Trazan skrev i inlägg #39
Min slutsats av denna tråden är att allt för många drar Ubuntu, Slack, RedHat och alla övriga linux distar över en och samma kant. (ungefär som att säga att köttbullar, pannkakor, havregrynsgröt smakar likadant) <---- ja dom innehåller mjöl allihopa
I min lilla värld så kan man inte jämnföra olika distar och enbart kalla dom för LINUX.
Om det ska vara någorlunda jämnt i jämnförelse så kan man ju pilla in alla olika windowsdistar under åren och kalla dom för WINDOWS.
Denna tråden jämnför LINUX med winXP, känns i mina ögon lite orättvist.
Där tycker jag verkligen att du har träffat
en spik på huvudet
. Skall man jämföra ett betalprogram med ett gratisprogram? M$-Winandlose skall kanske mer rättvist jämföras med MacIntosh, Apple, i första hand, eftersom de har en gemensam grund från vilken de kan jämföras.
Jag vet inte svaret. Men jag tror att grundfrågan haltar lite och vi har allesammans gått i fällan av frågeställaren. No hard feelings, matzas, diskussionen i sig har ju varit mer än bara rolig. Rent av intressant. Det var kanske din huvudsakliga mening
Varför jämför man inte M$-Winandlose med ett Linuxprogram i en motsvarande prisklass? Det som kostar, skall jämföras med annat som kostar. Det som är gratis, överlämnat till var och en utan betalning, borde jämföras med liknande program. Oavsett annat. Vad säger ni andra? Vad tycker du, matzas? Skulle detta ändock inte vara en mer korrekt jämförelse mellan två produkter?
Sedan skrev tomcat i inlägg #43
Jag tycker att Ubuntu är mycket ROLIGARE än xp. Mer lustfyllt och finurligare. Det blir roligare att sitta vid datorn, helt enkelt.
Vad är sånt värt? Priceless.
Han skriver inte Linux, utan Ubuntu och det är viktigt. Det han skriver om sin känsla för Ubuntu, gäller även för mig. Tack för det, tomcat
Sedan kommer matzas in med en jämförelse mellan M$-Winandlose och
Ubuntu ( I hans fall Kubuntu) i nr #54.
Den jämförelsen kan jag
acceptera. Men fortfarande tycker jag inte att det är rätt att ställa operativ-världarna windows visavi Linux som en jämförelse mellan betalprogrammet Windows och gratisprogrammet Ubuntu som en definitiv jämförelse mellan de två världarna. Det haltar helt klart i grundförutsättningarna dem emellan. Take it or leave it, men så tycker jag nog ändå.
matzas skrev i inlägg #76
Ja inte är Linux i svensk ägo i alla fall...
Linux i Svensk ägo? Här får du nog precisera dig lite. Är det rätt eller fel, antingen eller... vilket som.... eller vad?
Linux-kärnan är Finsk. I så motto att det är en finländare som skapat den. Linuxversioner/distributioner uppstår ju där de skapas. Fler Linuxkärnor skall vi kanske inte se, men program/operativsystem som bygger på Linux kan ju komma var som helst ifrån. Här finns ingen begränsning i tid och rum. Även från Sverige skulle det med andra ord kunna uppstå distributioner. Nya "Linux-kärnor" skulle iofs också kunna uppstå var som helst i världen. De borde väl kanske inte kallas för Linux då, men i alla fall så skulle det vara möjligt.
Talar du matzas om
Linuxdistributioner och lika med Ubuntu så är ju iofs Ubuntu startat av en sydafrikan, RedHat någon annanstans (USA?), Suse i tyskland och Mandriva i Frankrike.
Lobo skriver i inlägg # 65
Vad jag menar är att programmernare och designers ska skapa efter vad (alla)användarna vill göra och inte tvärt om.
Ja. Här är nog den springande punkten. För egen del är jag helt övertygad om det. Den Linux-distribution som helt och fullt når fram till detta, före windows -för de är heller inte framme där- kommer att sopa mattan med övriga konkurrenter. Oavsett vad de kallar sitt operativ. I min mening leder Apple, tätt följt av Ubuntu. Slutet har vi ännu inte sett.
matzas skrev i inlägg #73:
Det här är precis vad jag menar. Användaren ska stå i fokus. Men vilken användare? Och vilken användning?
Rätt! Här gäller fokusering, sannerligen. Jag har ingen avvikande uppfattning.
och ( i samma inlägg som föreg. )
Ett mer lättanvänt Linux skulle attrahera både fler användare och tillverkare av nyttoprogram. Vem bryr sig om att tillverka drivrutiner och program som en grupp specialister behöver till sitt gratisprojekt? Men får man upp antalet användare blir det en annan sak... (jag spetsade till det lite där)
Helt rätt. Där kan jag inte ha några invändningar. Det gäller för Linux överlag.
Tittar vi på
Ubuntu, så anser jag att de är mycket långt på rätt väg
petri0 skrev:
Ja, jag minns tiden när man tjatade om att varför Volvo är inte framhjulsdriven som Saab, framhjulsdrift är så mycket säkrare!
Titta på dem nu, vilken av dem är fortfarande i svensk ägo?
Är det någon av dem som
fortfarande är i Svensk ägo, menar Du?
Ford äger Volvo. GM äger SAAB.
Har du någon annan upppfattning, eller ny information?
marwal skriver i inlägg # 58
Vad som skulle underlätta är en *mycket* enkel steg-för-steg guide: pre-installation / installation / post-installation samt nybörjartutorials för filsystem, rättigheter, uppdatering osv. Det där arbetas det på vet jag (själv är jag alldeles för lat och otålig för att orka bidra på den fronten).
Just det. Här arbetar Ubuntu för att nå än längre än stora delar av den i övrigt fria Linuxvärlden. När Ubuntu väl når fram, gissar jag att även betalvärlden i Linux kommer att få hicka. Ännu mer, naturligtvis M$-Winandlose-världen. Vi får aldrig glömma att Ubuntu är
en mans verk i den i övrigt fria operativsystem-världen.
För mig framstår Mark S:s (skaparen av Ubuntu) målsättning som oerhört fin. Han vill satsa på dem som inget har, med ett dataoperativ som ger dem möjlighet att dela datorvärlden med dem som redan fått allt. I dagens situation och utbud har de ingen chans, men med Ubuntu försöker han skapa det åt dem. Suveränt.
Han delar med sig av sin kunskap och sina resurser - förmedlar det han redan fått - , utan att se ner på, tillrättavisa eller på annat sätt framhäva
sin exklusivitet gentemot dessa, de minsta, för att ge dem en bättre framtid. Han vill med sitt Ubuntu skapa verktyg för de som inga andra har, att ta sin del av välgångskakan. Ubuntu - för människor.
Jag är fångad.
Hälsningar
Br Tuck