Vad innebär egentligen LTS?

Mjukstarta här!
Kategoriregler
Läs följande innan du postar: http://ubuntu-se.org/phpBB3/viewtopic.php?f=208&t=44692
Du får hjälp att komma igång med Ubuntu genom att välja en personlig fadder här: http://ubuntu-se.org/phpBB3/viewtopic.php?f=110&t=8767
ÅkeB
Inlägg: 20
Blev medlem: 22 sep 2010, 00:06
OS: Ubuntu
Utgåva: 18.04 Bionic Beaver LTS

Vad innebär egentligen LTS?

Inlägg av ÅkeB »

Har använt Ubuntu i ett par år nu, och trodde i min enfald att LTS (jag kör med 10.04, mycket beroende på att jag ogillar Unity) innebar att Canonical åtog sig att se till att hålla uppdateringar av Ubuntu och de program som tillhandahålls via programcentralen vid liv under de tre år LTS skall täcka. Vad gäller Ubuntu själv antar jag att åtagandet är giltigt men jag blir alltmer fundersam över vad Canonical egentligen åtar sig i övrigt. Två exempel:

1) Strax före jul råkade jag ut för problem med en nedladdad videofilm där ljudspåret var ospelbart eftersom det var inspelat i WMA9-format, och Totem inte kunde hitta några codecs att ladda ner till detta format. Inte heller VLC kunde spela upp ljudspåret. Efter en hel del funderande och letande på nätet kollade jag till slut vilken version av som var installerad. Det visade sig vara version 1.0.6, och detta är enligt VLC:s hemsida den sista version som finns som paket för 10.04 trots att den senaste versionen av VLC är 1.1.12. För att se om denna version kunde råda bot på mina problem laddade jag ner den och installerade för den för hand. Under installerandet noterade jag att ett stort antal codecs byttes ut. När jag testade videofilmen med den nya versionen av VLC visade den sig klara av WMA9, vilket även Totem visade sig klara av.

2) Kollade just Indicator Applet. Samma historia här, den senaste versionen för Lucid är 0.3.7 från 2010-05-09 samtidigt som den senaste versionen av programmet är 0.4.12 från 2011-04-15. Mycket imponerade long-term-service, som visar sig upphöra en dryg månad efter att man släppt en programversion...

3) Samma problem finns potentiellt även beträffande Firefox. Lucid håller fast vid 3.6.xx-grenen. Ännu så länge uppdaterar Mozilla denna version, men lär väl knappast hålla denna vid liv ända till 2013. Vad tänker egentligen Canonical göra när Mozilla slutar underhålla 3.6.xx?

Börjar få en känsla av det verkar som vad gäller tillhandahållande av programpaket utöver rent systemunderhåll så verkar inte detta sträcka sig längre än för övriga versioner. Är detta en korrekt iakttagelse eller har jag blivit överdrivet misstänksam?
Emil.s
Inlägg: 6633
Blev medlem: 12 dec 2006, 23:20
OS: Ubuntu
Ort: /Dalarna/Hedemora/
Kontakt:

Re: Vad innebär egentligen LTS?

Inlägg av Emil.s »

Citerar direkt från: https://wiki.ubuntu.com/LTS
Release Plan Details
We are more conservative in our package merge with Debian, auto-synching with Debian testing, instead of Debian unstable.

We start stabilizing the release early by significantly limiting the number of new features. We will choose which features we package into the LTS release, versus which ones we leave out and allow for users to optionally download and use from a separate archive.
Avoid structural changes as far as possible, such as changing the default set of applications, lots of library transitions, or system layer changes (example: introducing KMS or hal → DeviceKit would not have been appropriate changes in a LTS).

