partitionerna ut:

Seagate 1 (part 1): Windows Vista systempartition (230 GB) - NTFS
Seagate 1 (part 2): Används ej längre (230 GB) - NTFS formaterad för tre dagar sedan
Seagate 2 (part 1): Backup (20 GB) - NTFS
Seagate 2 (part 2): Arkiv (420 GB, varav 60 GB ledigt) - NTFS
Maxtor: Musik (40 GB full) - NTFS (tror jag)

1. Det är på Seagate 1, part 2 som jag har tänkt installera Ubuntu på, därför har jag friat upp det utrymmet. Som man kan se är den större än 200 GB. Jag har läst i Yccs guide att Ubuntu har tidigare haft problem med partitioner större än 200 GB. Är det fortfarande ett problem?

2. Jag har läst att Ubuntu kan och ibland kanske måste använda särskilt dedicerad partition för systemet (rot), en för hemkatalogen, och en för "swap". Kan jag använda bara en partition till alla de tre bitarna så som i Windows?

3. Är "swap" Ubuntus motsvarighet till växlingsfilen i Windows?

4. Jag har läst att "swap" partitionen måste vara större än mängden RAM-minne (primärminne) man har i datorn. Jag som har 4 GB, måste jag alltså ha en 5 GB stor swap partition?

5. Måste man använda en swap partition trots att man har 4 GB RAM minne eller mer?

6. Måste swap och hemkatalogpartitionen ha en egen enhetsbeteckning?

7. Vad är fördelen med att ha hemkatalogen och swap på en separat partition?

8. Hur gör man hem partitionen synlig för resten av systemet? Installerar man först Ubuntu och sedan från systemroten väljer att montera hem partitionen på något sätt?

9. Om hem partitionen inte har någon enhetsbeteckning, hur refererar då systemroten till filer på den? För då kan man väl inte ange absoluta sökvägar till dem?

10. Finns Ubuntu till 64-bit Intel Core2Duo?

11. Det kan tydligen bli problematiskt att först installera Ubuntu och sedan Windows. Ska jag behöva installera om även Ubuntu när jag installerar om Windows bara för det?

12. Kan Ubuntu läsa filer från mina NTFS partitioner?

13. Hur kan Windows läsa filer från mina Ubuntu Ext3 partitioner?

14. Vad exakt är skillnaden på Live CD och Alternative CD?

15. Jag vill göra en direkt installation av Ubuntu och manuellt partitionera disken, jag behöver inte provköra den först. Vilken skiva ska jag då välja?

16. Så vitt jag vet så kan man inte krympa en Windows systempartition förrän man installerar om Windows. Däremot kan man utöka den (och krympa om man dessförinnan har utökat den). Kan man krympa en Ubuntu systempartition efter installation?

17. Hur mycket diskutrymme behövs i mitt fall för att installera hela Ubuntu (rot, hem, swap)?

Tack på förhand!

Re: Nybörjarhjälp: Windows Vista + Ubuntu Linux

Postat: 28 sep 2008, 04:51
av hagelnut
Tjenixen. Jag ska försöka svara på några frågor baserat på min egen erfarenhet. Det kommer säkert fler svar så småningom från mer kunniga ubuntare.
Monocerotis skrev: Det tycker jag är helt fel, byter man dator varje år eller så så måste man antingen vara dum i huvudet, ha för mycket pengar, eller i värsta fall vara dum och ha för mycket pengar.
Folk kan förstås byta datorer av en mängd olika anledningar. För mycket pengar kan man väl inte ha?
Monocerotis skrev: 5. Om inte, finns det någon ersättning för Adobe Acrobat Professional så att man kan skriva ut och/eller skapa PDF filer? Det programmet använder jag kontinuerligt och behöver kunna skapa PDF filer.

7. Daemon Tools behöver nog ingen närmare förklaring än att det är en populär virtuell CD/DVD ROM läsare. Jag antar att det finns en Linux version av den men är inte helt säker.
Pdf är löjligt enkelt. Efter installation av ubuntu så har du en "skrivare" som heter pdf. Väljer du denna när du ska skriva ut så sparas dokumentet som en pdf-fil. Om du behöver något mer avancerat kan jag tyvärr inte hjälpa dig.
Monocerotis skrev:
Vad ska du använda deamon tools till? VLC spelar upp video direkt från iso-filer, likaså totem som följer med när du installerar ubuntu. Annars kan du enkelt montera iso filer med hjälp av terminalen.

1. Framförallt, finns det fungerande Linux drivrutiner till skrivaren, skannern, tangentbord och mus ovan?

2. Finns det något inbyggt stöd för Bluetooth i Ubuntu, och hur kan jag med Bluetooth ansluta och synkronisera min Nokia N73?

3. Några av de program som jag har skrivit ovan går säkert att ersätta med något alternativt men motsvarande program, om det inte finns några Linux versioner för dessa. De viktigaste programmen för mig i Office Enterprise paketet är Outlook, Word, Excell, Power Point, och Access. Outlook kan jag tänka mig ersätta med Thunderbird. För de övriga finns det OpenOffice har jag hört. Program som Groove och OneNote är också användbara men inte helt nödvändiga för mitt arbete. Men finns det någon ersättning för dem?

4. Adobe Creative Suite, eller åtminstone Photoshop ska kunna ersättas av GIMP har jag hört. Men antagligen finns det inte någon ersättning för hela programpaketet?

...............

