Vi har i detta förslag medvetet valt att använda andra termer och titlar än de ur Ubuntu's LoCoTeam Wiki för att inte dessa skall misstolkas som något som beskrivs i wikin. Detta förslag är fristående och baserat på den samlade erfarenhet vilken vi som står bakom förslaget faktiskt har av hur gemenskapen Ubuntu-se.org i stort fungerar.
Detta är någonting vi alla står bakom och den lösning vi tror kommer att fungera i längden.
Ledarskap
Gemenskapen skall styras av en styrelse med 5 ordinarie samt 2 suppleanter. (1)
- Styrelsen väljer internt vem som blir dess ordförande. (2)
- Ordföranden ansvarar för att saker och ting tas tag i, bromsar när någonting överdebatteras eller vad som nu kan bli aktuellt.
Ordföranden är ytterst ansvarig för gemenskapen.
- Talesmannen är ansvarig för kontakterna utåt, intern kommunikation, PR, presskontakter m.m.
- Ordföranden ansvarar för att saker och ting tas tag i, bromsar när någonting överdebatteras eller vad som nu kan bli aktuellt.
Val till styrelsen sker var 6:e månad och invalda sitter i 12 månader, detta för att det var 6e månad skall ges chansen att tillföras nytt blod och med det öka trycket på styrelsen att göra sitt bästa.
- Innan varje val genomförs en nomineringsprocess där en medlem, kan nominera sig själv och andra medlemmar till en styrelseplats.
En nominerad presenterar, samtidigt som denne accepterar nomineringen, sig själv genom att skriva om sina kunskaper (kan även inkludera andra som inte är arbetsrelaterade), egenskaper som person, erfarenheter och intressen. Sist men inte minst skall de nominerade beskriva vad de vill göra för och med Ubuntu Sverige.
Ett val genomförs i forumet, precis som tidigare, med en veckas nomineringsprocess och en veckas valperiod.
Konstituerande val
- Alla i gemenskapen kan ställa upp i det första valet inkl. medlemmar ur nuvarande administrationen, kontaktpersoner, förtroenderådsmedlemmar o.s.v...
En lottning avgör om om mandatperioden för de förstagångsvalda skall vara 6 eller 12 månader, detta för att få igång 6-månaders cykeln av valomgångar. Lottning genomförs i styrelsen efter det konstituerande valet där 4 ledamöter får 6 månaders tid och resterande 12 månader. De två suppleanterna lottas ur de tre övriga.
Efter avklarat val upplöses gemenskapens nuvarande form, kontaktpersoner och förtroenderådsmedlemmar återgår till vanlig medlemsstatus.
- De 3/4 ledamöternas platser ställs till därefter förfogande för ny-/omval var 6:e månad. (3)
Efter ett avklarat val så väljer styrelsen sin ordförande. (4)
- Alla i gemenskapen kan ställa upp i det första valet inkl. medlemmar ur nuvarande administrationen, kontaktpersoner, förtroenderådsmedlemmar o.s.v...
När valet är avklarat så avslutar nuvarande förtroenderådet endast sina absolut mest aktuella fall, övriga överförs till den nya styrelsen.
- Anmälningar / Överklaganden
- Vad gäller nya anmälningar, överklaganden av moderatorernas beslut o.s.v. så skall det finnas särskilda skäl. Ett exempel ur moderationssynpunkt är att ett uttalande t.ex. inte skall kunna 'överklagas' med argumentet att moderatorerna missuppfattat budskapet eller att det inte bryter mot en specifik paragraf.
Vid en anmälan så lottas fyra av de sju i styrelsen till att avgöra ärendet genom röstning. Om dessa hamnar i en två-mot-två-situation så kliver de övriga tre in och avgör med sina röster. (5)
- Vad gäller nya anmälningar, överklaganden av moderatorernas beslut o.s.v. så skall det finnas särskilda skäl. Ett exempel ur moderationssynpunkt är att ett uttalande t.ex. inte skall kunna 'överklagas' med argumentet att moderatorerna missuppfattat budskapet eller att det inte bryter mot en specifik paragraf.
Debattavlan avskaffas
Debatter förs som tidigare i tavlan café. Erfarenheten visar att heta debatter har följt med ut i andra delar av forumet, t.o.m. till supporttavlorna. Att kunna diskutera allmänt och föra debatter utanför huvudfokus i forumet är självklart, men för debatter med 'högre ribba' finns lämpligare forum.
