ThuxXx skrev:-Stödjer Ubuntu någon form av plug ´n play, eller finns det någon motsvarighet? / {Drivrutiner bla bla bla....}
Linux är den plattform som i särklass har stöd för
flest antal prylar, långt fler än vad t.ex. OSX har, och det kommer med inbyggt stöd till långt mer än vad Windows gör. Det finns en hel del skrivet om detta varstans på nätet men det är ett relativt okänt faktum bland de som inte har koll på systemet och det nämns allt för sällan.
Med det sagt så är det officiella stödet från
tillverkarna fortfarande icke-existerande. Det gör egentligen ovanstående än mer imponerande, men faktum kvarstår att
viss hårdvara saknar stöd eller har dåligt sådant, emedan en stark majoritet av alla saker stödjs och fungerar
Sammanfattningsvis: Det blir vad man gör det till. Ingen tvingar en köpa hårdvara som inte fungerar i Linux - och det kan man enkelt kolla upp på nätet långt innan man handlar. Har man redan en dator och vill trycka in Linux på den kan man gå igenom varje enskild komponent eller slå upp modellen och kolla hur väl den fungerar med linux. Finns stora och lätthittade databaser med den infon på nätet.
Annars gör man som någon föreslog här inne: Prova med live-skivan: Allt som fungerar där funkar sedan också, efter att du installerat,
-Om jag övergår till Ubuntu, kommer detta att öka min dators prestanda? Eller är det knappt någon skillnad i prestandan vid övergång?
Beror på vad du använder den till och hur. Generellt och i de flesta fallen kommer den prestera antingen likadant eller bättre hos de flesta användarna. Du kan använda phoronix testdistro för att testa "före" och "efter" Linux på din dator, så får du hård fakta och kan rätta dig efter den istället för våra gissningar.
-Jag har använt en hel del wine, dock har jag inte testat med större windows-applikationer så som visual studio 2008, men kan Wine hantera så storra applikationer och kunna köra dessa fullt ut?
Gör dig själv en tjänst och
glöm Wine: Går du över till Linux är användningen av Wine att jämställa med att du försöker trycka in ett Playstationspel i en Gameboy, eller en iPhone-app i en Nokia. Det är inte meningen, och totalt kontraproduktivt att byta till Linux om man ändå försöker hålla sig till Windowsprogram. Det gör man bäst i Windows (eller, egentligen Warp/OS2, som körde de bättre än Windows).
Om du verkligen beror på vissa program och de saknar motsvarighet i Linux så stanna i Windows. Dock så är det sällan fallet eftersom det mesta har en sådan. I vissa fall är programmen på linux likvärdiga, i andra sämre, och i en hel del rent av bättre. Samtidigt är de i regel gratis & fria, liksom allt annat som har med systemet att göra.
Om du vill koda i ett basic-liknande språk finns t.ex. ett helt open source basic-alternativ. Ett eget språk som ska ligga riktigt nära VB t.ex. Kodar du i C eller C++ eller andra språk är det inga problem på Linux.
Det viktigaste är att du inte går in med en mentalitet där du ska försöka få igång windowsprogrammen, för gör du det är du helt fel på det och kommer ändå ge upp relativt snabbt. Var istället inriktad på att finna alternativen och att förstå vad som finns till Linux och framförallt - var beredd att lära dig nya program. Det måste man vara vid byte av OS, oftast, även om många i framtiden kommer cross-compila.