8. Klarar Ubuntu RAR arkiv utan WinRAR?

9. Windows Media player då, min musikaliska mecka. Jag brukade använda Winamp och Foobar förut lite till och från genom åren men har ständigt återvänt till att använda Windows Media player, vet inte riktigt varför. Det var nog sedan 8 eller 9 series släpptes som hade inbyggt bibliotek och en massa kul funktioner rätt under skalet, det var nog sedan dess som jag fattade tycke för den igen. Så för den delen söker jag efter ett mer komplett program som Real player och Windows media player med bibliotek m.m. men som ändå är enkelt och minimalistiskt till utseende och konstruktion. Det ska klara av att spela upp både ljud och video precis som de program jag nämnt (inte enbart ljud som vissa). Jag har tittat lite närmare på Songbird men jag tyckte att det var lite overkill och var rejält grafiskt tungt, om inte värre än iTunes. VLC vet jag klarar av mycket, och oftast utan några extra codecs så som DivX. Men den saknar bibliotek och liknande vilket jag tycker är synd. Jag brukar bara använda den för engångsuppspelning av filer som andra spelare misslyckas att spela upp. Vad man än matar den med så spottar den nästan alltid ut ett gott resultat. Men några andra förslag?

10. Windows Messenger, MSN Messenger, Windows Live Messenger, Live Messenger... ja, ni vet vad man säger: kärt barn har många namn. Jag behöver en välfungerande ersättning till Live Messenger. Det borde nog inte bli något problem att hitta, har sett tidigare att det finns såna program som klarar av flera olika IM protokoll, bl.a. MSN protokollet. Men just nu kommer jag inte på ett enda... nej, det är stopp i skallen tyvärr... tror att det ska finnas en som heter Miranda har jag för mig... kan vara rätt? Vilka andra finns det som klarar av MSN?

11. Är man dum om man tror att program som Wine klarar av att emulera vilket Windows program som helst? Inte för att jag behöver spela dataspel, men kan vara tryggt att veta att den klarar av det mesta i Windows väg.
Man är förstås aldrig dum om man tror någonting om något som man inte har erfarenhet av. Men IMHO så har man fel i detta fallet. Många program fungerar inte smärtfritt i wine. Men man kan ju förstås fråga sig vad det är för poäng med att migrera till ubuntu om man ändå tänkt använda sig av precis samma program som innan. Passa på att testa några av de program som finns för ubuntu innan du ger dig in på wine, är min rekommendation.

Skrivaren och scannern kan eventuellt innebära en del problem. Med ubuntu är det vanligtvis så att antingen fungerar det utan att du behöver göra något alls eller också så kan det krävs en del arbete. Men man förlorar inget (förutom tid) på att testa. Är du intresserad av att lära dig linux så är det ju inte bortkastad tid att hålla på att trixa lite.

Det är svårt att uttala sig om ifall de program som finns för ubuntu kommer fungera bra enligt dina behov. Media player, messenger, microsoft office, osv finns av naturliga skäl inte för ubuntu. Om du har ett starkt behov av att det ska fungera exakt likadant som i windows så kommer du antagligen inte trivas med ubuntu. Ubuntu är annorlunda, och programmen för ubuntu är annorlunda. På gott och ont. Men, som sagt, testa och se vad du tycker.

Själv har jag inte lyckats synka min mobiltelefon (SonyEricsson). Hur det är med nokia vet jag inte. Det går säkert, men kan innebära en hel del jobb.
Monocerotis skrev: Jag har en äkta licens på en fullversion av Windows Vista Home Premium 32-bit. Jag har läst någonstans att endast Vista Ultimate ger stöd för dualboot. Men det kanske endast gäller om man vill installera två stycken Windows på samma dator (t.ex. XP och Vista), och inte när man kombinerar Windows Vista med något annat system som Linux eller BSD. Jag utgår från att det går att kombinera Windows Vista med Linux. Så jag skulle under en period vilja använda både Ubuntu och Windows parallellt med varandra.
Det är inte sant. Själv dualbootar jag med home premium och ubuntu.
Monocerotis skrev: 1. Det är på Seagate 1, part 2 som jag har tänkt installera Ubuntu på, därför har jag friat upp det utrymmet. Som man kan se är den större än 200 GB. Jag har läst i Yccs guide att Ubuntu har tidigare haft problem med partitioner större än 200 GB. Är det fortfarande ett problem?
Har jag aldrig hört talas om. Låter mycket märkligt, även om jag själv inte installerat på partition större än 200 GB.
Monocerotis skrev: 2. Jag har läst att Ubuntu kan och ibland kanske måste använda särskilt dedicerad partition för systemet (rot), en för hemkatalogen, och en för "swap". Kan jag använda bara en partition till alla de tre bitarna så som i Windows?
Man måste inte. Allmänt sett brukar rekommendationen vara att installera en / (root), en /home och en swap. Swap är användbar om du antingen har snålt med ram (ja, den motsvarar windows växlingsfil) eller om du tänkt använda viloläget (då måste du ha mer swap än du har ram). På en stationär burk med 4GB ram så hade jag personligen struntat i den. /home är bra om du ska installera om ubuntu (eller någon annan lunux dist), då kan du installera om hela operativsystemet utan att bli av med personliga filer (foton, filmer, dokument, osv) eller inställningar. Mycket praktiskt.

Du måste ha swap på en egen partition (om du nu ska ha det alls).