Furthermore, we define the LTS to be:

Enterprise Focused: We are targeting server and multiple desktop installations, where the average user is moderately risk averse.
Compatible with New Hardware: We will make point releases throughout the development cycle to provide functional support for new server and desktop hardware.
More Tested: We will shorten the development window and extend the Beta cycle to allow for more testing and bug fixing
and clearly state that it is not:

A Feature-Based Release: We will focus on hardening functionality of existing features, versus introducing new ones1, except for in the areas of Online Services and Desktop Experience2.
1. Exceptions for priority projects will be documented.~
~-2. Because these two areas of development are relatively new, they still require new features to satisfy the original reasons for their creation
Cutting Edge: Instead of doing an automatic full package import from Debian unstable, we will do it from Debian testing1. The benefit we gain from not introducing new bugs and/or regressions outweighs the new features and/or fixes we often get from unstable.
1. We reserve the right to selectively pull in updates from unstable, if we believe the stability of the package in Debian is better than what is in the current Ubuntu archive.
Egentligen så är det väl mest säkerhetsuppdateringar som man har längre stöd för. Men några nya versioner av något program kan man inte räkna med.
Home sweet ~/ = http://sandnabba.se
Kurdistan
Inlägg: 2446
Blev medlem: 27 feb 2010, 15:09
OS: Ubuntu
Utgåva: 23.04 Lunar Lobster

Re: Vad innebär egentligen LTS?

Inlägg av Kurdistan »

LTS innebär Long Term Support och det innebär att man får längre supporttid än mellanversionerna. Det är framför allt säkerhetsuppdateringar som prioriteras och det handlar inte om uppdatering av programvara till det allra senaste. Tvärtom handlar det om mer beprövade programvara som av många kan anses vara "gammalt". Firefox har tex företagsversion av sin webbläsare som är baserad på samma version som den Lucid erbjuder.

Vill man ha nyare programvara finns PPA för program som VLC, Firefox och annat man kan önska sig. Det är möjligt också att i Ubuntu att aktivera backport-repot som möjliggör att uppdatera programvaran till nyare. Dock är backport repot från start avmarkerats i Lucid, men ej med senare Ubuntu. Du kan aktivera det via programkällor. Dock rekommenderas inte detta av stabilitets orsak. Så vill du ha nyare programvara så kan du lägga till PPA. Om du undrar hur man gör och vilka som är pålitliga hojta till så ska jag hjälpa dig. :)

Förväxla inte LTS med rolling release dvs rullande utgåvor. Rullande utgåvor har i regel mer up-to-date programvara än LTS som söker stabilitet. Finns rad rullande utgåvor i Linux världen och är du sugen på veta vilka kan jag vägleda dig. Det finns fördelar och nackdelar med både LTS och rolling release. Därför är det viktigt som användare av ett system hur man tycker uppdateringar ska skötas. När man svarat på detta då har man funnit något som passar en.

Jag har god erfarenhet av båda kan jag påpeka. ;)
Påvels blogg:
http://pavel.frimix.se/
Läs länken nedan, innan ni söker hjälp på forumet
http://ubuntu-se.org/phpBB3/viewtopic.php?f=19&p=450678
En nära väns svenska Mageia-blogg som jag emellanåt hjälper till. Ta gärna en titt:
http://mageiasv.blogspot.se/
Christian Johansson
Inlägg: 1235
Blev medlem: 17 feb 2007, 20:31
OS: Xubuntu
Utgåva: 22.04 Jammy Jellyfish LTS
Ort: Eslöv

Re: Vad innebär egentligen LTS?

Inlägg av Christian Johansson »

Jag kan lägga till att jag har satt på backports-uppdateringar i 10.04 men jag har inte direkt märkt att jag har fått uppdateringar av programvara till nyare versioner trots det, tror att det är väldigt begränsat vad som uppdateras till nyare versioner genom backports-uppdateringar.
ÅkeB
Inlägg: 20
Blev medlem: 22 sep 2010, 00:06
OS: Ubuntu
Utgåva: 18.04 Bionic Beaver LTS

Re: Vad innebär egentligen LTS?

Inlägg av ÅkeB »

Tack för svaren! Slutsatsen av dessa är, såvitt jag förstår, att så fort det kommer en ny version av Ubuntu, så är det denna som nya versioner av program testas för och inte för äldre oavsett om senaste versionen är LTS eller ej.