Arbetsgrupper
Arbetet delas upp mellan arbetsgrupper med mandat att själva ta beslut inom dess kompetensområde.
- Grupperna utser sina egen gruppledare. Gruppledaren är ansvarig inför styrelsen.
Grupperna har egna separata tavlor. Gruppledaren är den ytterst ansvarige för att dessa skötes.
Grupperna jobbar fristående så långt det är möjligt. Tankesättet är att om det gagnar gemenskapen så genomförs förändringen. Om en förändring kan innebära en risk eller om andra oklarheter uppstår så diskuteras detta med styrelsen.
En arbetsgrupp kan fråga gemenskapen öppet om råd eller att tycka till om en förändring.
Om en genomförd förändring allmänt uppfattas negativt löses detta genom en av följande,
- 1. Förändringen modifieras efter vad som önskas av gemenskapen.
2. Förändringen tas bort och man återgår till tidigare version.
Förslag på nya arbetsgrupper
- En arbetsgrupp som jobbar med användarupplevelsen och styr upp det grafiska
"Supportgurus" med moderationsrättigheter enl. Bossiemans förslag.
Bollplanket avskaffas i sin helhet. En gemensam tavla för interna diskussioner, en tavla där alla oavsett position, mandat, arbetsuppgifter skall samsas, det vet vi bevisligen är en grogrund för off-topic och snack om enskilda personer. Så,
- Arbetsgrupperna får egna separata tavlor dit endast medlemmarna i gruppen har tillgång. (6)
Grupperna väljer en ansvarig för att diskussionerna i den egna tavlan håller sig on topic för gruppens uppgifter, antingen en gruppmoderator, om detta anses nödvändigt, eller så ligger detta ansvar hos gruppledaren.
Om en förändring av gemenskapen riskerar att försämra för medlemmarna så kan den antingen förändras tillbaka eller anpassas efter det som anses i stort. Slutgiltiga beslut, i de fall där en förändring skapar diskussion, tas av det styrande rådet eller genom omröstning om detta anses vara befogat.
Grupperna håller sig till sitt ansvarsområde
Moderatorer modererar och adminstratörer administrerar. Vi måste få ett slut på administratörer som modererar och splittar trådar, detta måste anses vara moderatorernas jobb. (8)
Rekrytering
Grundtanken är att urval till grupper sker efter kompetens och intresse.
I en situation där flera kandidater kan vara lämpliga till en position kan man naturligtvis rådfråga gemenskapen vilken medlemmarna önskar se på positionen med hjälp av en omröstning. Denna omröstning skall dock inte bära vikt som ett val till en styrelseplats och den utsedde ej ses som folkvald/förtroendevald som exempelvis är fallet med våra kontaktpersoner idag. Tanken som sagt är att primärt tillsätta positionerna i arbetsgrupperna efter kompetens och intresse. - 1. Förändringen modifieras efter vad som önskas av gemenskapen.
Funktioner & prioriteringar
Styrelsen sätter upp en funktionslista, alltså vilka funktioner som Ubuntu Sverige erbjuder (t.ex. portal, wiki, support, chat) och lägger dessa i en prioritetslista, detta för att förenkla för styrelsen och arbetsgrupperna att fatta beslut. (9)
Slutord
Om detta förslag skulle röstas igenom så föreslår vi att det för övergångsperioden utses en ansvarig som ansvarar för valförrättning m.m. under perioden från det nuvarande till det nya styrelseskicket.
Underskrifter
Farmfield - Kattskrället - CryingFreeman - PinkPanther - Ulsak - Rune.K - Broder Tuck - FreakHead - ZX Spectrum
Förklaringar
(1)
Ett ledarskap med två 'TeamLeaders' innebär att dessa måste vara överens. Hamnar två ledare i en position där de är de oense så innebär detta i praktiken att två ledare blir ingen ledare. I en konstellation med en mer dominant personlighet i en av positionerna finns dessutom en stor risk att dennes kollega hamnar i skymundan. Inte heller detta ger ett bra eller stabilt ledarskap. Vi förespråkar därför på en lösning med en styrelse under tryck, som ovan beskriven, framför en lösning med två 'TeamLeaders'.