Du behöver inte "synliggöra" partitioner eller något sådant. Installationsprogrammet tar hand om allting åt dig. Under installationen kan du välja att partitionera manuellt. Gör det och skapa partitioner av ditt fria utrymme. För varje partition ska du ange filsystem (typiskt ext3) och monteringpunkt (/ för root, /home för /home (duh)). Du måste inte ha /home på en separat partition. Glöm inte att markera / (root) som bootbar. swap har filsystemet swap och ingen monteringpunkt.
Monocerotis skrev: 10. Finns Ubuntu till 64-bit Intel Core2Duo?
Det finns två varianter av ubuntu, en 32bit och en 64bit. Båda fungerar med din processor. Men om du vill använda allt ditt ramminne så ska du förstås ta 64bit-versionen. Det kan vara så att vissa program inte fungerar direkt i 64bitarsvarianten. Men det var ett tag sedan jag testade själv.
Monocerotis skrev: 11. Det kan tydligen bli problematiskt att först installera Ubuntu och sedan Windows. Ska jag behöva installera om även Ubuntu när jag installerar om Windows bara för det?
Ja, det är lättare att installera windows först. Men det ska väl gå på andra håller också antar jag.
Monocerotis skrev: 12. Kan Ubuntu läsa filer från mina NTFS partitioner?
Ja.
Monocerotis skrev: 13. Hur kan Windows läsa filer från mina Ubuntu Ext3 partitioner?
Du får ladda ner något program. Vet inte vad det heter.
Monocerotis skrev: 14. Vad exakt är skillnaden på Live CD och Alternative CD?
15. Jag vill göra en direkt installation av Ubuntu och manuellt partitionera disken, jag behöver inte provköra den först. Vilken skiva ska jag då välja?
Live CD låter dig starta ubuntu direkt från cd-skivan. Dvs du kan testa ubuntu utan att ens installera det. Dessutom har skivan ett installationprogram med fin grafik. På alternate skivan är det ingen fin grafik och ingen möjlighet att testa innan du installerar.
Finns ingen anledning att inte använda Live CD (så vitt jag vet) om din dator har hyffsat med ram.
Monocerotis skrev: 16. Så vitt jag vet så kan man inte krympa en Windows systempartition förrän man installerar om Windows. Däremot kan man utöka den (och krympa om man dessförinnan har utökat den). Kan man krympa en Ubuntu systempartition efter installation?
17. Hur mycket diskutrymme behövs i mitt fall för att installera hela Ubuntu (rot, hem, swap)?
Jo, du kan krympa en windowspartition efter installation. Ubuntus installationsprogram kan göra det och jag skulle tro att de flesta partitionsprogram klarar av det. En vanlig rekommendation är att du defragmenterar hårddisken innan du ändrar storleken på windowspartitionen (men jag vet inte riktigt varför).

För root krävs åtminstone 4GB. Har du planerat att installera mycket program och vill vara på den säkra sidan så lägg 10GB. /home kräver så mycket som du tror att du behöver för filmer, musik, dokument, osv. Du kan förstås spara och använda sådana filer på din vista/ntfs-partition också. Jag har 3 GB swap, men använder det endast när jag sätter datorn i viloläge (jag har 2GB ram). Dvs, för min del hade jag klarat mig fint utan swap om jag inte använde viloläget.

Re: Nybörjarhjälp: Windows Vista + Ubuntu Linux

Postat: 28 sep 2008, 19:46
av Monocerotis
hagelnut skrev:Tjenixen. Jag ska försöka svara på några frågor baserat på min egen erfarenhet. Det kommer säkert fler svar så småningom från mer kunniga ubuntare.
Först och främst tack för svaren! Jag tror inte att några fler kunniga ubuntare kommer att svara på den här tråden, du har lämnat väldigt lite utrymme för dem eftersom du har besvarat i stort sett allt. :)
hagelnut skrev:
Monocerotis skrev: Det tycker jag är helt fel, byter man dator varje år eller så så måste man antingen vara dum i huvudet, ha för mycket pengar, eller i värsta fall vara dum och ha för mycket pengar.
Folk kan förstås byta datorer av en mängd olika anledningar. För mycket pengar kan man väl inte ha?
Konsumtion, konsumtion, konsumtion och förmögenhet! Det verkar vara västvärldens nya motto. Hela tiden ska man konsumera allt mer och mer, och samtidigt ska man bli allt mer förmögen, och det är just den biten som är så paradoxal. Man ska tydligen konsumera för konsumerandets egen skull.

Ingenting revolutionernade har hänt i databranschen de senaste 20 åren, inga större innovationer har gjorts de senaste 10 åren. Tillverkare har år efter år bara kommit ut med "nya" komponenter som i grunden var samma historia som från förra året, bara något modifierad (Nec brännare?...). Allting har gått ut på att i stort sett göra saker snabbare (processorhastighet-kapplöpningen?..). Först på senare tid har man börjat tänka mycket på att göra datorkomponenter energisnålare och mer effektiva (BTX?...). Dessutom matas vi hela tiden på med reklam, och det finns nu så många fler kanaler för reklamen att nå ut till oss än för bara några år sedan. Hur många inköp från förra året var inte impulsköp? Det är det som jag tycker är så fel, att man finansierar tillverkarnas och utvecklarnas dåliga kreativitet och innovationsOförmåga. Hur väl en dator fungerar bestäms dessutom inte av hur gamla komponenter den har. Det bestäms av hur välfungerande programvara den har.

