Sida 1 av 1

Frågor inför installation (Hårddiskkonfiguration mm)

Postat: 20 okt 2006, 17:45
av L-C
Hejsan allihopa...

Nu har jag funderat läääääänge.... Och det får nog bli en installation av Ubuntu ändå. Har testat lite olika live CD's men det här är nog det jag gillar bäst....

Men, eftersom vi är fler i familjen så blir jag nog inte populär om jag avinstallerar Win XP helt och hållet. Så jag hade alltså tänkt mig någon form av dualboot...

Nu är det så att för tre år sen testade jag att installera två versioner av windows samtidigt och då hängde det sig rejält. Slutade med att jag fick formatera rubbet, så jag måste erkänna att jag är lite nervös och därför måste ställa en del (korkade!?!) frågor....

Så till min fråga.... Min dator som är tre år i år har två hårddiskar. Och strukturen är ungefär så här:

Disk 1, 40G

Partition C, (25G): Här ligger mitt Windows XP, med alla tillhörande program
Partition D (15G): Här ligger Mina Dokument + lite andra program

Disk 2, 160G

Partition G, (160G): Den här disken har en krypterad PGP disk på 135G (H:\) Så här i efterhand är det helt idiotiskt eftersom jag knappast har nåt att dölja för övriga familjen. Men den är full med film sen jag lade över super-8 på datorn så det krävs nästan en extra dator för mellanlagring om jag ska kunna ta bort den. Så mina andra hårddisk lämnar jag helst orörd

Så kan jag installera Ubuntu på Disk 1 och hur råder ni mig i så fall att göra.

Jag skulle kunna flytta allt på D och frigöra den helt om det krävs... Eller så skulle jag kunna plocka bort partition D helt och hållet. Vad tycker ni??

Sen är allt formaterat med NTFS också. Fattar Ubuntu det eller ska jag göra på nåt annat sätt...

mvh Per Bjerkeli

Frågor inför installation (Hårddiskkonfiguration mm)

Postat: 20 okt 2006, 20:39
av n4h0j
Välkommen till forumet!

Hade jag varit du (vilket jag inte är) hade jag nog gjort om allt (!) för att få det så perfekt som möjligt från början. Med andra ord:

Jag hade tömt den stora disken och lagrat alla viktiga filer på en extern hårddisk tills allt är färdigt. Sedan hade jag installerat Windows på den stora disken och reserverat ca 30gb för det. När windows är installerat och klart är det dags att defragmentera disken så att allting hamnar i ett enda segment av disken. Efter det är det dags att installera Ubuntu.

Under Ubuntu-installationen får du möjlighet att redigera partitionstabellen manuellt. Jag hade nog gjort ungefär följande:
30GB NTFS - Windows har redan ockuperat detta
10GB EXT3 - / (den partition där ubuntu installerar alla systemfiler)
20GB EXT3 - /home (här sparas alla användarspecifika filer och inställningar)
1GB LINUX/SWAP - swap
99GB FAT32 - FAT32-partition där du kan spara alla filer som du vill att både windows och Ubuntu ska kunna komma åt. Tänk på att FAT32 inte stöder stora filer (kommer inte exakt ihåg hur stora dock).
Men som sagt, detta förutsätter ju att du orkar med att göra om även windowsinstallationen. Nu är inte detta mitt bästa ämne och någon annan kan säkert ge lite input! Invänta lite svar eller ta en diskussion med oss på IRC (#ubuntu-se@freenode).

Frågor inför installation (Hårddiskkonfiguration mm)

Postat: 21 okt 2006, 16:51
av L-C
Nja, jag hade nog inte tänkt röra den disken, dessutom skulle det vara gött att slippa en windows installation. Det brukar alltid gå åt helsike på ett eller annat sätt... men jag kanske blir tvungen!

Fattade inte riktigt vad du menade med alla olika utrymmen. Menar du att man behöver 5 olika partitioner? Skulle det inte gå att ha en disk med endast två partitioner, en för windows och en för ubuntu?

För du skrev att du tyckte det skulle vara bra med en stor FAT32 partition! Klarar inte Ubuntu av att läsa från en NTFS partition... eller?

Ja jag får se om jag får lite fler svar med idéer om hur jag kan göra...

Får säga att det verkar vara ett ytterst trevligt forum det här. Kollade runt lite och folk verkar glada och trevliga i allmänhet....

Per

Frågor inför installation (Hårddiskkonfiguration mm)

Postat: 21 okt 2006, 18:26
av Okänd
Om vi stannar kvar på din ursprungliga idé vart hade du tänkt lägga "Mina dokument"? Om hela den andra hd:n är PGP kan du göra en partition där till "Mina dokument"?

Hm, hårddiskarna kostar inte så mycket nuförtiden :rolleyes: :) Dessutom din större hårddisk är rätt så full...
Förresten de går sönder ibland också, ännu en anledning att satsa på en ny och större hd och då slipper du PGP:n också om du flyttar dina filmer till den nya. Det ligger en lagom mängd arbete bakom dessa filmer, ta hand om dem. Ge dem en ny och fräsch Seagate :D

Utan en ny hd skulle jag satsa på att ta över D-disken, om jag visste vart jag ska lägga "Mina dokument".

Att nahoj rekommenderar ovan FAT32 är för att båda OS kan skriva till den. Det finns ett projekt vars mål är att ge Linux en möjlighet att skriva till NTFS men den är beta och kommer förmodligen vara det inom överskådlig tid. Det finns en annan projekt vars mål är att ge Windows möjlighet att skriva til ext3 och den verkar vara bättre. Ext3 är ju mer öppen i sin källkod än NTFS ;) Jag har inte använt nån av dessa två så det är bara en uppfattning jag fått under min tid på Ubuntus forums. Och ja, Ubuntu kan läsa (och kopiera) filer från NTFS men inte ta bort eller flytta filer från NTFS.