När jag bytte till Lucid var det väl delvis för att slippa uppdatera Ubuntu en gång i halvåret - det är ju trots allt en del bök med det, ungefär som när man behöver göra en Service Pack-uppgradering i Windows, och därmed heller inte helt riskfritt, speciellt när man som jag kör med dual boot-datorer.

Kommer att fundera lite mer på frågor kring PPA och annat, men frågan är mycket jobb jag vill lägga ner på det med tanke på mitt motstånd mot Unity. Såvitt jag förstått är det ännu så länge möjligt att installera Gnome 2.xx i senare versioner av Ubuntu (även om det inte följer med per default). Är det någon som hört om Canonical kommer att överge Gnome helt och hållet? Om det kommer att understödjas i 13.04 lär det ju finnas kvar ett bra tag till. Om inte får jag väl så småningom fundera på vad jag skall göra nästa år för vad jag sett av Unity vill jag inte byta till det oavsett hur bra jag tycker om Ubuntu i övrigt. Det enklaste alternativet är fömodligen att byta till Kubuntu om nu inte KDE får för sig några liknande mystiska idéer...
Bowmore
Inlägg: 6212
Blev medlem: 28 mar 2007, 23:01
OS: Ubuntu
Ort: Stockholm

Re: Vad innebär egentligen LTS?

Inlägg av Bowmore »

ÅkeB skrev:Såvitt jag förstått är det ännu så länge möjligt att installera Gnome 2.xx i senare versioner av Ubuntu (även om det inte följer med per default). Är det någon som hört om Canonical kommer att överge Gnome helt och hållet?
Ubuntu har inte och har heller inga ambitioner att överge Gnome. Gnome är en verktygslåda och den har uppdaterats från Gnome version 2 till Gnome version 3 och följdaktigen uppgraderade Ubuntu till Gnome 3. Att inte göra det vore att hamna i en återvändsgränd. Men antagligen menar du med Gnome 2 resp Gnome 3 den skrivbordmiljö (skal) som du ser.

Gnome 3 teamet tog fram två skribordmiljöer:
- Gnome Shell (default)
- Gnome Panel (fallback för de datorer som inte klarar Gnome Shell)

Vad Ubuntu har gjort är att ta fram en egen skrivbordmiljö Unity både för 2D och 3D.

I Ubuntu kan du välja mellan följande skrivbordsmiljöer:
- Unity (default 3D)
- Unity 2D (fallback för de datorer som inte klarar Unity 3D-versionen)

Vidare kan du installera Gnome 3 skrivborsmiljöer:
- Gnome Shell
- Gnome Panel

så användaren kan alltså välja mellan fyra olika skrivbordmiljöer!

I Lucid kör du Gnome Panel på Gnome 2. Fr.o.m Ubuntu 11.10 kan du, om du vill, t.ex köra Gnome Panel på Gnome 3. De två fungerar i stort likandant efter det att Ubuntu lagt till ett antal Gnome 2 funktioner som försvunnit i Gnome 3.
Kurdistan
Inlägg: 2446
Blev medlem: 27 feb 2010, 15:09
OS: Ubuntu
Utgåva: 23.04 Lunar Lobster

Re: Vad innebär egentligen LTS?

Inlägg av Kurdistan »

ÅkeB, Bowmore har givit dig ett utförligt svar. Jag behöver nog inte fylla på med något extra.

Må väl!
Påvels blogg:
http://pavel.frimix.se/
Läs länken nedan, innan ni söker hjälp på forumet
http://ubuntu-se.org/phpBB3/viewtopic.php?f=19&p=450678
En nära väns svenska Mageia-blogg som jag emellanåt hjälper till. Ta gärna en titt:
http://mageiasv.blogspot.se/
Användarvisningsbild
uppsalanet
Fadder
Inlägg: 257
Blev medlem: 29 sep 2008, 22:05
OS: Ubuntu
Utgåva: 24.04 Noble Numbat LTS
Ort: Uppsala

Re: Vad innebär egentligen LTS?

