Sida 1 av 1

Installera skrivardrivrutiner som inte finns med i ”listan”.

Postat: 10 mar 2008, 20:58
av Loofy
Hej.
Detta är mitt första inlägg på detta mycket intressanta forum som är oerhört angeläget och lärorikt för mig som precis börjat ta mina första steg inom linux och Ubuntu. Min tidigare erfarenhet av linux är väl inte mycket att hänga i granen egentligen. Har provat några gånger men utan några direkta kunskaper eller färdigheter. Detta hade jag dock tänkt ändra på nu.
Nu är det dock så att man som nybörjare springer på en del förmodligen ganska enkla saker, oftast av principiell karaktär. Så även det problem jag har för avsikt att specificera i detta första inlägg från min sida.
I min lilla boning så finns ett antal datorer, nämligen – 4 st (1 laptop och 3 stationära) som snurrar och används dagligen, dessutom finns det ytterligare en laptop till i garderoben vars hårddisk kraschat på. Vid tillfälle skall den bytas och datorn åter tas i bruk. där läroprojektet av Ubuntu sker på en av dem tills vidare – allt eftersom jag lär mig mer kommer med stor sannolikhet fler datorer köra Ubuntu.

Jag tror iaf att jag är nära på lösningen i det problem jag har nu. Tänkte därför beskriva hur jag gått tillväga hittills så kan ni som kan eller har en aning om vart det bör göras på annat sätt än det som jag gjort.

De miljöer och plattformar som just nu figurerar i just det här problemet är:
Windows 2000 Som i dag tjänstgör som printserver och lagringslåda för div. allmän data som kan vara bra att ha tag i från andra datorer.
Målet är alltså att skriva ut från min Ubuntu-maskin via Windows 2000.
Skrivaren det handlar om här är en: Epson AcuLaser C1100.

För att installera ovanstående så gör jag enligt:
  • 1.System -> Administration -> Utskrift
    2.Väljer ”Ny Skrivare”
    3.Väljer ”Windows Printer via SAMBA”
    4.Väljer ”Bläddra” och letar upp den utdelade skrivaren i nätverket.
    5.Bockar i Autensieringsbockrutan och anger Användarnamn och Lösenord
    6.Testar att Verifiera genom att trycka på motsvarande knapp.
    Får upp ”Den här skrivaren är tillgänglig” (Det går bra)
    7.Klickar Framåt
    8.Väljer Epson i Tillverkarrutan och klickar frammåt.
    9.I den listan som kommer upp så hittar jag inte min specifika modell.
Jag har här provat (utan allt för stora förhoppningar) med den som heter ”AcuLaser C1900” och ”ActionLaser 1100” utan resultat.
Jag tar bort skrivaren som skapades efter var och en av de misslyckade försöken ovan. (Det som händer är just.. hehe det händer inget när jag i slutet väljer ”testsida”.
Hursomhelst så ger jag mig ut på jakt efter drivrutiner till skrivaren då jag gissar att det är det här som är problemet.
Lite länkar för den som vill klicka sig iväg och se hur det ser ut.
Epsons hemsida, Sverige: http://www.epson.se/
Skrivaren specificerad med Linux som Operativsystem:
http://esupport.epson-europe.com/Produc ... kdk5QU003D
Direktlänk till ett Zip-arkiv som innehåller ett HTMLdokument med länkar till Nedladdningssidorna: http://esupport.epson-europe.com/Redire ... kdk5QU003D
Jag har valt ”Avasys – Laser”-länken ur ovan nämnda dokument.
Den tar oss hit: http://www.avasys.jp/lx-bin2/linux_e/laser/DL1.do
Jag bockar här i min skrivare väljer ”Other/Other” På Distribution/Distribution Version
När jag kryssat i det andra kommer jag hit: http://www.avasys.jp/lx-bin2/linux_e/laser/DL2.do
Och här finns filerna...
Här är jag dock osäker – vilken av dessa är det jag skall använda mig av? Antar att det finns en princip av att välja den som heter 386 kontra den som heter 586 – vilken är rätt (om någon)?

Sedan undrar jag vad är CUPS vs LPR?

Jag har provat med den första, däremot så blir jag lite förbryllad den heter något med ”filter” det känns inte helt rätt. I dem finns dock den här *.PPD-filen som det frågas efter i guiden i steget då man kan välja Tillverkare.
Jag gör om guiden och väljer istället detta alternativet där jag hänvisar till den här filen. Men det fungerar ändå inte?

Vilken av de paketen som ligger på den sista sidan jag länkade till ”borde” det vara? I övrigt gör jag rätt? (Det gör jag ju inte eftersom det inte funkar hehe, men var ligger problemet?)

Detta blev aningens långt (förlåt) men – tanken är att specificera så noggrant som möjligt i syfte att andra skall kunna ta del av den här informationen (och förhoppningsvis lösningen) sedan.

//Loofy

Re: Installera skrivardrivrutiner som inte finns med i ”listan”.

Postat: 10 mar 2008, 21:55
av Lars
Hej, välkommen till Ubuntu-se

Ofta när man laddar ner sådant här så kan man välja Debian om inte Ubuntu finns (Ubuntu bygger på Debian), och då får man normalt deb-filer att ladda ner. Men så enkelt var det inte den här gången...

CUPS och LPR är två olika utskriftssystem, CUPS är modernare och är det som används av Ubuntu. Jag ska inte gå in på skillnaden på i386- och i586-filerna. Men chansa på t.ex. Epson-ALC1100-filter-1.2-0.i586.rpm och Epson-ALC1100-filter-cups-1.2-0.i586.rpm (du behöver båda). Ladda ner filerna och lägg dem i din hemkatalog.

Sedan måste du omvandla de här filerna till deb-format så att Ubuntu förstår sig på dem, för det krävs ett program som heter alien. Installera alien via System/Administration/Synaptic eller med kommandot sudo apt-get install alien i ett terminalfönster.

Nästa steg är att öppna ett terminalfönster (Program/TIllbehör/Terminal) och köra de två kommandona fakeroot alien Epson-ALC1100-filter-1.2-0.i586.rpm samt fakeroot alien Epson-ALC1100-filter-cups-1.2-0.i586.rpm. Nu ska du ha två stycken deb-filer med samma namn, dessa kan du dubbelklicka på för att installera drivrutinen.

Lycka till

Re: Installera skrivardrivrutiner som inte finns med i ”listan”.

Postat: 10 mar 2008, 22:48
av Loofy
Lars:
Tackar så väldigt mycket för hjälpen - det där funkade ju helt utan krussiduller!

För den som läser detta som har samma problem kan tilläggas att fakeroot som lars pratar om är oxå ett program som installeras med sudo apt-get install fakeroot i ett terminalfönster.

Därefter är det bara att följa det som Lars sa i inlägget tidigare och sedan kommer skrivaren att dyka upp i listan med de skrivare som finns att välja på.
-----
För egen del är jag sugen på att veta varför jag valde 586-filerna kontra de andra. Är detta en generell princip som gäller vid sådana här ställningstaganden?

Nu har ju jag konverterat de här drivrutinerna till debian format (eller vad man skall säga), vilket som förvisso inte var något svårt när man visste hur man skulle göra. Men ändå tänkte jag kanske finns det någon organisation eller ubuntu-drivrutinsdatabas som skulle vilja ha dem för att i framtiden förenkla för nästkommande användare med den här skrivaren?

//Loofy