..när det gäller Ubuntu, eller kanske något helt annat. Lite som "Ordet är fritt", men man måste följa de regler som gäller. Här är roligt, trevligt, mysigt och kanske man tar en kopp kaffe tillsammans!
En intressant dokumentär som sänds i kväll (söndag 10/10) kl 20.00! Finns på svt-play också såklart.
I mitten av 90-talet drabbas det amerikanska flygvapnet och rymdstyrelsen NASA av en rad hackerattacker. Intrången går att spåra till Sverige. I en lägenhet i Södertälje sitter Joel Söderberg, en av de som utförde attackerna, ovetandes om att jakten på de svenska hackarna är i full gång. Här berättar han för första gången i tv om de dramatiska händelserna. En film av Fredrik Johnsson och Kristofer Hansson, grundarna av P3 Dokumentär.
Det sades att hackarna gjorde skador for miljonbelopp, undrar vad de menar da? Bara att utreda brottet och fixa bugarna, eller gick de aktivt in och forstorde information pa datorerna. Tyckte inte det framgick i dokumentaren.
Sjukt "kul" med pmf-bugen. Sadant som bara inte far handa.
I radiodokumentären så pratar man inte heller om att dom skulle ha förstört något, utan bara om att dom var nyfikna på hur långt dom kunde komma. Målet var att få root-access. Men bara det räcker ju för att det ska orsaka stora kostnader. Skulle dom ha gjort någon annan skada så skulle det ha framgått tänker jag.
För övrigt så är P3-dokumentär en guldgruva att ösa ur om man är lite nyfiken på vår svenska nutidshistoria. Där finns det dokumentärer om det mesta, som tex. IB-affären, bordellaffären, militärligan, polismorden i Malexander, ubåtskränkningarna, kärnkraftsomröstningen, DC-3:an, lasermannen, Gottrörakrachen mm. På senare tid har man även börjat göra dokumentärer med mer internationell prägel.
Min personliga favorit är nog den underbara historien om operation Cobra.
Även om det inte förstörds något så har det kostat tid och pengar att utreda och åtgärda. I en sådan utredning med de mål som det gällde måste man ju utgå från att det är på allvar och att det är något annat land som utövar spionage.
Ett moralfilosofisk dilema är ju om man det är rätt att lasta denna grabbarna för att de inte underhållit sina servrar ordentligt och inte varit medvetna om de säkerhetsbrister som fanns.. Säkerhetsbristerna hade ju funnits där även om de inte försökt utnyttja dem, men samtidigt är ju det de gjort fel oavsett hur nyfiket och oskyldigt det var menat. De kom iaf lindrigt undan..
Plus att (militär) hemlig information som funnits på serverar anses som röjd information och måste då göras om, tas om eller på annat sätt vidta åtgärder även om hackarna inte tagit del av dem eller använt dem på något sätt.
De framgick ju att de varit inne och ändrat på någon webbsajt och gjort om designen (även om de i just det bisarra tillfället blev tackade och tillfrågade om de fick använda det som de hade gjort) så lär de ju alla gånger inte varit lika snälla. Likaså hade de ju stängt ner konton så folk inte kunde logga in och det är ju om inte annat ett mindre sabotage för användare och sysadmim. Förstöra behöver ju inte bara vara att köra in virus eller formatera burkar.
Intressant dokumentär och en del nostalgi när man såg hur det var för bara 10-15 år sedan med datorer och användandet.
När jag var omkring 6 år gammal så hade jag också en gamma dator hemma som surrade win3.1. Den datorn hade också en turbu-knapp och jag undrade vad den egentligen gjorde. I minst en timme satt jag och fantiserade om hur just den lilla knappen kunde göra så att datorn gick snabbbare. Jag undrar fortfarande.
Zeadar skrev:När jag var omkring 6 år gammal så hade jag också en gamma dator hemma som surrade win3.1. Den datorn hade också en turbu-knapp och jag undrade vad den egentligen gjorde. I minst en timme satt jag och fantiserade om hur just den lilla knappen kunde göra så att datorn gick snabbbare. Jag undrar fortfarande.
Wikipedia har svar på allt - fast det är ändå inget svar...
Zeadar skrev:När jag var omkring 6 år gammal så hade jag också en gamma dator hemma som surrade win3.1. Den datorn hade också en turbu-knapp och jag undrade vad den egentligen gjorde. I minst en timme satt jag och fantiserade om hur just den lilla knappen kunde göra så att datorn gick snabbbare. Jag undrar fortfarande.
Wikipedia har svar på allt - fast det är ändå inget svar...
Min personliga erfarenhet är att jag aldrig sett en burk med den typen av överklockningsfunktion (eller vad annat den kan kallas) på/inkopplad...
Jag hade en sådan "turbo-knapp" på en gammal burk då jag körde ett gammalt kultspel som heter The Lost Vikings (http://en.wikipedia.org/wiki/The_Lost_Vikings) och då gjorde det stor skillnad för man kunde klocka ner datorn för då gick spelet långsammare och man kunde lättare ducka för pilar och fallande saker. Man han också lättare med att flytta de tre vikikngarna innan de blev träffade av något eller inlåsta på något sätt i spelet. Ett litet fusk man kunde använda turbo-knappen till...
Åhhh, nostalgivarning! The Lost Vikings var ett av mina favoritspel.
Jag hade också en turboknapp på min 486DX33MHz.. Den gjorde grym skillnad, men man var ju inte så dum att man körde med den avstängd, förutom när det var något spel som gick på realtidsklockan, eller hur det nu var.