Vi ser idag att allt fler människor far illa ut ekonomiskt när de försöker leva utanför sina möjligheter. På TV3 har man till och med producerat ett underhållningsprogram på de stackarnas bekostnad, där man kallar det Lyxfällan. Jag måste dock hålla med om att namnet är helt rätt. Att man hamnar där finns det förstås många orsaker till, men en bidragande faktor är klart den ständiga mediepåverkan och förväntningarna från våra närmaste och samhället i stort som sätter press på oss. Idag ska man hinna med så mycket i det här snabba X2000 levnadssättet. Man hinner aldrig ens stanna upp och uppskatta det man redan har, och skänka en tanke åt dem som inget har. Man vet inte vad man har förrän man har förlorat det! Det är mitt motto. Man behöver inte skänka pengar åt dem, men att skänka en tanke åt dem är det minsta man kan göra, och ändå gör man inte det. Om man inte kan skänka dem ens en tanke så är man heller inte redo att skänka dem pengar, det vore logiskt eftersom allt börjar från en tanke.

Man skulle kunna argumentera för att det här levnadssättet vi för är rent av omoraliskt, med tanke på hur många fattiga det finns idag, världen över. Man lever inte bara en gång, här och nu, och för sig själv... eller? Inget friskt och framgångsrikt samhälle fungerar så. En ensam människa åstadkommer inte mycket, men om vi samarbetar finns det inga gränser för vad som är möjligt. Det finns det många exempel på, men GNU/Linux och Ubuntu är också i det här sammanhanget bra exempel på det.
hagelnut skrev: Pdf är löjligt enkelt. Efter installation av ubuntu så har du en "skrivare" som heter pdf. Väljer du denna när du ska skriva ut så sparas dokumentet som en pdf-fil. ---

--- Annars kan du enkelt montera iso filer med hjälp av terminalen.
Till en början räcker det med att man bara kan skriva ut PDF filer. Att ha lite mer avancerat program med fler olika funktioner för PDF, så som Acrobat Professional har, som dessutom är licensierad som öppen källkod borde inte bli problematiskt om man ser till licenser och rättigheter eftersom det är tillåtet att skapa program som har stöd för PDF filformatet.

"Anyone may create applications that can read and write PDF files without having to pay royalties to Adobe Systems; Adobe holds patents to PDF, but licenses them for royalty-free use in developing software complying with its PDF specification." (saxat från Wikipedia)

I annat fall får man väl använda DjVu istället för PDF.

Går det att skapa PDF från flera olika textfiler t.ex. med Ubuntus inbyggda program?

Acrobat är ingen big deal egentligen, men att hitta alternativ till Dreamweaver, Flash, och Illustrator blir nog lite svårt (jag utgår från att Photoshop kan ersättas av GIMP även om jag ännu inte vet mycket om det ännu).

Det låter bra att man enkelt kan montera iso-filer med terminalen. Program som Daemon Tools brukar ge ett utökat stöd för flera olika image filformat än bara iso. Jag har nu hittat ett som heter CDemu som ska fungera med Linux.
hagelnut skrev:
Monocerotis skrev: 1. Framförallt, finns det fungerande Linux drivrutiner till skrivaren, skannern, tangentbord och mus ovan?

2. Finns det något inbyggt stöd för Bluetooth i Ubuntu, och hur kan jag med Bluetooth ansluta och synkronisera min Nokia N73?

3. Några av de program som jag har skrivit ovan går säkert att ersätta med något alternativt men motsvarande program, om det inte finns några Linux versioner för dessa. ---

4. Adobe Creative Suite, eller åtminstone Photoshop ska kunna ersättas av GIMP har jag hört. Men antagligen finns det inte någon ersättning för hela programpaketet?

...............

8. Klarar Ubuntu RAR arkiv utan WinRAR?

9. --- Jag brukade använda Winamp och Foobar förut lite till och från genom åren men har ständigt återvänt till att använda Windows Media player, vet inte riktigt varför. Det var nog sedan 8 eller 9 series släpptes som hade inbyggt bibliotek och en massa kul funktioner rätt under skalet, det var nog sedan dess som jag fattade tycke för den igen. --- Jag har tittat lite närmare på Songbird men jag tyckte att det var lite overkill och var rejält grafiskt tungt, om inte värre än iTunes. VLC vet jag klarar av mycket, och oftast utan några extra codecs så som DivX. Men den saknar bibliotek och liknande vilket jag tycker är synd. Jag brukar bara använda den för engångsuppspelning av filer som andra spelare misslyckas att spela upp. Vad man än matar den med så spottar den nästan alltid ut ett gott resultat. Men några andra förslag?

10. Windows Messenger, MSN Messenger, Windows Live Messenger, Live Messenger... ja, ni vet vad man säger: kärt barn har många namn. Jag behöver en välfungerande ersättning till Live Messenger. Det borde nog inte bli något problem att hitta, har sett tidigare att det finns såna program som klarar av flera olika IM protokoll, bl.a. MSN protokollet. --- Vilka andra finns det som klarar av MSN?