Dessa ovannämnda möjligheter har du istället för FAT32 (som inte klarar av större än 4GB filer) om du nöjer dig med att formatera om D: -partitionen. Naturligtvis kan det vara så att du inte har behov att dela filer i större utsträckning mellan Windows och Ubuntu. Fildelning med en USB-pinne eller via e-post går också bra.

Förresten till vad ska de andra medlemmar i familjen ha Windows för? Hemma hos oss blev det förbjudet :cool: att surfa på nätet med Windows (hon använde Firefox så det var inga problem) efter Ubuntu installation. Men Windows skulle finnas kvar för hon behövde Office. En dag installerade jag OpenOffice.org och gömde MS Office. Förklarade att denna Nya (MS) Office använder öppen format som gamla MS Office inte kan öppna och visade hur man sparar i det gamla formatet när hon ska skicka filer till andra och hsb var nöjd ;)

Frågor inför installation (Hårddiskkonfiguration mm)

Postat: 21 okt 2006, 22:25
av L-C
Ja Mina Dokument hade jag väl tänkt slänga över på PGP disken...

Just nu tillåter väl inte min fattiga studentekonomi att köpa en ny Seagate men det står definitivt på framtidslistan! Dessutom har jag allt viktigt säkerhetskopierat på en annan dator...

Visste inte att linux inte kan skriva till NTFS och det gör ju det hela lite krångligare. Sen finns det väl iofs inte PGP desktop till Linux heller så det är nog en "major" omstrukturering som krävs här märker jag...

Ja sen det där med familjemedlemmarna! Det gäller nog mig själv också lite om jag ska vara ärlig. Det är skönt att man i alla fall har ett fungerande system under tiden man lär sig det nya! Men på sikt vill jag nog slänga windows åt helsike...

Så jag får väl sikta på att ta över D disken.... Tycker du då att jag bara ska rensa D-partitionen och installera Ubuntu där eller ska jag helt ta bort D... framentera C: tills allt windowsrelaterat ligger snyggt packat och låta live CD'n fixa en ny linux partition....?? Det är just det momentet jag är lite extra nervös för....

Per

Frågor inför installation (Hårddiskkonfiguration mm)

Postat: 21 okt 2006, 23:23
av Okänd
Jag kan ju tycka vad som helst och gör det också :D och du bör ta det som en åsikt.

Kolla med Ubuntus livesession vad en program som kallas Gparted (System > Administration > Gnome-partitionsredigerare) säger om dina hårddiskar och partitioner. Gparted är en partitioneringsprogram som finns med på denna LiveCD/DesktopCD pga den används vid installation. Installerad version av Ubuntu har inte Gparted men den finns i Synaptic.

Ifall Gparted hittar dina partitioner som du har tänkt dig så kommer den att kunna "ta över" D-disken som i Linux-världen heter något annat, kanske hda3 i ditt fall.

Sedan hur själva installationen går till kan du ta en titt på vår illustrerade :D wikin http://ubuntu-se.org/Wiki/Installation och samma på engelska på http://www.psychocats.net/ubuntu/installing där går man också genom partitionering ganska bra, annars kan du läsa ang. planering av partitioner och vad de är på http://www.psychocats.net/ubuntu/partitioning

Du kan surfa samtidig (helst på sajter ovan) när du installerar men det vet du kanske redan.

De 15GB som skulle bli över ser jag som en nödvändighet för Ubuntu men det är bara min åsikt. ;)

P.S. PGP desktop? PrettyGoodPrivacy -desktop?

Frågor inför installation (Hårddiskkonfiguration mm)

Postat: 22 okt 2006, 00:06
av L-C
Japp, jag tar det som en åsikt....:D

Men mina egna väger inte så speciellt tungt i nuläget så då är det ganska lätt att ta det mesta som sanningar!!

Jag kollade med partitionsprogrammet och det hittar mina diskar som det ska så det är väl bara kanske tuta och köra då! MEn jag ska nog vänta till efter tentaperioden... (konstigt att man gör sånt här och städar varje tentaperiod)

TAck för länkarna också....

Japp PrettyGoodPrivacy Desktop...

Per

Frågor inför installation (Hårddiskkonfiguration mm)

Postat: 22 okt 2006, 00:45
av Christian Gundersson
Tjena! Mitt första inlägg här så hej på er.

Jag tror mig ha ett slags svenskt rekord på antal installationer av GNU/Linux och windows ;) så här kommer mina två ören.

Kan du få över sakerna på D: till en annan disk tycker definitivt jag att du ska köra på den. Du behöver inte fem partitioner för att köra linux, men man rekommenderar att man delar upp installationen i olika segment. En del av dessa 'extra' partitioner är till av prestandaskäl (swap) och andra för säkerhet/bekvämlighet (/home). Om du har din hemkatalog på en separat partition så, tack vare den finurliga filstrukturen i *nix system, kan du byta ut din rootpartition, montera din hemkatalog och så är du på banan igen med dina egna inställningar och allt som du sparat i din katalog.

Du kan givetvis köra allt på en enda partition, men jag rekommenderar minst två. En root partition(/) och en swap partition. Jag kör så i mitt dualboot system idag själv. Känner du att du klarar av att bolla med partitionerna så skapa för all del en /home partition också, men ska du bara testa på systemet så anser jag att det kanske är en onödig manöver.

Tänk bara på när du gör partitioneringen att du har koll på partitionsnummren(hda1, hda2, hdb1 osv.) så att du inte av misstag raderar en annan partition.

(By the way. Hur svårt är det inte att stava till partition? Det funkar helt enkelt inte med mina fingrar...)