Sida 1 av 1

ubuntu installation via netvärk

Postat: 07 sep 2006, 16:53
av ishan
Hej!
finns det någon sätt att installera ubuntu via netvärk. antigen med ftp eller någon annat tjänst, det bästa vore om man kunde installera ubuntu bara genom att boota med netvärks kort...

ubuntu installation via netvärk

Postat: 09 sep 2006, 10:36
av Macchi
Jag har tidigare erfarenhet av att installera SuSE Linux via ftp men det är ingenting jag skulle vilja rekommendera till mina vänner. Läs mer längre fram i texten.

Om du menar istället att boota systemet via nätverk, då finns det flera alternativ.

Dock om du endast tänker installera Linux på enstaka maskiner är det mycket lättare att enbart bränna en CD-n. Den senaste Ubuntu 6.06.1 är stabil och kan uppdateras lätt via internet, du vet.

Nedan följer lite extra information, hoppas jag har besvarat din fråga.
Vill du gå vidare med några av dessa spår så är det bara att säga till.
Hälsningar,
/Macchi

OBS: Varning, boot via "netvärk" kan vara smärtsam!
- - - - - - - - - - - - - - - -
Boota via nätverk:
För det första behövs (helst) stöd på BIOS för boot via nätverk. Man måste sätta upp minst en TFTP-server (Trivial File Transfer Protocol) samt en DHCP-server (Dynamic Host Configuration Protocol). Datorn får först en IP-adress av DHCP-servern samt viktigt extra information som DNS och Gateway och även IP-adressen till TFTP-servern. Sedan kan datorn tillfråga TFTP-servern och filerna överförs för att boota systemet. Det finns flera andra detaljer som jag inte kommer att nämna här.

Sådant används bla för tunna klienter, som är en billig och tytst dator som även kan sakna hårddisk. Fördelarna är låga kostnader samt att en "färsk" version av operativsystemet laddas upp varje gång man bootar. Det blir lättare att underhålla flera maskiner. Ett exempel på det är Linux Terminal Server Project (LTSP) som är väldigt bra på Ubuntu och Edubuntu. Man kan använda gamla datorer enbart som en terminal (bara X+linux kärnan körs) och allt annat körs på servern.

- - - - - - - - - - - - - - - -
Installation via nätverk:
När jag brukade installera SuSE via ftp var det bökigt att hitta en server som kunde mata ut alla filer genom internet utan avbrott under den långa tiden som installationen pågick. De flesta ftp-servrar måste ju begränsa kraftigt överföringshastigheten för att uppnå bättre kapacitet för flera användare. Till sist skapade jag en lokal kopia av installationsfilerna på en egen ftp-server. Det kräker att man boota systemet med en särskild Linux CD som sedan hämtar installationsfilerna från ftp-servern, kopiera allt till hårddisken, konfigurerar systemet och sedan starta om.

Det här skulle jag endast rekommendera t ex om man själv håller på att utveckla en distribution o dyl och ska testa systemet på flera maskiner samtidigt. Då blir det dyrt och krångligt att bränna många CD.

ubuntu installation via netvärk

Postat: 09 sep 2006, 13:11
av ishan
Tanken med installera via netwärk är att sätta upp en bra backup system för min dator, hemma har jag två till tre datorer och en av de brukar ha en tftp mjukwara i gång hela tiden, och jag her en rauter som sköter dhcp. Jag täckte sätta upp en ftp server på samma dator som brukar ha tftp och strema hela operativen från min eget nätwerk utan att vara beroende på externa ftp servrar.
Jag håller på att testa flera distar på linux, hittils är ubuntu bäst, och jag tycker att det är inte så ekonomisk att bränna skivor, plus jag brukar ha ubuntu på flera datorer.
I skolan utveklar vi en labb netvärk och några av datorer kommer att ha ubuntu och jag kommer att installera om hela operativen flera gånger på flera av de, plus kommer jag inte använda apt för att uppgradera ubuntu, det är där den ekonomiska delen med skivor kommer.
Även om skivor kostar lite kommer man i stora belop om man måste bränna tio skivor varje vecka. Det skulle vara till stor hjälp om jag kunde installera ubuntu via netvärk utan att använda mig av flera skivor.
Jag vet att även om bios har inte support för PXE boot "netvärk boot" kan man boota med en diskett.
Sen är tanken också utväkla en små företags baserad linux platform, skolan vill se hur mycket vi sparar om vi går över till linux med samma pertanda som vi har med våran windows plattform.
Tack i för hand...

ubuntu installation via netvärk

Postat: 09 sep 2006, 19:26
av Macchi
Hej igen,

För det första är det inte så bra att ignorera systemuppdateringar och säkerhetuppdateringar. Istället kan man enkelt installera Ubuntu en gång och välja automatiska uppdateringar. Canonical Inc erbjuder supportgaranti på 3 år för Ubuntu desktop och 6 år för servern.

I en skola kan ni be läraren att beställa gratis CD-skivor från Canonical. Det finns också en hel del företag som kan göra detta mot ersättning. Om har ni en gymnasiekurs i Linux eller Datorkommunikation o dyl så har skolan skylldighet att förse eleverna med bra studiematerial bla a CD-skivor. Det kostar ingenting att köpa 50 eller 100 skivor till en normalstor klass.

Titta gärna på Edubuntu, det är en mycket uppskattat tillämpning av LTSP.



Här kommer i alla fall en del andra mindre sammanhängande tankar:
Du kanske frågar detta för att har ni begränsningar på internetanslutningar i skolan? Då kan man sätta up en lokal proxy eller ftp-server med kopior av .deb-paket och uppdateringar.

Ett annat förslag för att installera flera linkande system:
1) Gör en OEM installation av Ubuntu. Gör sedan en avbild av partitionen (innan man bootar upp igen). Avbilden kan du göra t ex med SystemRescueCD och varför inte med Ubuntu.
2) Lagra avbilden på en ftp-server.
3) Starta systemet med SystemRescueCD, Knoppix, Ubuntu o dyl. Partitionera och kopiera innehållet till hårddisken.
4) Starta om systemet.
Tyvärr är detta lite krånglig att förberedda och tillämpa. Det tar längre tid än att bara bränna ett tiotal skivor boota och installera flera maskiner på en gång. Med 10 cd-skivor kan man installera minst ca 30 datorer på en timme.

Jag tror att ett mer avancerat system blir nödvändig först vid betydligt fler än 30 datorer som ska installeras på en gång. Ett företag kan köpa flera datorer med PXE utan problem. (Företagsservrar är intressanta, det kan vi diskutera någon annan gång i framtiden. Förresten erbjuder jag redan nu en sådan lösning som en kommersiell tjänst till småföretag.)

Sist men inte minst. Själv brukar jag stava fel här och där. Dock dock för din del skulle jag rekommendera lite stavningskontroll som finns på OpenOffice. Ta inte illa vid men det kommer att visa både lite respekt gentemot alla på forum, samt kommer det att underlätta för dig att tolkas på alvar. Hoppas du inte blir ledsen eller arg med det är bra att någon säger det rakt ut.

Tillbaka till tekniska frågor: låt oss sedan fortsätta att försöka en bra och konstruktiv lösning!