11. Är man dum om man tror att program som Wine klarar av att emulera vilket Windows program som helst? Inte för att jag behöver spela dataspel, men kan vara tryggt att veta att den klarar av det mesta i Windows väg.
Man är förstås aldrig dum om man tror någonting om något som man inte har erfarenhet av. Men IMHO så har man fel i detta fallet. Många program fungerar inte smärtfritt i wine. Men man kan ju förstås fråga sig vad det är för poäng med att migrera till ubuntu om man ändå tänkt använda sig av precis samma program som innan. ---

Skrivaren och scannern kan eventuellt innebära en del problem. Med ubuntu är det vanligtvis så att antingen fungerar det utan att du behöver göra något alls eller också så kan det krävs en del arbete. Men man förlorar inget (förutom tid) på att testa. Är du intresserad av att lära dig linux så är det ju inte bortkastad tid att hålla på att trixa lite.

Det är svårt att uttala sig om ifall de program som finns för ubuntu kommer fungera bra enligt dina behov. Media player, messenger, microsoft office, osv finns av naturliga skäl inte för ubuntu. Om du har ett starkt behov av att det ska fungera exakt likadant som i windows så kommer du antagligen inte trivas med ubuntu. Ubuntu är annorlunda, och programmen för ubuntu är annorlunda. På gott och ont. Men, som sagt, testa och se vad du tycker.

Själv har jag inte lyckats synka min mobiltelefon (SonyEricsson). Hur det är med nokia vet jag inte. Det går säkert, men kan innebära en hel del jobb.
Vad är poängen med att migrera till Ubuntu om man tänker använda samma program som tidigare? Som jag ser det finns det två goda anledningar att använda samma program som tidigare.

1. Har man redan använt ett program i Windows så har man säkert minst ett hundratal gamla filer som man behöver kunna använda. Många gånger kommer det säkert visa sig vara omöjligt att öppna dessa med något annat, alterantivt Ubuntu program, i värsta fall finns det inte ens någon konverterare eller extra tillägg som gör det möjligt att öppna filerna i ett främmande program, och när det väl finns så kommer det visa sig att resultatet blir bedrövligt, kanske just för att det är ett främmande program som filerna öppnas i. Det är i alla fall vad min erfarenhet säger mig.

2. Det finns alltid en inlärningsfas som man måste klara av för att kunna hantera ett helt nytt och främmande program. Att lära om sig t.ex. motsvarigheter till Photoshop, Illustrator, Dreamweaver, Flash, Premiere, m.m. tar lång tid.

Jag är ingen bakåtsträvare och jag är både redo att prova villig att lära mig nya program. Men som sagt, det kommer alltid att finnas en övergångströskel från det ena till det andra. Om Windows och de olika program som finns till Windows var mer fria och öppna så hade det här varit ett mindre problem.

"Men man förlorar inget (förutom tid) på att testa." - Det är just det som har varit huvudanledningen till att jag inte har gått över till Linux tidigare. Löjligt nog så har jag många gånger hamnat i knepiga situationer även i Windows där jag har ödslat mycket mer tid på att fixa och greja än att göra mitt arbete.

"Media player, messenger, microsoft office, osv finns av naturliga skäl inte för ubuntu." - Nej, det förstår man ju. Jag tänkte på motsvarigheter till dessa.
hagelnut skrev:
Monocerotis skrev: Jag har en äkta licens på en fullversion av Windows Vista Home Premium 32-bit. Jag har läst någonstans att endast Vista Ultimate ger stöd för dualboot. Men det kanske endast gäller om man vill installera två stycken Windows på samma dator (t.ex. XP och Vista), och inte när man kombinerar Windows Vista med något annat system som Linux eller BSD. Jag utgår från att det går att kombinera Windows Vista med Linux. Så jag skulle under en period vilja använda både Ubuntu och Windows parallellt med varandra.
Det är inte sant. Själv dualbootar jag med home premium och ubuntu.
Då gäller det nog bara om man har två stycken Windows installationer på samma dator.
hagelnut skrev:
Monocerotis skrev: 1. Det är på Seagate 1, part 2 som jag har tänkt installera Ubuntu på, därför har jag friat upp det utrymmet. Som man kan se är den större än 200 GB. Jag har läst i Yccs guide att Ubuntu har tidigare haft problem med partitioner större än 200 GB. Är det fortfarande ett problem?
Har jag aldrig hört talas om. Låter mycket märkligt, även om jag själv inte installerat på partition större än 200 GB.
Det läste jag om på Yccs installationsguide för ubuntu. Jag tycker också att det låter orimligt, men det är inte helt omöjligt att det är eller har varit på det sättet. "Man är förstås aldrig dum om man tror någonting om något som man inte har erfarenhet av." ;)
hagelnut skrev:
Monocerotis skrev: 2. Jag har läst att Ubuntu kan och ibland kanske måste använda särskilt dedicerad partition för systemet (rot), en för hemkatalogen, och en för "swap". Kan jag använda bara en partition till alla de tre bitarna så som i Windows?
Man måste inte. Allmänt sett brukar rekommendationen vara att installera en / (root), en /home och en swap. Swap är användbar om du antingen har snålt med ram (ja, den motsvarar windows växlingsfil) eller om du tänkt använda viloläget (då måste du ha mer swap än du har ram). På en stationär burk med 4GB ram så hade jag personligen struntat i den. /home är bra om du ska installera om ubuntu (eller någon annan lunux dist), då kan du installera om hela operativsystemet utan att bli av med personliga filer (foton, filmer, dokument, osv) eller inställningar. Mycket praktiskt.

Du måste ha swap på en egen partition (om du nu ska ha det alls).

--- Du måste inte ha /home på en separat partition. Glöm inte att markera / (root) som bootbar. swap har filsystemet swap och ingen monteringpunkt.
Man kan alltså om man vill använda bara en enda partition till system, home, och swap?