Inlägg av uppsalanet »

Vill även tillägga att om man har en LTS version och den fungerar med den "dagliga verksamheten" så kan man mycket väl låsa den där. Iallafall tills nästa LTS version eller tills nuvarande LTS slutas supporters.
Men som tidigare skribenter nämner kan det finnas ett behov av att kliva på en senare version av ett visst program, och då gör man det antingen via ev. Backport eller PPA.
Hälsningar
Fredrik
I_can_see_the_light
Inlägg: 47
Blev medlem: 14 jun 2008, 17:08
OS: Crunchbang
Ort: Luleå
Kontakt:

Re: Vad innebär egentligen LTS?

Inlägg av I_can_see_the_light »

ÅkeB skrev:3) Samma problem finns potentiellt även beträffande Firefox. Lucid håller fast vid 3.6.xx-grenen. Ännu så länge uppdaterar Mozilla denna version, men lär väl knappast hålla denna vid liv ända till 2013. Vad tänker egentligen Canonical göra när Mozilla slutar underhålla 3.6.xx?
Angående Firefox, Micah Gersten skrev på ubuntu-security-announce:
Micah Gersten skrev: The upstream Mozilla Firefox web browser has moved to a rapid release
cycle. New Firefox versions are being released every six weeks and
contain new features and security enhancements. Until now, Ubuntu 10.04
LTS and Ubuntu 10.10 have been getting 3.6 point releases of Firefox. As
such, users have not been benefiting from new features, support for new
web technologies, security enhancements, and performance improvements.
Firefox 3.6 will be reaching its end of life soon, so we need to migrate
users to rapid release so that they will continue to receive security
updates in a timely fashion.

* What is changing? *

Starting on January 17, Ubuntu 10.04 LTS and Ubuntu 10.10 users will be
migrated to the latest Firefox version, and will track the rapid
releases going forward, as is currently done in newer releases of
Ubuntu. This will enable users to get the numerous improvements offered
by new Firefox versions.

* What is the impact of this migration? *

Add-ons that were previously in the Ubuntu archive, such as flashblock
or webdeveloper, will be automatically migrated to reside in your user
profile so that they may be updated through the regular update process
using addons.mozilla.org. This is necessary to ensure that you
automatically get a working version of these addons, if one is
available, when a new version of Firefox is released.

As Firefox will be updated to a new version every 6 weeks, the browsing
experience might change slightly with each update.

* What do I need to do? *

These updates will be pushed automatically through the regular update
process once testing has been completed. No action is required on your
part.

Users who access specialized web sites, such as intranets or corporate
portals, need to make sure they are compatible with the latest Firefox
releases before the migration occurs.

* Can I help with testing? *

If you would like to assist with testing, you can enable the proposed
repository on non-production Ubuntu 10.04 LTS or Ubuntu 10.10 systems [1].

* For more information *

Please see the following wiki page for information on the migration: [2]

You may also track progress of the update in the tracking bug: [3]

[1] - https://wiki.ubuntu.com/Testing/EnableProposed

[2] - https://wiki.ubuntu.com/LucidLynx/Relea ... eMigration

[3] - https://bugs.launchpad.net/bugs/904594



--
ubuntu-security-announce mailing list
ubuntu-security-announce@lists.ubuntu.com
Modify settings or unsubscribe at: https://lists.ubuntu.com/mailman/listin ... y-announce
Fujitsu Siemens Lifebook E8020D | Triple boot med CrunchBang, Ubuntu & Windows 7
Kurdistan
Inlägg: 2446
Blev medlem: 27 feb 2010, 15:09
OS: Ubuntu
Utgåva: 23.04 Lunar Lobster

Re: Vad innebär egentligen LTS?