(2)
Tanken är, att om ett flertal olika personlighetstyper väljs in i styrelsen, så är det, utan att veta vilka som kommer ingå i slutänden, mycket svårt att i förtid avgöra vilken av de valda som kommer vara lämplig Ordförande för just den konstellationen av medlemmar.
(3)
Tanken är att kontinuerligt ge medlemmarna chansen att tillföra nytt blod till styrelsen och då 'röra om i grytan'.
(4)
Med korta mandatperioder ökar intresset för en invald att göra sitt bästa under sin mandattid för att visa framfötterna och samtidigt öka chansen att bli omvald. Detta innebär att ordföranden i styrelsen alltid ligger under lite mer tryck än övriga medlemmar i styrelsen att göra ett bra jobb.
(5)
En tanke som presenterats är att vid inkommen anmälan välja två ur styrelsen och två ur gemenskapen för att avgöra samma anmälan men då det inte har presenterats en vettig lösning på hur ett sådant val ur gemenskapen skulle kunna lösas på ett praktiskt sätt så ansåg vi detta vara en acceptabel kompromiss.
(6)
Ta exempelvis moderatorernas dolda tavla där frågeställningen "undrar vad dom pratar om i den" aldrig uttrycks då gemenskapen utgår att den tavlan används för att diskutera moderation. Samma tänkande kan appliceras i gruppernas tavlor så länge dessa hålls separata och gruppledaren/gruppmoderator ansvarar för att tavlan sköts.
(7)
Exempel: Ett förslag om att optimera sökfunktionen i forumet så att inlägg i supporten prioriteras före övriga inlägg i sökresultatet har föreslagits av en arbetsgrupp. Förslaget har diskuterats mellan kolleger och genomförandet tros kunna förbättra upplevelsen för medlemmarna avsevärt. Att rösta om detta anser vi inte vara vettigt.
Vänder vi på det hela, d.v.s. om det skulle läggas fram ett förslag att återinföra den gamla sökfunktionen och beslutet verkställs riskerar vi att medlemmarnas upplevelse kommer att försämras märkbart. Det skulle t.ex bli svårare att hitta relevant supportinfo när medlemmarna söker efter hjälp. Finns det starka skäl för att genomföra förändringen enligt flera förtroendevalda så får det hela utredas noggrant och eventuellt resultera i en publik omröstning.
Om en arbetsgrupp genomför en förändring efter att rådfrågat kollegor så innehåller händelserna fram till genomförandet massor av ställningstagande och bedömningar. T.ex. att förändringen inte riskerar att medlemmarnas upplevelse försämras på forumet. I diskussionerna med kolleger så kommer det självklart komma upp invändningar, "Men har du tänkt på att [...]" , det finns kanske något uppenbart som behövs tas hänsyn till. God kommunikation mellan kollegor minimerar risken att det missats viktiga aspekter.
Upptäcks det efter genomförandet att det inte var så lyckat så är det ju inte svårare än att ändra tillbaks det.
Om alla förslag ständigt ältas fram och tillbaks och utan resultat så kommer inspirationen att vilja förbättra Ubuntu-se att sakta tyna bort och vi anser att eget omdöme och de goda intentionerna man har gentemot gemenskapen räcker väldigt långt som grund för sitt agerande.
Idén är tillåta grupper och gruppmedlemmar att inspireras till nya idéer och förslag till förbättringar. Om man utreder och klargör internt hur ett eventuellt verkställande av ett beslut skulle kunna påverka medlemmarnas upplevelse på Ubuntu-se så har man skapat en vettig referenspunkt som alla kan utgå från. Hittas inget som riskerar att påverka medlemmarnas upplevelse negativt borde det vara fritt fram att genomföra beslutet/förslaget.
(Vi tackar Bossieman för denna underbara 'formel'.)
(8)
Argumentet att det inte går att begränsa 'Globala Moderatorer' att se alla tavlor är sant, men att använda den förinställda gruppen i PHPBB är onödigt eftersom det är enkelt att skapa en grupp och mycket detaljerat ställa in den gruppens rättigheter.
(9)
Om en förändring t.ex. medför en förbättring av portalen men försämrar supporten så måste detta vägas in, alltså vilken prioritet man har mellan funktionerna.
Edit: Rättade en felformulering.