Swap behöver man inte om man inte tänker använda viloläge?

Man kan inte använda viloläge utan swap? Och om man använder det så ska swap vara större än RAM?

Då vill jag nog ha en speciell home partition. Jag kan ju testa det i alla fall hur det funkar. Varje gång jag installerar om Windows brukar jag ta en backup på mina viktiga dokument först, och eventuellt exportera och spara inställningar till en fil som jag sedan återställer efter ominstallationen av Windows. I det här fallet, där jag har en speciell home partition behöver jag inte göra detta alltså?

Vad menas med "monteringspunkt"?
hagelnut skrev:
Monocerotis skrev: 10. Finns Ubuntu till 64-bit Intel Core2Duo?
Det finns två varianter av ubuntu, en 32bit och en 64bit. Båda fungerar med din processor. Men om du vill använda allt ditt ramminne så ska du förstås ta 64bit-versionen. Det kan vara så att vissa program inte fungerar direkt i 64bitarsvarianten. ---
Jag ska testa 32-bit varianten först.

"Det kan vara så att vissa program inte fungerar direkt i 64bitarsvarianten." - Det är av samma anledning som jag ännu inte har installerat 64-bit Windows Vista.
hagelnut skrev:
Monocerotis skrev: 11. Det kan tydligen bli problematiskt att först installera Ubuntu och sedan Windows. Ska jag behöva installera om även Ubuntu när jag installerar om Windows bara för det?
Ja, det är lättare att installera windows först. Men det ska väl gå på andra håller också antar jag.
Det är bra. Men jag får väl göra så att jag installerar om båda när jag installerar om Windows innan jag har lärt mig att manipulera med bootloadern för att åtgärda dessa problem.
hagelnut skrev:
Monocerotis skrev: 12. Kan Ubuntu läsa filer från mina NTFS partitioner?
Ja.
That's great! 8)
hagelnut skrev:
Monocerotis skrev: 13. Hur kan Windows läsa filer från mina Ubuntu Ext3 partitioner?
Du får ladda ner något program. Vet inte vad det heter.
Kommer du på vad det heter så säg gärna till. ;) I annat fall så får jag väl fråga om det när det blir mer aktuellt.

Men jag har läst att man direkt från Ubuntu ska kunna läsa t.ex. de filer man har på Windows systempartitionen. Är det sant? Det är alltså utan några extra tillsatser?
hagelnut skrev:
Monocerotis skrev: 14. Vad exakt är skillnaden på Live CD och Alternative CD?
15. Jag vill göra en direkt installation av Ubuntu och manuellt partitionera disken, jag behöver inte provköra den först. Vilken skiva ska jag då välja?
Live CD låter dig starta ubuntu direkt från cd-skivan. Dvs du kan testa ubuntu utan att ens installera det. Dessutom har skivan ett installationprogram med fin grafik. På alternate skivan är det ingen fin grafik och ingen möjlighet att testa innan du installerar.
Finns ingen anledning att inte använda Live CD (så vitt jag vet) om din dator har hyffsat med ram.
Ja, det låter som att det inte finns någon anledning att inte använda Live CD. Jag antar att Alternative CD är bara om man vill installera Ubuntu snabbt. Innehållsmässigt så är det väl i stort sett samma sak (förutom provkörning i Live CD)? Jag gillar mer grafiska gränssnitt och guider. Det låter som att den andra kräver mer Linux kunskaper.
hagelnut skrev:
Monocerotis skrev: 16. Så vitt jag vet så kan man inte krympa en Windows systempartition förrän man installerar om Windows. Däremot kan man utöka den (och krympa om man dessförinnan har utökat den). Kan man krympa en Ubuntu systempartition efter installation?
17. Hur mycket diskutrymme behövs i mitt fall för att installera hela Ubuntu (rot, hem, swap)?
Jo, du kan krympa en windowspartition efter installation. Ubuntus installationsprogram kan göra det och jag skulle tro att de flesta partitionsprogram klarar av det. En vanlig rekommendation är att du defragmenterar hårddisken innan du ändrar storleken på windowspartitionen (men jag vet inte riktigt varför).

För root krävs åtminstone 4GB. Har du planerat att installera mycket program och vill vara på den säkra sidan så lägg 10GB. /home kräver så mycket som du tror att du behöver för filmer, musik, dokument, osv. Du kan förstås spara och använda sådana filer på din vista/ntfs-partition också. Jag har 3 GB swap, men använder det endast när jag sätter datorn i viloläge (jag har 2GB ram). Dvs, för min del hade jag klarat mig fint utan swap om jag inte använde viloläget.
Hmm, det är möjligt att du har rätt angående Windows systempartition... att den går att krympa i efterhand. Men jag var så säker på att det inte gick, den slutsatsen drog jag senast när jag hanterade min systemdisk i Windows Diskhanteraren (jag såg något värde i dialogrutan för krympning som fick mig att tänka så).

Men nu när du nämner att man bör defragmentera hårddisken innan man ändrar storleken på Windows partitionen så får det mig att återigen fundera på om det är möjligt att krympa Windows systempartitionen efter installationen. För jag tror att jag förstår varför man rekommenderar att defragmentera innan man krymper Windows partitionen.