Inlägg av Kurdistan »

Det I_can_see_the_light skriver tas även upp här, Åke:

Latest Firefox Releases Coming to Ubuntu 10.04
http://www.omgubuntu.co.uk/2012/01/olde ... -releases/

Så du kan simma lungt i fallet firefox. ;)
Påvels blogg:
http://pavel.frimix.se/
Läs länken nedan, innan ni söker hjälp på forumet
http://ubuntu-se.org/phpBB3/viewtopic.php?f=19&p=450678
En nära väns svenska Mageia-blogg som jag emellanåt hjälper till. Ta gärna en titt:
http://mageiasv.blogspot.se/
Bowmore
Inlägg: 6212
Blev medlem: 28 mar 2007, 23:01
OS: Ubuntu
Ort: Stockholm

Re: Vad innebär egentligen LTS?

Inlägg av Bowmore »

Frågan "Vad innebär egentligen LTS?" innefattar ju även vad som supportas för det omfattar inte allt. Vilka paket supportas då? Jo, de som ligger i arkiven main och restricted.

I Programcentralen kan man se om ett programpaket omfattas av support.

Ett annat sätt är att t.ex installera Synaptic och under Status markera t.ex Installerade. Alla programpaket där som har en ubuntu-logga i andra kolumnen supportas.

Man ska alltså inte förvänta sig att det kommer någon fix för programpaket som inte supportas.
Kurdistan
Inlägg: 2446
Blev medlem: 27 feb 2010, 15:09
OS: Ubuntu
Utgåva: 23.04 Lunar Lobster

Re: Vad innebär egentligen LTS?

Inlägg av Kurdistan »

Bowmore skrev:Frågan "Vad innebär egentligen LTS?" innefattar ju även vad som supportas för det omfattar inte allt. Vilka paket supportas då? Jo, de som ligger i arkiven main och restricted.

I Programcentralen kan man se om ett programpaket omfattas av support.

Ett annat sätt är att t.ex installera Synaptic och under Status markera t.ex Installerade. Alla programpaket där som har en ubuntu-logga i andra kolumnen supportas.

Man ska alltså inte förvänta sig att det kommer någon fix för programpaket som inte supportas.
Bra att du klargör detta. Dock är det ju inte omöjligt att man får fix för programpaket som ej "supportas" av Canonical, men som communityn själv går in och gör en insats. Då kan det vara värt aktivera backports.
Påvels blogg:
http://pavel.frimix.se/
Läs länken nedan, innan ni söker hjälp på forumet
http://ubuntu-se.org/phpBB3/viewtopic.php?f=19&p=450678
En nära väns svenska Mageia-blogg som jag emellanåt hjälper till. Ta gärna en titt:
http://mageiasv.blogspot.se/
Bowmore
Inlägg: 6212
Blev medlem: 28 mar 2007, 23:01
OS: Ubuntu
Ort: Stockholm

Re: Vad innebär egentligen LTS?

Inlägg av Bowmore »

Kurdistan skrev:Då kan det vara värt aktivera backports.
Inget jag rekommenderar, speciellt inte för de som vill ha stabilitet och då kör LTSer.
The Backports Project is a means to provide new features to users. Because of the inherent stability risks in backporting packages, users do not get backported packages without some explicit action on their part. This generally makes backports an inappropriate avenue for fixing bugs. If a package in an Ubuntu release has a bug, it should be fixed either through the Security Update or the Stable Release Update process, as appropriate.
Källa: https://wiki.ubuntu.com/UbuntuBackports
PelleSkeå
Inlägg: 1
Blev medlem: 29 nov 2009, 22:42
OS: Ubuntu
Utgåva: 22.04 Jammy Jellyfish LTS

Re: Vad innebär egentligen LTS?

Inlägg av PelleSkeå »

Backports innehåller i princip endast nya versioner av säkerhetsprogram, t.ex. clamav, där nya typer av hot inte kan hittas av äldre versioner, även om databasen fortsätter att uppdateras och fungera som vanligt. I övrigt är det väldigt tunt med program där. I stort sett är kravet för att tas med i backports, att det höjer säkerhet eller funktionalitet så mycket, att det är värt alla andra problem som ev kan dyka upp.
Skriv svar

Återgå till "För nybörjaren"