Anta att man har som i mitt fall en 500 GB hårddisk, indelad i två partitioner, en 70 GB Windows partition och 430 GB med personliga filer. Med tiden fragmenteras data på hårddiskar, särskilt på systempartitionen som används intensivt. Det gör att fragment av filer slumpmässigt sprids ut över hela den partitionen. Väljer man i det läget att krympa Windows systempartitionen från 70 GB till 30 GB så kan det hända att fragment från filer på systempartitioner (30 GB) stannar kvar på den nya partitionen (40 GB) och det kan bli problematiskt att läsa dessa filer, speciellt om man någon gång formaterar den nya partitionen eftersom fragment från de andra filerna på systempartitioner raderas permanent. Det ger korrupt och oläsliga filer.

Om man istället innan krympningen av systempartitionen defragementerar den så packas fragmenten tätt ihop och det blir mindre risk för att fragment från dessa filer sticker utanför dess partition. Jag tror att det är av samma anledning som man inte får eller bör krympa en systempartition efter installationen, och då spelar det egentligen ingen roll om vi pratar Windows eller Ubuntu. Det här borde gälla även partitioner som inte alls är några systempartitioner. Vad tror du om den teorin?... tror du att den håller? Det tror jag i alla fall, men jag har ännu inte testat den i praktiken.

Re: Nybörjarhjälp: Windows Vista + Ubuntu Linux

Postat: 28 sep 2008, 21:16
av hagelnut
Går det att skapa PDF från flera olika textfiler t.ex. med Ubuntus inbyggda program?
Eftersom pdf är en "skrivare" så kan du skapa pdf från alla program som du kan skriva ut ifrån.
Jag är ingen bakåtsträvare och jag är både redo att prova villig att lära mig nya program. Men som sagt, det kommer alltid att finnas en övergångströskel från det ena till det andra. Om Windows och de olika program som finns till Windows var mer fria och öppna så hade det här varit ett mindre problem.
Absolut så kan wine vara en livräddare i många fall. Men man ska nog se det som en nödlösning, inte som ett förstahandsval. Som sagt så fungerar långtifrån alla program. Ska du gå över till ubuntu så var inställd på att du kommer få lära en hel del nytt. Men många tycker det är värt det.
"Media player, messenger, microsoft office, osv finns av naturliga skäl inte för ubuntu." - Nej, det förstår man ju. Jag tänkte på motsvarigheter till dessa.
Jag hoppas jag inte verkade dryg, det var inte min mening.

För film så följer totem med ubuntu. Det är helt ok. Jag brukar installera vlc som jag tycker är helt suveränt, använder det i windows också. Rythmbox följer med ubuntu och är till för att spela upp musik. Det skannar din hårddisk och skapar ett biblotek för dina musikfiler. Jag tycker det är väldigt trevligt att använda. Dessutom laddar det ner podcasts och man kan lyssna på webradio och säkert en massa annat också.

I stället för Microsoft office finns Open office försintallerat i ubuntu. Detta kan du installera i windows också om du vill testa och se ifall det duger för dig.

Det följer med något messenger program med ubuntu (pidgin?), om detta inte duger så finns det en hel del andra att välja på också.

Som du ser så följer det med en hel del nyttigt med ubuntu. Det betyder att du kan testa, inte bara ubuntu, utan även dessa program direkt från Live CD:n.
Det läste jag om på Yccs installationsguide för ubuntu. Jag tycker också att det låter orimligt, men det är inte helt omöjligt att det är eller har varit på det sättet. "Man är förstås aldrig dum om man tror någonting om något som man inte har erfarenhet av."
Exakt :) .
]Man kan alltså om man vill använda bara en enda partition till system, home, och swap?
Nej, swap behöver en separat partition. Men /home behöver inte ligga i en egen partition utan kan dela med / (root).
Swap behöver man inte om man inte tänker använda viloläge?
Om du har 4 GB ram, nej då behöver du inte swap.
Man kan inte använda viloläge utan swap? Och om man använder det så ska swap vara större än RAM?
Nej, man kan inte använda viloläge utan swap och ja i så fall ska swap vara större än ram. Tänk på att det finns två olika sätt att "vila" datorn. I det ena fallet så används hårddisken för att spara data och i det andra fallet används inte hårddisken men då drar också datorn lite mer ström (kallas hibernate och suspend på engelska). Swap behövs bara för hibernate.
Då vill jag nog ha en speciell home partition. Jag kan ju testa det i alla fall hur det funkar. Varje gång jag installerar om Windows brukar jag ta en backup på mina viktiga dokument först, och eventuellt exportera och spara inställningar till en fil som jag sedan återställer efter ominstallationen av Windows. I det här fallet, där jag har en speciell home partition behöver jag inte göra detta alltså?
Backup är förstås alltid bra att ta. Men du har förståt rätt. Varken inställningar eller dina personliga filer skrivs över under en ominstallation.
Vad menas med "monteringspunkt"?
När du väljer monteringspunkt /home för en partition så betyder det att du kommer hitta innehållet på partitionen i mappen /home. /home är alltså sökvägen till en mapp. I windows startar ju en sökväg till en fil vanligtvis med C:\, motsvarigheten (typ) i linux är /. Exempelvis dokumentmappen:
Win (vista): C:\Users\användarens_namn\Documents
Linux: /home/användarens_namn/Dokument
Kommer du på vad det heter så säg gärna till. I annat fall så får jag väl fråga om det när det blir mer aktuellt.
Det finns säkert flera. Har inte testat själv, men du kan ju alltid kolla: http://www.chrysocome.net/explore2fs
Men jag har läst att man direkt från Ubuntu ska kunna läsa t.ex. de filer man har på Windows systempartitionen. Är det sant? Det är alltså utan några extra tillsatser?
Jupp, out-of-the-box. Som sagt (säg till om jag blir tjatig), testa Live CD:n. Där kommer du se att även dina windowspartitioner visas.

Re: Nybörjarhjälp: Windows Vista + Ubuntu Linux

Postat: 28 sep 2008, 22:00
av Tesla
Det var jäkligt långa inlägg i den här tråden och jag har inte orkat mig på att läsa mer än hälften. Det är alltså stor risk för upprepning men jag ska svara ang. programmen utefter mina egna erfarenheter.
Viktig kringutrustning och Windows program
Canon Pixma IP4000
Canon CanoScan LiDE60
Logitech MX3200 Laser
Nokia N73 (Nokia PC Suite)
Adobe Creative Suite
Microsoft Office Enterprise
Buzan's iMindMap
Daemon Tools
WinRAR
Windows Media player
Live Messenger (man måste ju hålla kontakten med Windows vänner ;))
Gällande skrivare så har jag inte hört om någon skrivare som inte fungerar i ubuntu. Min (som är en HP photosmart) var det bara att plugga in och använda, vilket var betydligt mycket smidigare än i windows.

Scanners har jag ingen vidare erfarenhet av men jag testade att plugga in mina föräldrars scanner som är runt 10 år gammal och det gick även om jag fick söka runt på internet en hel del för att få liv i den.

Gällande mobiltelefoner (även mp3-spelare) så har ingen av de 4-5 som jag provat fungerat. Dock fungerar det supersmidigt om du har någon form av minneskort i den, vilket min har. Det samma gällde för min del med digitalkameran.

Jag vet inte vad Adobe Creative Suite innehåller, men som du nämner så fungerar ju GIMP som ett alternativ till PS. Det är en hel del omställning att byta mellan den, men så vitt jag märkt så klarar GIMP av allt som PS klarar.

OpenOffice har väl allt som Office Enterprice har förutom den fula bebisblå färgen?

DeamonTools finns det ingen direkt variant till. Man kan montera iso direkt i terminalen om man vill, annars kan man fixa det den grafiska vägen med gmountiso (.img är ju bara att byta namn till .iso så fungerar det ändå). När det gäller windowsformat som .nrg, eller format som .bin/.cue så måste man convertera dem först. I dessa fall så använder man nrg2iso för nrg filer (dah) och bchunk för bin/cue. Som någon annan nämnde så går det ju dock att kolla på iso-dvder direkt i spelaren.

WinRAR vet jag inte riktigt. För att packa upp filer fungerar det ju med unrar, men för att packa dem har jag ingen aning. Jag antar att det fungerar med fileroller eller i stort sätt vilket sådant program som helst?

Windows Media Player förstår jag inte vad du ska ha för. För att spela filmer rekomenderar jag i så fall totem (som följer med vid installation) eller VLC om du trivs bättre med den. Ska du spela musik så finns det tusentals alternativ som är bättre än WMP. Själv kör jag banshee för att jag gillar hur den ser ut, samt att sökfunktionen är väldigt smidig. Andra populära är t.ex. Amarok, Rythmbox, Sonata, Exile, Gimmix. Det finns mängder.

Gällande MSN så har jag hört att webkamerafunktionen inte fungerar i de flesta linuxvarianter. Men hur som helst, om man nu bara ska snacka så finns ju pidgin med från start (kopete i kubuntu) men det finns även massa MSN-kloner som t.ex. aMSN och emesene.

Har du förresten trådlöst nätverkskort? I så fall är det första du bör göra att ta reda på om det fungerar i ubuntu.

Re: Nybörjarhjälp: Windows Vista + Ubuntu Linux

Postat: 28 sep 2008, 22:51
av Cadryc
Nån som håller på med en avhandling? :) Skämt åsido, det är väldigt kul att se den seriösitet och det intresse som byggt de långa inläggen, intresserade och nyfikna kommer i framtiden att ha stor glädje av den här tråden.

Jag har inte lusläst allt, men tänkte komma med ett lite generellt tips (du kanske redan tänkt på det) : Man kan installera Ubuntu inifrån windows (man använder Wubi, och sen väligt lika enkelt ta bort det, windows påverkas inte mer än att man installerat ett stort program. Många gånger lär man bäst av att prova själv. Man kan ju även prova genom LiveCD, men med en Wubiinstallaton kan man köra Ubuntu fullt ut en längre tid och på så sätt testa i "produktionsmiljö" för att sedan om man vill, avinstallera det lika enkelt som man avinstallerar program i windows. Om man däremot är nöjd så kan man migrera det till en vanlig installation.

Re: Nybörjarhjälp: Windows Vista + Ubuntu Linux

Postat: 29 sep 2008, 20:55
av hagelnut
11. Det kan tydligen bli problematiskt att först installera Ubuntu och sedan Windows. Ska jag behöva installera om även Ubuntu när jag installerar om Windows bara för det?
Hittade en guide på IDG om du nu skulle vilja installera ubuntu först och sedan windows:
http://opensource.idg.se/2.1014/1.175586

Re: Nybörjarhjälp: Windows Vista + Ubuntu Linux

Postat: 06 okt 2008, 22:29
av Ambassadeur5000
Varför migrera från Windows till Ubuntu och sammtidigt ställa alla världens krav på ett OS som är helt gratis. Mac OSX finns ju ;) för de gnälliga ;D